Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

40-50 méter magasból zuhant le a kisgép

Körülbelül 40-50 méteres magasságban a szárnyára billent, és a feltételezések szerint dugóhúzóba kerülve zuhanhatott le vasárnap délután Nagykanizsán az az ultrakönnyű kisrepülőgép, amelynek pilótája szörnyethalt - közölte honlapján a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ).
Az eddig rendelkezésre álló információk alapján a pilóta a repülőtér felett helyi repülést hajtott végre, és a baleset akkor következett be, amikor ráfordult a leszálló irányra. A KBSZ szakemberei a motor és a kormányszervek meghibásodására utaló nyomot nem találtak. A közelben tartózkodók közül többen hallották, hogy a repülőgép motorja felpörgött a baleset bekövetkezte előtt.

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint az alig egyéves, Apollo Fox típusú repülőgép légi alkalmassági tanúsítványa érvényes volt, a pilótánál azonban nem volt ott a repülőgép-vezetői engedélye.

Mivel ezen a repülőgépen nincs olyan fedélzeti adatrögzítő, amelyből utólag kiolvashatók a repülés mozzanatai, és GPS-berendezés sem volt a fedélzeten, a KBSZ vizsgálóbizottsága a helyszínen rögzített nyomok és a szemtanúk elmondása alapján kezdheti meg a körülmények feltárását.

A szervezet közölte: független szakmai vizsgálatot indított a balesethez vezető okok feltárására, és ezzel a jövőbeni hasonló események megelőzése érdekében.

A nagykanizsai füves leszállóhelyen - alig tízméteres távolságra a repülőtér iroda- és raktárépületeitől - vasárnap délután zuhant le az Apollo Fox kisrepülőgép. Pilótája, egy 40 éves nagykanizsai férfi a helyszínen szörnyethalt.

Szemtanúk arról számoltak be az MTI tudósítójának, hogy a kisgép épp leszálláshoz készülődött. A repülőtér felett hajtott végre egy fordulatot, amikor - talán egy széllökéstől - orral váratlanul a földnek csapódott. A pilótáról egyesek úgy tudják, gyakorlott repülősnek számított, mások azonban arról számoltak be, hogy csak a múlt évben tanult meg repülni. Gépe szinte teljesen új volt, az MTI értesülése szerint mindössze néhány hónapja volt a birtokában. A tragédia hétvégéjén többször is repült vele Nagykanizsa környékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BM eladott egy laktanyát, pedig nem tehette volna

A Határőrség Országos Parancsnoksága úgy adta el egy vállalkozónak a harkai határőrbázist, hogy… Tovább olvasom