Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hogyan érdemes a vállalkozást biztosítani?

A vállalkozások biztosítási piaca ma Magyarországon már több, mint 60 milliárdos, és egyre bővül, azaz mind több cég ismeri fel, hogy a kockázatok kezelésében fontos szerepe van a vagyonbiztosításnak. Kérdés, hogyan lehet a cég számára legkedvezőbb konstrukciót kiválasztani.
Sosem szabad magánszemélyként nézni a biztosítási lehetőségeket, amikor azt a vállalkozás részére kötik. Nem szükséges rosszként kell a vagyonbiztosításra gondolni, hanem úgy, mint az egyik eszközre a kockázatkezelés tárházából. Az ár mellett mindenképp a legfontosabb mérlegelési szempont az legyen, hogy valójában mire van szüksége a vállalkozásnak, figyelembe véve az ágazati sajátosságokat, a makrogazdasági változásokat is.

Az alulbiztosítottság egy káreseménynél akár azt is jelentheti, hogy lehetetlenné válik a vállalkozás továbbfolytatása. Ennek elkerülése érdekében minden kockázatot érdemes végignézni, sok esetben külső szem bevonásával.

Ma már több biztosító kínál úgynevezett „üzemszünet" biztosításokat. Itt nem a hagyományos káreseményről beszélünk, hanem egy olyan helyzet túléléséről, amikor a vállalat termelése leáll. Ebben az esetben ugyanis a fix költségek nem térülnek meg, továbbra is felmerülnek és könnyen maguk alá temetik a vállalkozást. A biztosítás a fix költségeket téríti meg ilyen esetekben.

Mire érdemes kitérni a kockázatok felmérésekor: a magánszemélyként is ismert tűz- és elemi károk, betöréses lopás és rablás mellett általános felelősségbiztosításra, vandalizmus okozta kárra, technológiai problémákból adódó kár biztosítására, bérlői és munkáltatói felelősségbiztosításra.

Szinte minden cég találkozott már vagy banki hitelfelvételkor vagy Európai Uniós pályázaton történő részvételkor azzal, hogy kötelezik bizonyos biztosítások megkötésére. Több társaság már erre az esetre is ajánl külön csomagot, a minimálisan szükséges biztosításokkal.

Jó tudni, hogy a vállalkozási vagyonbiztosítások többnyire 30-60 nappal fordulónap előtt mondhatók fel, tehát érdemes évente tájékozódni a lehetőségekről, az új biztosítástípusokról, aktuális kedvezményekről, illetve ilyenkor újra áttekinteni a vállalati kockázatokat. A vagyonbiztosítások döntő részénél – hasonlóan a gépjármű-felelősségbiztosításokhoz – december 31. a fordulónap. Mindenképp ajánlott, hogy független alkusszal folytasson tárgyalásokat cége biztosításának kiválasztásához.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝böjti szelekre˝ várnak a gazdák: 2-3 hetes késésben a mezőgazdasági munkák

A mezőgazdasági munkák 2-3 hetes késésben vannak a hófúvásos, özönvizes tavasz miatt. Nagy baj nincs, a napsütés és a szél gyorsan kiszárítja a talaj felső rétegét. Tovább olvasom