Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Pofátlan parkolás a szegedi belvárosban

Szeged - Sokan gondolták évekkel ezelőtt, hogy a parkolási kultúrában már nincs lejjebb. Szétnézve Szeged belvárosi utcáin azt állapíthatjuk meg: a pofátlanságnak nincs határa. Pedig akár 44 ezer forintba is kerülhet.
50 méteren belül 4 olyan autót láttunk tegnap délelőtt a Széchenyi téren, amelyik egymaga két parkolóhelyet foglalt el. Délelőtt, csúcsidőben, figyelmetlenség vagy egyszerűen bunkóság miatt. Ez azonban csak azokat az autósokat idegesítette, akik már háromszor kerülték meg a teret, hátha sikerül egy kiálló kocsi helyére beférniük. A törvény ugyanis az ilyen esetet nem bünteti.

A legnagyobb otrombaság mégsem ez, hanem amikor valaki más garázsajtója, bejárója elé áll, letapossa a gyepet, a virágágyást. Amikor akadályozza, hogy az áruszállítók az üzlet előtt parkolhassanak – ahol ráadásul tiltó tábla is áll –, amikor a postásoknak – miatta – a következő sarokig kell vonszolniuk a mázsás zsákokat. Ezekért a vétségekért viszont már komoly pénzbüntetés jár.

gy beállni legalább olyan nehéz, mint rendesen... Fotó: Miskolczi Róbert
Így beállni legalább olyan nehéz, mint rendesen...
Fotó: Miskolczi Róbert

Sokba kerül

Nem kifizetődő a pofátlan parkolás: akár a helyszínen is 3–20 ezer forintba kerülhet. Ha a sofőrt nem találják meg az autója közelében, feljelentik a rendszáma alapján, és postán kapja meg a csekket. A súlyosabb közigazgatási bírság összege már 30 ezer forint. Ha az autót még el is vitték, akkor a kiváltásáért mintegy 14 ezer forintot kell fizetni pluszban. A hobbiparkolás tehát 44 ezer forintba is kerülhet.

Megkérdeztük, mit érdemelnek azok az autósok, akik magasról tesznek a KRESZ- táblákra, a többi autósra, a szomszédaikra. Először a Szeparkot hívtuk: Forrai Gábor, az SZKT parkolási ágazatának vezetője azonban elmondta, a parkolóőrök csak azt ellenőrzik, megvan-e a jegye, bérlete a parkoló autónak. A szabálytalankodók büntetése, az autó elszállítása a közterület-felügyelet és a rendőrség dolga, a pókot is csak a felügyelők vagy a rendőrök rendelhetik meg, a Szepark az ő utasításukra vontatja el a járműveket.

A rendőrök és a közterület-felügyelők járják a várost, és kamerájukkal felvételeket készítenek. A közterület-felügyelő is hivatalos személy, mint a rendőr. Kéri József, a szegedi közterület-felügyelet osztályvezetője arra a kérdésre, mikor ki intézkedik, azt mondta: a közigazgatási bírság hatálya alá tartozó vétségek esetében – ez a súlyosabb – csak a rendőrök járhatnak el. Mindezeket jogszabályok részletezik.

Mikor vetik be Szegeden a pókot? „A rendőrség akkor szállíttat el gépjárművet, amennyiben az forgalmi akadályt képez, és a jármű vezetőjét a közelben nem sikerül felkutatni. Továbbá akkor, ha a jármű olyan megállni tilos tábla hatálya alatt parkol, amelynek kiegészítő táblája jelzi, hogy elvihetik" – nyilatkozta Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. +36 2010. január 14. 11:38
  „86. hozzászólás KolompárRómeó 2009.11.16. 17:15

  tahoszegediek.fw.hu

  rendőröket soha nem fényképezel????
  javasolhatok? a bíróság előtt cirkáljál K. Rómeó! megkülönböztető jelzést lesz...a
  azaz nincs bekapcsolva...és a forgalomtól elzárt területen parkol....vagy a járdán...vagy ahol jön!
  szinte mindenhol...bármikor fotózhatod őket!”
 • 88. +36 2010. január 14. 11:30
  „sok sötét alak parkol így, de.......mit tehet az autós ha csak így tud már beállni a már szabálytalanul parkoló kocsi mellé?????

  menjen inkább még 1 kört?”
 • 87. mgabca 2009. november 16. 18:41
  „Autósoktatóként munka közben rengeteg szabálytalan autóst látunk!
  Néha nem lehet tőlük kilátni, előrébb kell araszolni, néha még mi vagyunk a rosszak, mert megpróbáljuk őket valahogy kikerülni.
  Divat a sarok-görbületére való parolás - bár ugye 5m-re szabadna csak a saroktól!!! - valamint a forgalommal szemben a menetirány szerinti bal oldalra, esetleg az egyirányú utcában szembe behajtva!
  Ott ahol a járdán nem szabad, mégis felállnak rá, ahol meg a tábla szerint kellene, senki nem áll fel, és roppant kevés hely marad közlekedni!

  Jó lenne már kinyitni kicsit a KRESZ könyvet!”
 • 86. man 2009. november 16. 18:02
  „Majd a vak igazságosztó megmondja hogy mit lehet... nehogy egyszer ő pakolja rossz helyre a biciklijét...”
 • 85. KolompárRómeó 2009. november 16. 17:15
  „Jut eszembe: tahoszegediek.fw.hu”
 • 84. KolompárRómeó 2009. november 16. 17:15
  „Aki törvényt, szabályt sért és le lesz fényképezve, az megérdemli. Nehogymá annak legyen bármilyen személyiségi és a tököm tudja milyen joga, aki DIREKT megsért szabályokat. Megérdemli. Onnantól kezdve neki nem jár jog.”
 • 83. Agi 2009. november 16. 16:16
  „Nem olvastam végig a kommenteket, lehet már írta valaki, de arra is érdemes gondolni, azért áll valaki "két helyre -vagy inkább csíkra- mert akkor amikor parkolt, így fért be. Utána mellőle elmentek és ő lett a bunkó? Milliószor van, hogy eleve úgy tudok én is parkolni, hogy átlógok a köv. parkolóba, mert valaki miatt mindeki úgy kénytelen beállni. Aztán a jóember elmegy és az összes többi lép elő köcsög autóssá?”
 • 82. man 2009. november 16. 14:52
  „82: Nem érted? Nem látod? Akkor hogy közlekedsz ha nem látsz?”
 • 81. vuk 2009. november 16. 13:21
  „78. hozzászólás man 2009.11.15. 23:26

  Nem? Na ne :D
  Meg mindig nem ertem.”
 • 80. vuk 2009. november 16. 13:21
  „80. hozzászólás flexsnake 2009.11.16. 06:16

  Valoban, ha tablaval jelezve van, hogy valamit (pl. biztonsagi szempontok miatt) tilos fotozni, azt valoban nem szabad. Szeged belvarosaban nem tudok ilyenrol. Talan a borton kornyeken van ilyesmi, annyira nem figyeltem.

  Ezen kivul szerinted van valami szabaly erre? Kerlek idezz (pl. jogszabalybol). Tenyleg erdekel, hogy mi kerulhette el a figyelmem :)”
 • 79. flexsnake 2009. november 16. 06:16
  „73. bár a képen alig látszik, jobbról egy autó keresztben parkol :)
  Közterületen sem fotózhatsz kedvedre.”
 • 78. Teo 2009. november 15. 23:42
  „Több , olcsóbb parkolási lehetőséget!!!
  Mélygarázs esetleg.

  A centrum mögött egy üresen, be nem fejezett építkezési telken, okosan lehet parkolni, míg az adóhatóság meg nem lepi őket.”
 • 77. man 2009. november 15. 23:26
  „Vuk! Nézd már meg a képet!!! Segítek, ez nem bicikli!!”
 • 76. vuk 2009. november 15. 21:24
  „74. hozzászólás man 2009.11.15. 17:45

  Nem ertem mi abban a "lejaratas", ha lefotoznak egy parkolo autot?
  Egyebkent is, az autos a parkolasi szokasaival sajat magat jaratja le.”
 • 75. V42515 2009. november 15. 19:48
  „Kicsit OFF

  Látom, több olvasóban/kommentelőben is megfogalmazódott, egy ez egy nagyon felületesen megírt cikk: a következményeket véletlenszerűen kiragadja, de az okok megkeresése irányába el sem indul. Sajnos erről szól a mai újságírás. Azt gondolom, sok évvel ezelőtt Fekete Klára sem gondolta volna, hogy ilyen nívójú cikkekkel fog szakmai pályája "kiteljesedni", de sajnos ma erre van igény. Nem az számít, hogy a cikk tartalmilag, "minőségileg" rendben van-e, nem az, hogy a valódi problémát, közelíti-e, egyetlen dolog számít, amivel az újságíró munkáját mérik: hányan kattintanak az oldalra. Az oldal hirdetési részében csirkemellfilét vagy biztosítást reklámozó cégeknek csak az számít, hogy hányan járnak az oldalon. Valószínűleg a téma a betett fotóval a hétvégi TOP-ok között fog szerepelni. Ez ellen egyetlen módon tehetnénk, ha az igénytelen cikkeket egyetlen olvasás után, komment nélkül elfelejtenénk... Bocs az OFF-ért.”
 • 74. Csanádka 2009. november 15. 18:35
  „A korrekt dolog az lett volna,ha az egész sort végig fotózta volna a kedves fényképész úr. Így az egész egy találgatás a részünkről is,hisz nem látható a kép alapján,hogy ki indította el a szabálytalan parkolást,ami vélhetőleg elindított egy dominóelvet magával.

  Pl elképzelhető,hogy a képen nem látható,jobbról a 3. kocsi állt be szarul,ezért már a többi csak úgy tudott,ahogy....

  Persze az is lehet,hogy a képen látható autós volt a hunyó de az csak akkor lehet igaz,ha az újságíró szeme láttára állt be így. Vajon így volt? Vagy feltételezte az újságíró(fotós),hogy így volt,ami ebben az esetben erős csúsztatás.

  3-verzió...pl mi van akkor ha egy kerekes székben ülő személyt kellett kivenni a bal oldalon és ezért kellett így megállni? Ha valaki ismeri,hogy milyen elcseszettül szűk parkolók vannak a Széchenyi téren,akkor az tudja,hogy egy normális szabályos megállás esetén,ha nem vagy óvatos,tuti biztos,hogy összekarcolod a másik autóját. Ha óvatosan akarsz beszállni,akkor tuti biztos,hogy hering szerűen összepréselődve kell beszállj,közben a zakóddal a hót koszos autódnak a bal oldalát gyönyörűen letakarítod,non plus ultraként! :):) :)”
 • 73. man 2009. november 15. 17:45
  „73: A fotózás meg a lejáratás két különböző dolog, de ahogy látom, már ki is takarták a rendszámot...”
 • 72. vuk 2009. november 15. 17:36
  „65. hozzászólás flexsnake 2009.11.15. 00:18

  Hogyhogy ki fotozhat autokat? Amig egy auto kozteruleten van, barki lefotozhatja...
  Vagy nem ugyanabban az orszagban elunk netan? :)”
 • 71. Norman_Bates 2009. november 15. 15:39
  „Erre az egymásra mutogatós " Há azér álltam be szarul mert már a másik is szarul állt be" -ra csak 1 megoldás van, büntetni azt aki nem áll normálisan a parkolóba, hiába volt 1 autónak hely, meg hiába nem ő volt a hibás, ha csak ilyen formában tudna parkolni akkor inkább keressen más parkolóhelyet. Ez elsőre durván hangzik, de ha jobban belegondoltok ez hosszútávon megoldást hozhat.”
 • 70. Norman_Bates 2009. november 15. 14:27
  „31. hozzászólás odaszólós 2009.11.14. 19:08
  Visszaolvastam a hozzászólásomat. Az háborít fel, hogy elvárom, hogy más autós is normálisan parkoljon meg ne szarja le a többi autóst? Komolyan ez a gond? Sajnos azt kell hinnem te másik oldalhoz tartozol. Elég rég óta vezetek, tudom, hogy szűkek a parkolóhelyek, meg ha még cuccot is kell kiveni a kocsiból akkor még gázabb a helyzet, én meg tudok normálisan állni, más miért nem?
  Külömben is miért fontos a legdrágább övezetbe parkolni, ha nincs is hely? Nem lehet pár száz métert gyalogolni? Elkopik a lába az embernek, vagy mi lesz?
  Én akár kilómétert is gyaloglok, nem 2-3 kilós cuccal a kezembe, és nem shoppingolni járok a belvárosba elhiheted. Elég vicces, hogy pont egy melósba tudtál belekötni, holott százszámra élnek vissza rokikártyával és egyéb, a kapubejárót elfoglalókról ne is beszéljünk.”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pánikgomb a tanyákon

Szeged - A tanyákon élők biztonságának további javítását tűzték ki célul a résztvevők a IV. országos… Tovább olvasom