Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az egészségügyi bizottság rábólintott a jövő évi büdzsétervezetre

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés egészségügyi bizottsága a jövő évi költségvetés tervezetét szerdán; a grémium 13 igen és 10 nem ellenében döntött így.
Az előterjesztő Pénzügyminisztérium képviselője, Szikszainé Bérces Anna a bizottsági ülésen a jövő évi költségvetés tervezetével kapcsolatban általánosságban úgy fogalmazott, figyelembe véve a gazdasági krízist és a Nemzetközi Valutaalap hiteléhez kapcsolódó kötelezettségeket, "kevés a mozgástér".

Az Egészségügyi Minisztérium kiadási előirányzata jövőre 115,2 milliárd forint, ebből támogatási előirányzat 42,3, a bevételi előirányzat pedig 72,9 milliárd forint. Az aneszteziológiai géppark fejlesztésére 1,364 milliárd, légi mentéssel összefüggő bérleti díjra 828,2 millió forint áll rendelkezésre. Oltóanyag-beszerzésre a tárca költségvetésében 7,8 milliárd forint szerepel a jövő évi büdzsében, amelyből a H1N1 vírus elleni vakcinára 3,746 milliárd forintot terveztek - ismertette a főosztályvezető.

Az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) bevételi terve 1354,1 milliárd, kiadási előirányzata 1407,5 milliárd, így a 53,4 milliárd forint hiányt terveztek be. A főosztályvezető jelezte: az ellátásra jogosultak, de járulékot fizetni nem tudók után az állam idén 311 milliárd, jövőre pedig összességében 611 milliárd forintot fizet be az E-Alapba.

A gyógyító-megelőző ellátásokra a jövő évi előirányzat 719,6 milliárd forint, azonban ez még változhat, hiszen most még nem lehet tudni a kórházaknak mennyi többletpénzt folyósítanak, de hozzátette: a kormányzat és az érdekképviseletek közötti keddi megállapodás-tervezet értelmében 4,5 milliárdot utalnak az egészségügyi intézményeknek, továbbá jövőre a három hónapos kifizetési "csúszás" két hónapra csökken. A 719,6 milliárdon felül szerepel még a tervezetben egy ötmilliárdos tétel, amelyet a béremelésre szántak. Gyógyszertámogatásra a jövő évre 345,4 milliárd, gyógyászati segédeszközökre pedig 45,4 milliárd forint a jövő évi előirányzat.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátására összesen 237,7 milliárd forint szerepel a jövő évre, ebben a táppénz-előirányzat 96,5 milliárd, gyedre 90 milliárd, a terhességi gyermekágyi segélyre pedig 41,5 milliárd forint. Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke a jövő évi büdzsé tervezete kapcsán azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a kormányzati ígéretekkel ellentétben a kabinet nem kezeli a legfontosabb feladatok egyikeként az egészségügyet, annak költségvetése alultervezett, komoly forráshiánnyal kell számolni jövőre. További nagy gondnak nevezte az önkormányzatoktól elvonni tervezett 120 milliárdot, hiszen ezzel a megvonással nem tudják majd biztosítani az egészségügyi ellátók működési, fejlesztési forrásait. Összességében úgy fogalmazott, a jövő évi költségvetés nem biztosítja az ágazat működőképességét, ezért a tervezetet i nem tudják elfogadni.

Csáky András független képviselő is hasonló véleményen volt, ő úgy fogalmazott, az ágazatnak egyre rosszabb a költségvetése, az egészségügyet "kivéreztetik", nő az intézmények eladósodása.

Havas Szófia (MSZP) megjegyezte: eddig is voltak olyan helyhatóságok, amelyek működésre, fejlesztésre nem biztosítottak forrást. Emlékeztetett: a büdzsé tervezésekor figyelembe kellett venni a gazdasági folyamatokat. A kórházak finanszírozásával kapcsolatban elmondta, bármilyen volt is technika, az senkinek nem volt jó, és nem hiszi, hogy egyszer lesz olyan folyósítási rendszer, amellyel mindenki elégedett lesz.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. szeptember 30. 17:49
    „Egy kórterembe a Lendvai Ildikót a Tömjén Zsolttal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországra is jutott az génkezelt lenmag termékekből

A kanadai eredetű génkezelt lenmag termékből egy 1500 kilogrammos szállítmány érkezett Hollandiából… Tovább olvasom