Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

48 milliós bírságot szabott ki a PSZÁF a MOL-ra

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összesen 48 millió forintos bírságot szabott ki a MOL-ra szerdán.
A felügyelet bennfentes kereskedelem miatt 43 millióra, bennfentes információk késleltetése miatt pedig 5 millióra büntette a magyar olajcéget. A MOL nem ért egyet a PSZÁF határozatával, ezért fellebbez - közölte a társaság csütörtökön.

Július 3-án a MOL arról tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket, hogy az előző napon megegyezést írt alá az MFB Invest Zrt-vel saját részvények kölcsönbe adásáról. Július 30-án, illetve augusztus 2-án a társaság közzétette az olasz IES és horvát TIFON társaságok felvásárlásról szóló megállapodást is. A felügyelet vizsgálatában megállapította, hogy a MOL elmulasztotta a rá vonatkozó, az MFB Invest Zrt-vel való szerződéskötésének kapcsán, valamint az IES, és a TIFON akvizíció kapcsán felmerült bennfentes információt haladéktalanul közzé tenni, holott azt a vonatkozó törvényi rendelkezések egyértelműen előírják.

A PSZÁF szerint a MOL, bennfentes időszakban, bennfentes információ birtokában, saját részvény vásárlására adott megbízásaival megsértette a tőkepiacról szóló törvény bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A felügyeleti határozat kifejti: a kibocsátók akkor járnak el a jogszabályoknak megfelelően, ha a bennfentes információt haladéktalanul nyilvánosságra hozzák, vagy a nyilvánosságra hozatal késleltetését az ok megjelölésével a felügyeletnek bejelentik. A kibocsátókkal szemben további elvárás, hogy a bennfentes információval érintett időszakban ne valósítsanak meg bennfentes kereskedelmet, például saját részvény vásárlást - olvasható a felügyelet közleményében.

A MOL nem ért egyet a PSZÁF határozatával. A társaság álláspontja szerint betartották a törvényi előírásokat, ezért a felügyeleti határozat ellen jogorvoslattal élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mór: nem sikerül bizonyítani a legsúlyosabb vádakat?

Szinte biztos, hogy meg tudják dönteni a bíróság előtt a móri mészárlás egyetlen élő gyanúsítottja… Tovább olvasom