Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

250 milliárd forint támogatást hívhatnak le jövőre a gazdák

2008-ban várhatóan 250 milliárd forintnak megfelelő uniós és állami támogatást hívhatnak le a magyarországi gazdálkodók, ami 10 százalékkal több a 2007-es forrásoknál - jelentette be csütörtökön a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
Gráf József az elmúlt időszak eseményeit értékelve leszögezte: a szaktárca uniós szinten is kiemelkedően jól teljesít a támogatások lehívásában és kifizetésében, hiszen az elmúlt két évben az újonnan csatlakozott uniós tagállamok közül csak Magyarország volt képes a támogatások 100 százalékának lehívására. A miniszter kiemelte: mindezt úgy, hogy az uniós ellenőrzések semmilyen hibát, vagy visszaélést nem találtak a magyar rendszer működésében.

Gráf szerint az eddig érkezett uniós támogatások hatására nőtt a gazdálkodók jövedelembiztonsága és emelkedett a támogatási szint is. Ennek hatására a miniszter úgy véli: 2013-tól - mikor Magyarország is a korábbi tagállamok támogatási szintjét kapja majd - a magyar gazdák képesek lesznek felvenni a versenyt az unió bármely tagállamával.

A negatívumok között Gráf József a cukor ágazat helyzetét említette, hiszen az öt magyarországi cukorgyárból várhatóan három bezár, viszont a minisztériumnak szerdán sikerült megállapodnia arról, hogy Kaposváron és Szerencsen folytatódik a termelés. A miniszter ezen kívül az állattenyésztés és a növénytermesztés között felbomlott egyensúly visszaállítását nevezte legfontosabb feladatának.

Gráf József a szőlő-bor ágazat kapcsán megjegyezte: sikerült a szaktárcának elérnie, hogy 2009-ben a szféra, az eredetileg tervezett 12,4 millió helyett 16,8 millió euró támogatást kapjon.Ez azt jelenti, hogy az ágazat fajlagos támogatása az újonnak csatlakozott tagállamok közül Magyarországon a legnagyobb, de a régi országok közül is megelőzi Portugáliát és Ausztriát.

A tárcavezető bár részleteket nem árult el, de közölte: várhatóan egy hónapon belül sikerül a Hajdú-Bét károsultjai közül a kistermelők ügyét rendezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztető lövés fékezett meg egy tömegverekedést

A rendőr által leadott figyelmeztető lövés fékezett meg egy tömegverekedést csütörtök délután… Tovább olvasom