Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A belga király orgonistája játszik a MÜPÁ-ban

Április 17-én a világhírű belga orgonaművész, az orgonán maga is jól játszó belga király kedvenc orgonistája, Bernard Foccroulle szólaltat meg közkedvelt barokk és romantikus darabokat a Művészetek Palotája orgonáján.
Az anekdota szerint II. Albert, a jelenlegi belga király, bátyja1993-ban bekövetkezett haláláig polgári foglalkozást űzött, egy bank alkalmazottjaként dolgozott. Trónra lépésekor természetesen "felmondott". A kollégái egy kedves ajándékkal szerettek volna elköszönni tőle - egy motorbiciklit szándékoztak venni neki, mivel Albertet a jármű megszállottjaként ismerték. Ő azonban azt kérte, hogy az erre szánt összegből inkább újíttassák fel a brüsszeli Notre-Dame du Finistre régi orgonáját. Amikor a hangszer elkészült, Bernard Foccroulle avatta fel a királyi orgonát. Azóta az orgonista, ha nem is állandó vacsoravendég a királyi udvarnál, közelről ismeri a jelenlegi uralkodó életét.

Bernard Foccroulle nem csak jeles alkalmakkor ad hangversenyeket. A világ legjelentősebb koncerttermeinek rendszeres vendége eddig több mint harminc lemezt készített. Rögzítette egyebek mellett Johann Sebastian Bach és Dietrich Buxtehude összes orgonaművét.

Budapesti koncertjén Foccroulle barokk és romantikus orgonadarabokat szólaltat meg a Művészetek Palotájában. Két-két Buxtehude- illetve Bach-kompozíciót, César Franck híres a-moll korálját és Olivier Messiaen: A mennybemenetel című négytételes ciklusának néhány részletét hallhatja tőle a közönség április 17-én este hét órától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem számol adóamnesztiával az adóhatóság

Nem tartja valószínűnek a közeljövőben az adóamnesztiát Szikora János, az APEH elnöke. Ha mégis… Tovább olvasom