Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A WWF eddigi igazgatója lett az Őrségi Nemzeti Park vezetője

Márkus Ferencet, a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet eddigi igazgatóját nevezte ki április elsejével az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának a környezetvédelmi miniszter. Az új vezető munkába állásával egyúttal ismét önállóan működik az Őrségi Nemzeti Park.
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium január közepén írta az igazgatói pályázatot, amelyre öten jelentkeztek. A bírálóbizottság egyhangúan Márkus Ferencet, a WWF Magyarországi Alapítvány eddigi ügyvezető igazgatóját javasolta az Őrségi Nemzeti Park vezetői posztjára. Fodor Gábor környezetvédelmi tárcavezető kezdeményezésére a kormány január 23-án fogadta el azt a rendeletmódosítást, amelynek célja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság önállóságának visszaállítása volt. Ennek eredményeképp költségvetési többletkiadás nélkül nyílik lehetőség arra, hogy a nemzeti park jelentős pályázati forrásokhoz jusson, és regionális természetvédelmi-turisztikai központtá váljon - áll a szaktárca közleményében.

Márkus Ferenc hat éve igazgatja a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet életét, képviseli annak természetvédelmi álláspontját, kialakította a civil szervezet és az üzleti szféra közötti kapcsolatot. Márkus Ferenc 2008 tavaszán megpályázta, és elnyerte az Őrségi Nemzeti Park igazgatói posztját, hogy tapasztalatával és tudásával elősegítse a nemzeti park fejlődését. Igazgatói kinevezését Dr. Fodor Gábor, környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Környezet- és természetvédő Szervezetek Országos Találkozóján, Pécsett jelentette be 2008. március 28-án.

A WWF Magyarország büszke arra, hogy igazgatója hozzájárulhat a nemzeti park további fejlesztéshez.

Az igazgatói poszt betöltéséről a WWF Magyarország kuratóriuma dönt. Az átmeneti időszakban a megbízott igazgatói feladatokat Csáki Roland igazgatóhelyettes látja el. 
Az Őrségi Nemzeti Park önállóságát 2006-ban, a kormányzati struktúra karcsúsítására hivatkozva szüntették meg, azzal, hogy igazgatóságát összevonták a Fertő-Hanság Nemzeti Park vezetői testületével. A WWF és más természetvédelmi szervezetek nyomására azonban ezt a döntést felülvizsgálták. Így 2008. áprilisától az Őrségi Nemzeti Parkot újra önálló igazgatóság irányítja. 

A 2008. április 1-től ismét önálló Őrségi Nemzeti Park területe ugyanaz, mint az összevonás előtt volt, a központja pedig Őriszentpéter. A park egyik kiemelt feladata lesz a kezelésébe kerülő Pityerszeri Skanzen turisztikai fejlesztése, ahol több százmilliós pályázati pénzből korszerű látogatóközpont épül. A tervek szerint Vendvidéken, Apátistvánfalván egy volt határőrlaktanyából - szintén pályázati forrásból - az úgynevezett "Nyugati Kapu" látogatóközpont és élményút épül. A nemzeti park fejlesztésének másik új eleme a "Keleti Kapu", ami a Szőce melletti tőzegmohás láp jelenleg is meglévő kutatóházának átépítésével jön létre. Ezt - a tervek szerint - természetvédelmi bemutató tanösvénnyel és kerékpárúttal kiegészülve vehetik igénybe a látogatók.

(WWF Magyarország-Független Hírügynökség) 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel fenyegetőzött a tíz éves kislány Szegeden

Két rablás kísérlete is történt az elmúlt héten Szegeden. Mindkét bűncselekményt egy 10 éves kislány… Tovább olvasom