Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A kormány ellen döntött az MSZP az egészségügyi bizottságban

Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén több mint 100 olyan módosító javaslatot szavaztak meg a szocialista képviselők az új biztosítási rendszerről, melyeket a kormány jelenlévő képviselője nem támogatott.
A Fidesz-KDNP frakciószövetség bár részt vett a testület ülésén, egyedül a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről voksolt: bár a javaslatot az ellenzékiek megszavazták, a többség elvetette.A bizottság 340 módosító indítványról szavazott, amelynek többségét az MSZP javasolta. Az SZDSZ-es irányítású egészségügyi tárca törvényjavaslatához SZDSZ-es módosító javaslatok is érkeztek.

Az ellenzéki frakciók közül csak az MDF nyújtott be módosításokat, a Fidesz-KDNP korábban közölte: ők az egész törvénytervezettel nem értenek egyet, így nincs értelme a módosításának. A szerdai ülés így nem a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, hiszen a kormány törvényjavaslatát alapvetően kormánypárti képviselők akarták megváltoztatni.

A 340 indítványból volt olyan szocialista javaslat, amelyet a kormányt képviselő Kincses Gyula egészségügyi államtitkár nem támogatott, de az MSZP-s többség megszavazta. Volt olyan SZDSZ-es javaslat, amelyet a kormány és a koalíciós partner is elutasított, és az is előfordult, hogy egy MDF-es indítványra a szocialisták igent mondtak.

A Fidesz-KDNP egyedül a Tóth Károly szocialista képviselő által javasolt vizitdíj és kórházi napidíj megszüntetéséről szóló voksolásban vett részt. Ezt sem a kormány sem a bizottság kormánypárti többsége nem támogatta, így hiába szavazott az ellenzék igennel.

A szerdai szavazásokról Mikola István, a bizottság Fideszes alelnöke azt mondta: úgy tűnik a kormány által javasolt új biztosítási rendszerrel senki nem ért egyet, hiszen a kormánypárti többség a kormány ellen voksolt. Szerinte ezzel még kiszámíthatatlanabbá válik a helyzet, hiszen teljesen át kell írni a törvénytervezetet.

Hozzátette: a lényeg azonban nem változott, a kormánypártiak fel akarják mondani a társadalombiztosítást, helyébe üzleti alapon működő, profitorientált magánbefektetők kezébe akarja adni a járulékfizetők pénzét. Mikola István azt is elmondta: bíznak a civil mozgalmakban, hogy megakadályozzák ezt a "szörnyűséget".

Az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvénytervezet végszavazása december 17-én lesz a parlamentben.

Olvasóink írták

  • 2. fogyaszto 2007. november 28. 18:38
    „Szent tehen!Mar sajtmagukkal is osszevesznek!”
  • 1. Cseter János 2007. november 28. 17:29
    „Vajon miért nem oszlatja föl magát ez a parlament? Hisz nem képes e koalició arra, hogy egséges legyen a gondolkodásban a választók érdekében! Már a bolsevista eszét is efelejtették? A többség dönt a kissebbnek, kuss!Vagy a többség sem tudja mit akar és mi a jó a válsztó polgároknak? Vagy nincs is többség, mert nekik sem jó, a több biztosítós rendszer? Rájöttek, hogy nem mindig lesznek képviselők és nem mindig fog dőlni a lé? Akkor Ők is hétköznapi emberek lesznek és akkor őket fogja hajkurászni a gumibotos rebiszesek, ha nemtetszik a rendszer?Mert, akkor nekik sem lesz rózsás a mostani "menyországuk"? Csak nem előre kezdenek látni? Leesett a " ló féle"szemellenző?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország a 36. a legélhetőbb országok ranglistáján

Magyarország a 36. legélhetőbb ország a világon - áll az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) kedden… Tovább olvasom