Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

41 milliárdos üzlet után ismét Makó?

Makó - 41 milliárd dollár. Ennyiért vette meg az ExxonMobil a szintén gázt kutató XTO Energy-t. A cég által használt technológia és mérnöki tapasztalat ér ilyen sokat. A sajtó ismét találgat: az Exxon mégis visszatér Makóra? Az óriás erről hallgat, február végéig kell eldöntenie, mi a szándéka a Makó-árokkal.
Még mindig érvényes a Falcon, az ExxonMobil és a Mol közös megállapodása a Makó-árokban lévő gáz kitermelésére. Bár az ExxonMobil nemrég látványosan elhurcolkodott Óföldeákról, mert nem azt találta, amire számított, míg elköltött 75 millió dollárt a kutatásra, de az együttműködést még nem bontotta föl. Február végéig gondolkodhat, az üzlettársaknak pedig azután kell eldönteniük, hogyan tovább. Ezek fényében érdekes hír, hogy az ExxonMobil 41 milliárd forintért megvett egy szakmabeli céget, az XTO Energy-t, amelyről azt lehet tudni, hogy nagy gázkészletek fölött rendelkezik, de még nagyobb értéke, hogy az úgynevezett nem hagyományos feltáráshoz jó technológiával és tapasztalt mérnökgárdával rendelkezik. Rex Tillerson, az ExxonMobil vezérigazgatója azt mondta, a nem hagyományos mezők kiaknázásában szerzett tapasztalatokat hasznosítani akarja – többek között Magyarországon. Ez alapján a Napi Gazdaságban és az Origón is megjelent az a feltételezés, hogy az ExxonMobil visszatér Makóra. Hozzáértők szerint ez most elég bátor feltételezés. Ugyanakkor föltűnhet, hogy annak idején a Makó-árokban is új technológia használatát harangozták be.

A partner, a Falcon magyar vezetője, Szabó György arról beszélt, hogy a bizonytalanságnak nem csak az az oka, hogy a cégek gazdasági érdekből titkolóznak. Az is, hogy a nem hagyományos mezők föltárásának módszere még fejlődő stádiumban tart, ezért kerül ilyen sokba a sikeres technológia és alkalmazásának tapasztalata. – Egy hasonlat: a 60-as, 70-es években azt képzelték a fizikusok, hogy az ezredfordulóra az atomenergia fúziós technológián alapuló kihasználása általános lesz, ma meg úgy néz ki, ugyanolyan messzire állunk ettől, mint 30 éve – mondja Szabó György. – Nem mi ígérjük, az ExxonMobil prognosztizálja, hogy 2015-re gyorsul föl igazán a nem hagyományos gázmezők kitermelése, de ezt se lehet teljesen biztosra venni.

Szabó hangsúlyozta: bármi is derül ki február végén, a Falcon felkészült, vagy az ExxonMobillal, vagy nélküle, de folytatja a kutatást a Makó-árokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórházi vizsgálat a pisztolyos eset után

Makó - Vizsgálatot indít az emlékezetes pisztolyos incidens után mindhárom kórházában, azaz a… Tovább olvasom