Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Megtalálták a szegedi vártempolom nyugati főbejáratát

Szeged - A szegedi vár udvarán folyó ásatás során megtalálták az egykori vártemplom nyugati főbejáratát, s arra is fény derült, a XV. századi átépítésre nem pusztán esztétikai okok miatt került sor – közölte Fogas Ottó ásatásvezető régész szerdán.
A hosszú évek óta folyó feltárás során a vártemplom nyugati falának helyzete már nagyjából ismert volt, de az egykori főbejárat maradványait eddig nem sikerült megtalálni – mondta a helyszínen a szakember.

Az öt hete folyó ásatás során azonban előkerültek a kapu maradványai, amely két oldalán díszes pillérek vagy oszlopok állhattak. A terület mélyítése során rábukkantak a templom egykori sarokpilléreinek maradványaira, s az is kiderült, az épület lábazata lényegesen vastagabb a Mátyás-kori falnál. A XIII-XIV. század fordulóján emelt templom nyugati oldalát a XV. századi átépítés során – amikor az oldalkápolna is elkészült – feltehetően egészen a lábazatig visszabontották, s a régi falakat pedig mintegy alapként használva húzták föl az új homlokzatot – magyarázta Fogas Ottó.

A szakemberek korábban azt gondolták, az átépítésre esztétikai okok miatt került sor, most azonban feltételezhető, valamilyen komoly sérülés érhette a templom homlokzatát – például az 1443-as földrengés során. A fal vagy leomlott vagy megrepedt, s ezért volt szükség az átépítésre – tudatta a régész.

A feltárás során – amely néhány napon belül, a rossz idő beköszöntével befejeződik – csaknem félszáz sírt is találtak gazdag mellékletekkel, pénzérmékkel, gyűrűkkel, gombokkal és kerámiatöredékekkel – mondta a szakember.

A középkori szegedi várat valószínűleg 1261 és 1280 között építették, de nem lehetetlen, hogy már voltak római kori előzményei. Az erődítmény a századok folyamán nem épült ki végvárrá, mert az akkori ország közepén helyezkedett el. 1543-ban a törökök elfoglalták Szegedet, ekkortól a vár képe jelentősen módosult. Az erődítményben az 1668-as török alóli felszabadulást követően három tűzvész is pusztított, a XVIII. század végén összeomlott a vár Tisza felőli fala.

A Mária Terézia idejéből származó barokk stílusú vármaradvány felújítását 1999-ben végezték, s ekkor közvetlenül a bejárat előtt középkori falak kerültek elő. Így elkezdték el a régészeti leletmentést, és a várudvar közepén a középkori templom feltárását.

Olvasóink írták

 • 9. szeti 2010. november 18. 13:57
  „kééépet!!!

  én örülök neki. jó lenne, ha valahogy rendbe hoznák, üvegpadlót raknának fölé, és egy igazi földalatti múzeum lehetne. :)”
 • 8. alfoldi 2010. november 17. 23:32
  „Jó lenne, ha a leleteket lefednék, és visszaállítanák végre a járdát és a kerékpársávot.
  Meddig marad az ún. ideiglenes állapot?”
 • 7. Teo 2010. november 17. 22:37
  „Lehetne képeket feltenni, tisztelt DM.”
 • 6. Lopland 2010. november 17. 21:10
  „A rómaiak Szegeden őrséggel megerősített postaállomást hoztak létre Partiscum néven: ez vigyázott árgus szemekkel a Maroson, majd a Tiszán leereszkedő szállítóhajókra, amelyek sót és aranyat hoztak Dáciából (Erdélyből) a birodalomnak. A rómaiak felismerték Szeged (Partiscum) stratégiai jelentőségét, hiszen a település két jelentős folyó találkozásánál helyezkedett el, ahol nagyszerű gázlók segítették az átkelést. Természetesen a rómaiak ellenőrizni akarták ezt az útvonalat, mert a szomszédos területek felől veszélyes törzsek is betörhettek.
  Ezek szerint mégiscsak átjöttek a Dunán.”
 • 5. Lopland 2010. november 17. 21:07
  „Sok forrás arra utal, hogy az említett földrengés nem 1443-ban, hanem 1444. augusztus 5-én történt. 5,5 magnitúdóval, VIII intenzitással.
  Ez a csongrádi várban, valamint a szegedi Dömötör templomban okozott igen jelentős károkat. Ekkor kellett a templomot támasztópillérekkel megerősíteni.
  Más források szerint 1443. június 5. (Szent Bonifác napján volt a földrengés Magyarország területén. Ez okozza Temesvárott az Anjou-vár és a várpalota megroppanását.”
 • 4. almaszósz 2010. november 17. 20:18
  „Ne kábitsanak már! A rómaiak a dunán nem jöttek át!”
 • 3. N.P. 2010. november 17. 15:38
  „antikos 2010.11.17. 15:13

  és rajzok?????”
 • 2. antikos 2010. november 17. 15:13
  „képek???”
 • 1. achilleus 2010. november 17. 14:37
  „"vártempolomtam" már egy újabb ilyen hírre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az országhatárig érhet az M43-as autópálya

Belátható közelségbe került az M43-as autópálya magyar-román határig történő kiépítése. Tovább olvasom