Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A családok harmada függ az államtól

Szeged - Számításaink szerint csaknem 19 ezer ember állása kötődik Szegeden az oktatáshoz, a közművelődéshez, az egészségügyhöz és a közigazgatáshoz. Ugyanennyi család jövedelme függ az államtól, illetve az önkormányzattól. A versenyszférában alig 8000-rel többen dolgoznak. Nem a hivatali létszám magas a megyeszékhelyen, hanem gazdasága áll gyenge lábakon.
A 170 ezres lélekszámú Szeged egyetemi város, az oktatás és a tudomány fellegvára. Sokak megélhetése függ az egyetemtől, az egészségügytől, az óvodák, iskolák, állami és önkormányzati fenntartású közhivatalok számától és súlyától.

Annak jártunk utána, hogy a Tisza-parti városban a legnagyobb állami és önkormányzati foglalkoztatók hány embernek adnak kenyeret. Naprakész információkhoz jutottunk például a szegedi városházától, az egyetemtől, a Csongrád Megyei Kormányhivataltól. Nem tudjuk viszont, pontosan hányan dolgoznak alapítványi, egyházi iskoláknál, nonprofit szervezeteknél – hiszen ezek az intézmények sem a versenyszférához tartoznak.

A KSH-nál 54-en dolgoznak

Hogy a különböző intézményeknél egyenként hányan álltak alkalmazásban, arról a KSH nem adhat ki adatokat. A nonprofit szféráról a statisztikusok sem gyűjtöttek információkat. A KSH-nál csak Szegeden, a Jobb fasori központi épületben – Békéscsabát és Kecskemétet leszámítva – 54-en dolgoznak.

A Szegedi Tudományegyetem 7820 személyt alkalmaz az oktatásban, a hivatalokban, a klinikákon és a kórházakban 8, illetve 4 órában. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja 471 főt foglalkoztat. A szegedi polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az oktatásban, a közművelődésben, a szociális intézményeknél és a városházán összesen 4140 férfi és nő kap fizetést – a közalkalmazottaktól a technikai személyzetig. A Csongrád Megyei Önkormányzat a megyeházán, vagyis az önkormányzat hivatalában, a múzeumban, a levéltárban, a gazdasági központban, az általános művelődési központban stb. – csak Szegeden – közel 400 embert alkalmaz.

A Szegedi Kistérség Többcélú Társulás ügyvezetője, Ratkai Imre a következőket válaszolta kérdésünkre: 1132 embernek adnak munkát, mintegy 90 százalékuk szegedi lakos. Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője elmondta: a volt közigazgatási hivatalban és a 17-féle szakigazgatási szervnél 1046-an dolgoznak. A NAV-nál Szegeden 533-an kapnak fizetést. A bíróságokon, a vízügynél, a környezetvédelemnél, a rendőrségnél további mintegy 1000 személy van állásban.

Összesítésünk szerint tehát mintegy 18–19 ezer ember, ugyanennyi család megélhetése függ az államtól, illetve az önkormányzattól. Adatgyűjtésünkhöz segítségül hívtuk Pálfalvi Zsoltnét, a KSH Szegedi Igazgatóságának elemzőjét, aki a következőket mondta: 2009 végén – ennél frissebb adat nem áll rendelkezésre – a költségvetési szerveknél és intézményeiknél alkalmazásban állók száma 18 ezer 774 fő volt, míg a vállalkozásoknál 27 ezer 118-an dolgoztak.

Megkockáztathatjuk tehát, hogy az állami és önkormányzati fizetésből élők száma most is csaknem ugyanannyi, mint 2009-ben volt, a létszámleépítések ellenére. Ennek oka az átszervezésekben rejlik: az összevonások Szeged javára történtek.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2011. június 10. 20:42
    „Összefoglalva 19 ezer és 27 ezer ember tartja el fatornyos falunkat. A ,,produktív 27 ezer a szükséges ,,rossz" 19 ezer.

    És a többi ?”
  • 1. queenmargareth 2011. június 10. 14:07
    „a helyzet borzasztó, miből látom? Székkutas esetéből is. Az egyik legjobb község volt és süllyed.:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden garanciális javítási munkák kezdődnek a Gutenberg utcában

Kedden garanciális javítás keretében a kivitelező elkezdi a Gutenberg utca burkolatának helyreállítási munkálatait. Tovább olvasom