Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Új próbateremre vár az Alföld

Nemzetközi és hazai sikerekkel büszkélkedhet a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes, de a próbakörülményeikről sok jó nem mondható el. A város nekik adta a gimnázium volt kollégiumi épületét, de a szükséges átalakításra nincs pénz. Ez mégsem szegi kedvüket, újabb szereplésre készülnek, és abban bíznak, hogy egy pályázat vagy összefogás révén sikerül megoldani a gondot.
Színpadon az Alföld. Az előadáson nem szabad meglátszania a nehéz körülményeknek. Fotó: Bálint Gyula György
Nem az anyagiak tartják össze ezt a közösséget – mondja Góg János, az együttes alapítója. – A táncosok hetente többször órákat töltenek együtt, nemcsak a próbákon, hanem névnapokon, születésnapokon. Az elmúlt három évtizedben kilenc házasság köttetett az együttes tagjai között. Sok régi alföldes táncosnak a gyereke ma már ugyancsak táncos. Az is előfordul, hogy egy alföldes párnál születendő gyerek névadó keresztszülője is az együttesben ropja.

Az együttesalapító már nem vesz részt a napi munkában, de rajta tartja a szemét a csapaton. Zsűrizte például a kisebbek táncvizsgáját, olykor elmegy velük fesztiválokra, ismert koreográfusokat hív az együtteshez. Ez szakmai támogatás.

– Sajnos az anyagi támogatás összege kevés, az országban lévő, hasonló színvonalú együttesek finanszírozásának csupán 15-20 százaléka jut nekünk – teszi hozzá az együttes alapítója. – Az új székház, a gimnázium volt kollégiumi épülete feltétlenül kellene, a próbatermi hely, az öltözők, szociális létesítmények és a ruhatár miatt. Sajnálatos az átalakítás és átadás miatti késlekedés, mert az épület romlik, az együttes számára pedig egyre szűkösebb az a hely, ahol dolgozik

A görög útra elkísérte a múlt nyáron az együttest Ternai László, az önkormányzat művelődési bizottságának elnöke, aki elmondta, hogy a görög, spanyol, szerbia-montenegrói táncosok közt kiválóan megállták a helyüket a csongrádiak, büszke volt rájuk. Arra viszont kevés esélyt lát, hogy a volt kollégiumot az önkormányzat saját erőből átalakítaná. Ha lehetne pályázattal pénzt nyerni, az jó lenne. Forgó Edit, az együttes művészeti vezetője se fűz hozzá nagy reményt, hogy az idén beköltözhetnek.

Az együttest mindettől függetlenül a magyar nép hagyományainak tisztelete és szeretete ösztönzi. A táncosok ugyanúgy szeretik a próbákat, mint az előadásokat, így, szórakozva, élvezettel dolgozva igazi identitástudat alakul ki a fiatalokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád-Alsóváros vize nem folyik le

Nincs ugyan még vészhelyzet Csongrádon és környékén, de már most védekezni kell a belvíz ellen.… Tovább olvasom