Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Gyógyszer-technológiai újítások: pirulákat is vizsgálnak

Szeged - Tabletták, kapszulák, drazsék. Ezek tervezésével, előállításával, minősítésével, összetevőik vizsgálatával, a hatóanyag optimális felszabadulásával foglalkozik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Gyógyszertechnológiai Intézetében ifj. Kása Péter és munkatársa, Sovány Tamás.

- Miből áll a „pirula"? - ismétli a laikus kérdését ifj. Kása Péter adjunktus. - Először egy apró kiigazítást tennék a megnevezést illetően. Ugyanis a „pirula" - amely helyesebben: „pilula" - egy manuálisan, kis tételben, gyógyszertárban előállított gyógyszerforma. A köznyelv azonban - főleg az idősebb generáció - még ma is gyakran így emlegeti a gyógyszergyárban milliós tételben előállított tablettákat. Ami magát a kérdést illeti, attól függ. Egy méretesnek számító tablettában, például az Aspirin esetében, a hatóanyag mennyisége akár a tömeg fele is lehet, míg egy jóval kisebb méretű fogamzásgátlónál alig 1-5 százalék a hatóanyagként szereplő hormon. Ezen készítményekben a hatóanyag mellett számos egyéb hordozó is előfordulhat, mint például keményítő, laktóz, szacharóz, mikrokristályos cellulóz. Ezek többnyire nagy mennyiségben sem ártalmasak, ugyanakkor az arra érzékenyeknél például a laktóz problémákat generálhat.

A kutatócsoport egyik profilja a különböző készítmények gyártási eljárásának optimalizálása. Legutóbb gyógyszeres drazsék gyártásához használt, többszörösen megszűrt levegő mennyiségének csökkentésére végeztek kísérleteket. Kiderítették, hogy akár 30-40 százalékkal is csökkenthető a jelentős energiafelhasználással előállított, szűrt levegő mennyisége. Egy ilyen döntés csökkenti a gyártó energiaköltségét és ezáltal akár a gyógyszer árát is - jellemzi munkájuk jelentőségét az adjunktus. Ugyancsak a gyártási költségek mérséklését szolgálja, amikor a berendezések kopását igyekeznek csökkenteni különböző módszerekkel - például a súrlódás csökkentésével vagy más technológiával előállított segédanyagok alkalmazásával.

Ifj. Kása Péter (elől) és Sovány Tamás a gyógszertechnológiai laboratóriumban. Fotó: Frank Yvette
Ifj. Kása Péter (elől) és Sovány Tamás a gyógszertechnológiai laboratóriumban.
Fotó: Frank Yvette

- Újabb anyagokkal, például különböző makromolekulákkal, polimerláncokkal befolyásolható a készítmények vízfelvételi képessége, szilárdsága. Ezekből olyan jellegű hordozók készíthetők, amelyekből a hatóanyag szabályozott módon, így például hosszan tartó, elnyújtott hatással kerül ki. Egyes szájon át szedhető szerek hatékonyságát akár 80-90 százalékkal is növelhetjük, ha például gyomorban maradó, úgynevezett úszó tablettát készítünk. Csoportunk profiljának másik felét a módosított hatóanyag-leadású készítmények fejlesztése jelenti. A gyógyszer-technológiában az innováció azt is jelenti, hogy új módon visszük be a hatóanyagot az emberi szervezetbe, vagy a régi gyógyszerformák esetében új, modern segédanyagokat alkalmazunk - magyarázza Sovány Tamás tanársegéd. Példaként említi projektjét, a csontritkulásos betegnek adható szer implantációs feldolgozását, amelynek várható végeredménye a bőr alá beültethető készítmény lesz.

Kétrétegű nanohordozó

Sok esetben egy-egy készítmény hatékonyságát azzal is tudják fokozni, hogy nem egy-, hanem két- vagy többrétegű terméket állítanak elő. Egy ilyen tabletta esetében elérhető a gyors - szinte azonnali - hatóanyag-kioldódás és -felszívódás, ezzel egyidejűleg pedig egy lassú, de hosszan tartó hatáskifejlődés, ami a betegek számára azt jelenti, hogy adott esetben elegendő csak napi egy alkalommal bevenni az adott gyógyszert. Az ilyen kétrétegű tabletta formulálása ifj. Kása Péter egyik kedvenc kutatási témája. Előnyeit mutatják a fájdalomcsillapítók: az első rétegből felszabaduló hatóanyag azonnal enyhíti például a fejfájást, a második rétegből lassabban előkerülő dózis pedig egész napra megszünteti a fájdalmat. Az adjunktus másik kedvelt területe a nanohordozók alkalmazásának tanulmányozása, hogy kevesebb hatóanyagot felhasználva nagyobb hatást sikerüljön elérni, például a központi idegrendszer betegségeire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buborékcsarnok háromszögeléssel - Elemi matematikai probléma, sokrétű megoldás

"Buborék alakú, csupa üveg színház építhető-e?" Tovább olvasom