Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az MSZP kilenc pontja a devizahitelesekért

Kilenc pontban foglalta össze az MSZP devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslatait hétfői sajtótájékoztatóján Szekeres Imre, a párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője. A kormány szerint a szocialisták elkéstek elképzeléseikkel, és személyes felelősségük van a kialakult helyzetért. A Jobbik továbbra is azt sürgeti, hogy vonják állami ellenőrzés alá a devizahitelezés rendszerét.
Az MSZP - javaslatcsomagja szerint - azt kezdeményezi, hogy szeptember 30-ig állítsák fel az állami eszközkezelőt, a hitelüket fizetni nem tudók számára biztosítsanak bérlakásokat, és jöjjön létre a bankok bevonásával egy közös ingatlanalap. Ezeket az intézkedéseket a bankadó egy részéből finanszíroznák.

Az ellenzéki párt további javaslata ételmében a munkaadók önkéntes alapon átvállalhatnák alkalmazottaik törlesztéséből a 180 forint/frank feletti részt. Ismét kezdeményezik a magáncsőd intézményének bevezetését, valamint kártalanítási és hitelezési tervet készíttetnének, amelyet az Országgyűlés is megtárgyalna.

Ezzel párhuzamosan a parlament három, az ügyben érintett bizottsága áttekintené az eddigi hitelezési, árverezési és behajtási gyakorlatot - ismertette Szekeres Imre, hozzátéve: azt is kérik, hogy kezdődjön tárgyalás a bankszövetséggel, a bankfelügyelettel és a Magyar Nemzeti Bankkal a hitelezési folyamat visszamenőleges vizsgálatára.
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság az MSZP kilencpontos csomagjára úgy reagált, hogy a szocialisták elkéstek a devizahitelesek megsegítésére vonatkozó javaslataikkal, és személyes felelősségük van a kialakult helyzetért.

"A szocialisták által nyolc év késéssel kiizzadt 9 pont finoman szólva megkésett annak a több tízezer családnak, akik ma alig bírják fizetni a lakáshitelük törlesztőrészletét, és akik 2003 és 2010 között semmiféle, a lakásvásárláshoz szükséges állami segítséget, otthonteremtési támogatást nem kaptak a szocialista kormányoktól" - kommentálta az államtitkárság a Szekeres Imre sajtótájékoztatóján elhangzottakat.
Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben írták, a lakáshitelesekre nehezedő nyomás enyhítésére egy évvel az új kormány megalakulása után életbe léptek a kormányzati intézkedések, "míg Önöknek 2003 óta sikerült végre összeállítani kilenc pontot".

Az MSZP a kormányzati nyilatkozatra reagálva azt közölte, hogy szerinte a Fidesznek semmilyen erkölcsi alapja nincs arra, hogy a devizahitelesek ügyében a szocialistákra mutogasson.

Eközben a Jobbik továbbra is azt szeretné, ha a devizahitelezés teljes rendszerét állami ellenőrzés alá vonnák. Z. Kárpát Dániel ellenzéki képviselő pártja elképzeléseit ismertetve azt mondta, hogy az adósságtömeg a kereskedelmi bankoktól körülbelül 50-70 százalékos töredékáron kerülne át egy nemzeti kríziskezelő ellenőrzése alá.
Szerinte ez a bankoknak azért érné meg, mert ha a hitelek 30-40 százaléka bedől, akkor soha nem jutnak a pénzükhöz. Úgy látja, az államot sem érné érdemi kár, mert az adósok neki törlesztenének, csak már "emberbarát futamidővel, emberbarát részletekkel, egyedi áttárgyalási lehetőséggel".

Az LMP korábban kormányzati válságtanácsot sürgetett az ügyben, majd országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Ház elé a devizában eladósodottak megvédéséről.

Olvasóink írták

 • 16. cyt 2011. augusztus 16. 18:18
  „"csergemerge" - 2004-ben EU-s dologban volt választás. Amire te gondolsz az 2006-ban történt. Egyébként én is úgy gondolom, ahogyan te. Akkor már nagyon látszott, milyen súlyos hibák vannak a magyar jogrendszerben.”
 • 15. csergemerge 2011. augusztus 16. 14:09
  „Zehn-nek.

  2004-ben szinte biztosan választási csalás történt.
  (Ha nem így lett volna, a csalással vádolt MSZMP-nek elemi érdeke lett volna, hogy az általános tiltakozások hatására újra számláltassa a szavazatokat. Feltűnően sietősen zúzták be!)”
 • 14. cyt 2011. augusztus 16. 13:09
  „"zehn" - amikor bebizonyosodik, hogy a világot követve mindenki "zsákutcába futott", akkor te miről beszélsz itt és most? Hála Istennek vannak olyanok, akik gondolkoznak, megértik a jelen helyzetet, megtalálják az okokat, és az analízis után adnak kivezető utat. Ezt éveken keresztül képtelen volt megtenni az MSZP-SZDSZ duett. A szoci-libsi gárda ÉVTIZEDEKIG lógott a nyakunkon - hogy a te szavajárásoddal éljek -; ezért is jutottunk oda, ahol vagyunk. Persze, hogy most a rosszabb, hiszen ezt már akkor megmundták a polgári oldalon, amikor Fletóék még harsogták a szebb jövőt. Szoóval, tessék már koherensen gondolkozni, látni, és beszélni is kedves szoclibesek. Vagy ha ez nem megy, akkor inkább bölcsen hallgatni.”
 • 13. deszkás 2011. augusztus 16. 10:45
  „szarni kell mindenre.. Ők is szarnak rátok...”
 • 12. zehn 2011. augusztus 16. 10:03
  „csergemerge. Aláírom,hogy az mszp nem állt a helyzet magaslatán és sok hibával kormányzott. No,de,hogy ez a mostani társaság nem hazudik? Dehogynem és ha maguk is elhiszik,amit mondanak, még végtelenül ostobák is.Sokkal de sokkal nehezebb most, mint pár éve.Ha igaz,amit terveznek az eljövendőben,akkor még rosszabb lesz a helyzet.Szembe megyünk Európával,a világgal és sajnos saját magunkkal is.Dilettáns ámokfutás folyik minden téren.Megjegyzem,a fidesz volt már négy évig a nyakunkon. El is zavartuk őket.Miért is?”
 • 11. FattyúMatthew 2011. augusztus 16. 09:59
  „"Az Mszp kilenc pontja"...Vicc ez az egész!Ezt bárki megtudja csinálni tönkreteszik (jobban) az országot aztán pedig mintha mi sem történt volna osztják az észt.Az emberek meg csak felejtenek.”
 • 10. csergemerge 2011. augusztus 16. 09:29
  „Az MSZMP nyolc év alatt csődbe vitte az országot.
  Ez tény.
  Nyolc év hosszú idő, bebizonyíthatta volna, hogy konyít a gazdasághoz: nem tette, mivel valószínűleg nem konyít hozzá. A választási eredmények ezt tükrözik.

  A jóhiszeműség elvét figyelembe véve meg lehet ugyan hallgatni a magukat szocialistának (de vajon mi alapon??) nevezők megoldási tervezetét, de valószínűleg a jelenlegi kormánynak kell megtalálnia a végleges megoldást.
  Az MSZMP-nek pedig sokkal nagyobb alázatot kellene mutatnia egy ilyen nyolc esztendős teljesítmény után.

  A nyilatkozatokról pedig csak annyit: Valóban rosszat tett a forintnak a Kósa nyilatkozat, de ne felejtsük el:
  KÓSA AZ IGAZAT mondta.
  Ez már nem a hazugságok kormánya, gyucsány elvtárs már nem miniszterelnök.”
 • 9. zehn 2011. augusztus 16. 07:03
  „Az nyilvánvaló,hogy a kormány "megmentési" programja csúfos kudarc. Még a fidesz tv/m1/ szerint is mérsékelt az érdeklődés. Nos, OTP nél dolgozó ismerősöm szerint meg majdnem nulla. Kevés épeszű fogja ugyanis vállalni,hogy hosszabb ideig és nagyobb / kamatos kamattal növelt /összeget fizessen. Meg kellene fontolni az LMP,MSZP javaslatait, mert a jelenlegi fércmű igazán semmire sem jó.”
 • 8. babar 2011. augusztus 15. 23:01
  „Hiteltelenek..”
 • 7. tron 2011. augusztus 15. 22:34
  „szarni kell mindenre..Ők is szarnak rátok...”
 • 6. tótkomlósi 2011. augusztus 15. 21:56
  „3. florian70 2011.08.15. 21:12

  A fideszt rohattul nem fogja érdekelni a 9 pont!
  Ha egyáltalán veszik a fáradtságot arra, hogy elolvassák, vagy egyenesen megy a kukába!

  Az amnézia nagy úr!

  A FIDESZES önkormányzatokat ki kényszerítette a hitel felvételére, ha most ilyen okosok?

  A fészekrakósokat miért dobja ki az OTP a rögzítésből, ha ennyire szakértők????

  Azt már helyi szinten észrevettem több éve, hogy a fideszes vezérnek kikiáltott emberek maguknál sokkal butábbakkal veszik körül magukat!

  És ez országosan is érvényes. Ha föntről nézzük, akkor az önkormányzatokban levő képviselők igencsak negatívok.”
 • 5. tom_peris 2011. augusztus 15. 21:56
  „"mert nem hagyhatunk magára sokszázezer magyar családot, nem vesztheti el ennyi ember a fedelet a feje felől"

  Ezen akkor kellett volna gondolkodni hogy ilyen előfordulhat amikor hitelből vettek fedelet a fejük fölé...

  És most akinek volt annyi esze hogy akkor nem volt meggondolatlan az most fizessen mások butasága miatt??? Normális???”
 • 4. tom_peris 2011. augusztus 15. 21:51
  „A devizahitel kockázatos. Akik devizában adosodtak el (elfogadva az árfolyamkockázatot) azok most vállalják tetteik következményét és ne várják azt, hogy aki józanul gondolkodott akkor, az most fizesse a meggondolatlanok adósságát...”
 • 3. florian70 2011. augusztus 15. 21:12
  „Nemcsak az Orbán-kormány, a kormányzati kommunikáció is elkésett

  Tisztázzunk valamit: az MSZP devizahitelesekre vonatkozó javaslatai azért nem késhettek el, mivel a problémák az elmúlt egy évben keletkeztek.
  leginkább a Fidesz gyalázatos hazugságainak (Kósa-Szijjártó-Orbán-Matolcsy)
  következtében, aminek eredményeként elszabadult a svájci frank árfolyama.
  Amúgy szeretnénk újból emlékeztetni a memóriazavarral küszködő Orbán-kormány
  szócsövét, hogy egy bizonyos Járai Zsigmond volt akkor az MNB elnöke, aki a
  szocialista kormányok sokszori kérése ellenére sem volt hajlandó a forintot
  a "helyén" kezelni, így minden magyar kölcsönt kereső számára a svájci frank
  alapú hitelek lettek a legkedvezőbbek. Vagyis pont a Fidesznek nincs
  semmilyen erkölcsi alapja arra, hogy a devizahitelesek ügyében az MSZP-re
  mutogasson. Javasolnánk a hallgatást és a felelős, empatikus gondolkodást és
  a szorgalmas munkát a probléma megoldása érdekében.

  A korábbi MSZP-kormány által beterjesztett, devizahiteleseket megsegítő
  törvényjavaslatot pedig azért nem voltak képesek megszavazni a fideszes
  képviselők 2009. június 15-én, mert éppen büféztek, vásároltak, vagy már
  nyaraltak, mint most. A fideszes képviselők közül egy sem volt, aki 2009.
  június 15-én egy olyan "megerőltető" mozdulatra képes lett volna, hogy a
  mutató ujját az IGEN nyomógombra helyezze, és azt határozottan megnyomja. Ha
  ezt megtették volna, akkor emlékeznének arra, hogy már az általuk preferált
  Járai-Orbán-modell hibáit is próbáltuk korrigálni.

  Ezen felül emlékeztetnénk a Fideszt, hogy korábban sosem ágáltak ilyen
  vehemensen a devizahitelek ellen, olyannyira, hogy például Kósa Lajos is
  svájci frank alapú hitelt vett fel Debrecen városának, hogy a többi,
  megszámlálhatatlan fideszes devizahitelest most ne is említsük.

  Ami pedig a lakáshitelezést illeti pont Orbán Viktor kormányának
  igazságtalan, kisszámú és főleg a tehetősebbeknek kedvező lakásvásárlási
  kedvezménye 6-8 százalékkal növelte az államadósságot, miközben alig párezer
  embernek jelentett lakásvásárlási lehetőséget. Erre a Fidesz ne legyen
  annyira büszke, amikor a rászorulóknak - ahogy most is - nem nyújtott
  semmit.

  Az MSZP 9 pontból álló javaslata megoldást kínál, és közös gondolkodásra
  hívja fel az ország vezetőit, mert nem hagyhatunk magára sokszázezer magyar
  családot, nem vesztheti el ennyi ember a fedelet a feje felől. Ebben a közös
  tett és együttműködés a legfontosabb, politikai indulatoktól, érdekektől,
  elvektől függetlenül. A magyar nemzetnek felelős vezetőkre van szüksége,
  akik képesek megmutatni, hogy ha baj van, akkor összefognak. Ideje lenne
  abbahagyni a Fidesznek a pocskondiázást és az egymásra mutogatást akkor,
  amikor az MSZP felkínálja minden eszközét a nemzeti tragédia elkerülése
  érdekében.”
 • 2. zoltanszabo 2011. augusztus 15. 20:54
  „NEM új házak kellemek Ócsán. 3 milliárdért !!! Ha nem valamilyen ,gyors, hathatós segítség !
  Most nem érnek rá velük foglalkozni--mindenki szabadságon van, nyaralni vannak a politikusok !
  Akik meg bajban vannak ---levannak sajnálva !”
 • 1. florian70 2011. augusztus 15. 20:45
  „Kicsit pofa kell a fidesz részéről, hogy még minig az mszp a hibás Hány ft tal is ment fel a sf 2010 április óta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lejjebb már nincs?

Akár a saját anyagi helyzetet, akár a gazdaság helyzetét értékelik, a magyarok véleménye olyannyira negatív, hogy már nem tud romlani. Tovább olvasom