Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

10-12 milliárdot adna a kormány a BKV gondjainak megoldására

A kormány 10-12 milliárd forintot hajlandó előfinanszírozásként tőkepótlásra a fővárosnak adni a BKV helyzetének megoldására - mondta Keller László a szombati kormány és a főváros képviselői között tartott egyeztetés után.
A Pénzügyminisztérium államtitkára azt is elmondta ezt a pénzt azonban nem pluszként adják, csak megelőlegezik azt az összeget, amely a főváros ingatlanainak eladásából lésőbb folyik be.A találkozón egyébként a kormány és a főváros megállapodott abban, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat. Demszky Gábor a megbeszélés után közölte, hogy néhány napon belül még részletesebb javaslatokat nyújtanak be a kormánynak annak érdekében, hogy megoldák a fővárosi közlekedési válalat anyagi helyzetét. A főpolgármester beszámolt arról is, hogy mindkét oldalon e célból felállítanak egy-egy munkacsoportot is. A kormány is látja, hogy a megoldást kell találni a BKV gazdasági helyzetére - ismerte el az egyeztetés után Keller László.

A kormánynak azonban be kell tartania a konvergenciaprogramot is, ezért például nincs lehetőség arra, hogy inflációkövetővé tegyék a BKV-nak nyújtott állami támogatást. Demszky Gábornak ugyanis az volt az egyik indítványa: növelje, tegye értékállóvá a kormány azt az évek óta változatlan mértékű 32 milliárd forintot, amelyet a BKV-nak ad, cserébe a főváros is inflációkövetővé teszi a közlekedési vállalatnak nyújtott, saját 10 milliárd forintos támogatását. A főpolgármester elmondta: ezen kívül még számos technika van a helyzet megoldására. Felvetette például, hogy növelni lehetne a személyi jövedelemadóból a fővárosnál maradó részt, ugyanis jelenleg a budapestiek által befizetett SZJA több mint 99 százalékát elvonják fővárostól.

Demszky Gábor szerint az is megoldás lehetne, hogy a kormány engedélyezze: a BKV a mostaninál kedvezőbb feltételekkel fizesse be adóit és járulékait. A főpolgármester azt is el szeretné érni, hogy azok a főváros agglomerációjában lévő önkormányzatok is járuljanak hozzá a BKV finanszírozásához, amelyek szintén igénybe veszik a közlekedési vállalat szolgáltatásait. Ennek a tervnek a végrahajtásához törvénymódosításra van szükség. Demszky Gábor szeretné, ha ez a jogszabány tervezet még az idén a parlament elé kerülne.

Keller László elmondta: a kormány érdeke is az, hogy Budapesten egy világvároshoz méltó tömegközlekedés működjön. Ezért nyújtanak segítséget a BKV eszközeinek felújításához, a tőkepótláshoz. Az államtitkár szerint azonban bár nagy a közlekedési vállalat adósságállománya, a céget nem fenyegeti csőd, ezért nem szükséges beavatkozni a likviditási gondok megoldásába.

Olvasóink írták

 • 3. Gazda 2008. április 19. 21:12
  „Az MSZP-és képviselők megszavazzák Demszky elftársnak! Vidék...???
  Eszükbe sem jut, kivéve a fóliasátrakat!”
 • 2. Kért Elek 2008. április 19. 19:31
  „Kérhet mostmár az összes nagyobb város is, vagy nekik nem jár csak minden Pestországnak?
  Demszki elvtárs a vidékiek adójával mi van?
  Miért kell milliós végkielégítést adni egy leköszönő vezetőnek mikor szarban hagyta a BKV-t?
  Én inkább vissza fizettetném azt a bért (gondolom jutalmat is kapott a adott évben! ) amit az egy év alatt zsebre vágott!!
  Ja , hogy menedzseri fizetés. Más fele annyi pézből lehet különbül végezte volna ezt a munkát.”
 • 1. waterbear. 2008. április 19. 19:03
  „Na Botka Úrék!

  Tessék lobbizni, Szeged is kapjon támogatást a kormánytól, és az SZKV máris vehet helikoptereket is.... vagy nem lenne szükség a lenyúlós helyi adó parkolási díjnak álcázott beszedésére...

  Kissé érdekes elgondolás-gyakorlat, hogy az én adómból utaztatják Pest országban mindenki ülőkéjét.....

  A szocializmus visszamaradt a BKV kerítésén belül, vagy hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa: A kormány figyeltetni akarja a teljes politikai elitet

Kósa Lajos nyilvánvalónak tartja, hogy a kormányzatnak adatok kellenek az önkormányzatoknál,… Tovább olvasom