Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Az üzleti szektor közérzete javult, a fogyasztóké stagnál

Az üzleti szektor várakozásai egyértelműen javultak, a fogyasztók közérzete viszont legfeljebb stagnálást mutat februárban - derül ki a GKI gazdaságkutató által az Európai Unió támogatásával készített februári felméréséből.
A GKI konjunktúra indexén belül a fogyasztói bizalmi index tavaly a nyár végéig folyamatosan javult, az ősztől kezdődően azonban ismét romlott, decembertől februárig pedig megint jobb adatokat mértek, amelyek azóta stagnálást mutatnak. Január óta romlott a lakosság várakozása saját pénzügyi helyzetének 12 havi megítélésében, de ez is sokkal jobb, mint amilyen egy évvel ezelőtt volt. Változatlan a lakosság rövid távú megtakarítási képességéről alkotott vélemény, de csökkent a munkanélküliség növekedésétől való félelem, miként az inflációs várakozás is. Romlott viszont a háztartások saját anyagi helyzetükről alkotott véleménye.

Az üzleti szektor minden ágazata optimistább viszont az év elején az elmúlt hónapokhoz képest. Az építőipar például a tavalyi nagy visszaesés után kimászni látszik a gödörből, a rendelésállomány megítélése erre vall. A foglalkoztatási várakozások viszont tovább romlottak Az áremelési szándékok nagyjából követik a gazdasági folyamatokat. A malomipari, a bőr- és cipőipari cégek kétharmada tervezett februárban drágítást, a vegyi alapanyagokat előállítóknak fele. Árcsökkentésre számítottak a híradástechnikai vállalatok, és - némiképpen meglepően - a hús-, hal- és baromfifeldolgozók, noha a jelek szerint az élelmiszerek terén elhúzódó magas árakkal lehet számolni. Az építőiparban szerényebbek az áremelési tervek, ami érthető, mert keresleti oldalon kemény anyagi korlát tapasztalható változatlanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap éjfélkor elkezdték lebontani a Kossuth téri kordont

Vasárnap éjfélkor elkezdték a rendőrök lebontani a Kossuth téren és a környező utcákban felállított… Tovább olvasom