Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Budapesten és vidéken is üresek a pályaudvarok

Alig van vonatra váró ember a fővárosi és a vidéki pályaudvarokon a hétfő hajnali három órakor ismét elkezdődött határozatlan idejű országos vasutas sztrájk miatt. A pályaudvarok dolgozói a pénteki naphoz hasonlóan most sem tudnak pontos információt adni a vonatok indulásáról és érkezéséről.
Kora délelőtti információnk szerint a Nyugati, a Déli és a Keleti pályaudvar is indít és fogad járatokat, ezekről telefonon érdemes érdeklődni.

A Nyugati pályaudvaron néhány ember volt hajnali öt óra után, a kijelző táblákra 3 órai időponttal a "sztrájk" feliratot írták ki. A pályaudvaron negyed hatkor egy pénztár sem volt nyitva és az információs ablak is zárva volt. A forgalmi irodán azt mondták a Független Hírügynökség munkatársának, hogy ugyanaz a helyzet, mint péntek hajnalban, vagyis a vonatok menetrendjéről senki nem tud semmit.

A Déli pályaudvar fél hat körül gyakorlatilag teljesen kihalt volt, egy pénztár volt csak kinyitva. A korábbi sztrájkokkal ellentétben most még a büfék, vendéglátósok sem nyitottak ki. A vágányokon állnak a vonatok, a kijelzőkre nem volt kiírva a menetrend. A hangosbemondón arról tájékoztatták az utasokat, hogy a cégek közti megállapodás szerint igénybe vehetik érvényes bérletükkel a Volán járatait.

A Keleti pályaudvaron is hasonló a helyzet, információval ott sem tudott kora reggel szolgálni senki. Egy pénztár itt is nyitva van, a pályaudvar csarnokában fél hat után körülbelül húsz ember tartózkodott. A pályaudvaron nyitva van az információs pult is, az érdeklődőknek a Volán buszait ajánlják közlekedésre.

Vidéken is üresek a pályaudvarok

Vidéken több nagy vasútállomás szinte egyáltalán nem indít és fogad vonatokat, máshol viszont szinte teljesen zavartalan a közlekedés. Azt persze nem tudni, hogy az útnak induló szerelvények meddig jutnak el. A vasutasok hajnali három óra óta sztrájkolnak.

Nagykanizsáról az 5 óra 25 perckor Zalaegerszegre induló vonat kivételével minden járat elindult. A pályaudvar forgalmi irodájában azt azonban nem tudták megmondani, hogy az induló vonatok meddig közlekednek. Egy Zalaegerszegről érkező vonat kivételével valamennyi vonat menetrend szerint megérkezett. Azt sem lehet tudni egyelőre, hogy a 7 órás műszakváltást követően kik és milyen számban veszik fel a munkát, illetve csatlakoznak a sztrájkolókhoz.

Pécsről hajnalban nem indult el még egyetlen járat sem. Elsősorban jegyvizsgálók, a kocsivizsgálók, a váltókezelők, a forgalmi szolgálattevők sztrájkolnak, ezzel meg tudják bénítani a forgalmat. Egyelőre nem tudni pontosan hányan sztrájkolnak. A vasúti dolgozók között fél hét után lesz szolgálatváltás, azután derül ki, hogy elindulnak-e Pécsről a vonatok amelyek hajnalban a vágányokon vesztegelnek. Az utasok az jegyirodákban érdeklődnek, de egyelőre senki nem tud nekik pontos információt adni. Senki nem tudja melyik vonat indul el és mikor.

Győrben hasonló a helyzet mint a legutóbbi pénteki sztrájk idején. A vonatok többsége kora reggel óta indul és érkezik is. Arról senki sem tud információt adni, hogy pontosan hányan csatlakoztak a munkabeszüntetéshez de komoly fennakadást egyelőre nem okoznak. Az állomáson egyébként a hétfő reggeli forgalomhoz képest jóval kevesebben vannak, az utasok higgadtak. Más a helyzet a GYSEV - vel. Az ő járataik kivétel nélkül menetrend szerint járnak. A Sopron felől érkező vonatok azonban nem a nagy állomásra hanem a GYSEV pályaudvarra érkeznek, erről pedig csak az utolsó pillanatban kapnak tájékoztatást a vonattal utazók. A MÁV sztrájk miatt a GYSEV intercity járatait nem indította el ma reggel sem.

Debrecenben mindössze néhány ember lézeng a pályaudvaron, lényegesen kevesebben vannak, mint múlt pénteken. Egy édesapa a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy fiával már vasárnap este Debrecenbe utazott vidékről, hogy hétfőn reggel orvoshoz tudjanak menni, bár azt még nem tudják, hogy haza hogyan jutnak. A vonatok itt és az egész megyében, valamint Szabolcsban is egyaránt állnak. A buszok menetrend szerint járnak, a társaságok felkészültek arra, hogy igény esetén további járatokat indítsanak. A Hajdú Volán reggel 7-kor elindított egy járatot soron kívül Budapestre. Ezen kívül még Hajdúböszörménybe indult egy plusz járat.

Békéscsabán reggel 3 és 6 óra között a legtöbb vonat elindult. Ezek szinte mind nemzetközi és tehervonatok voltak. A reggeli műszakváltás után azonban teljesen leállt a közlekedés.

Miskolcon 150 dolgozó nem vette fel reggel a munkát - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kovács Ferenc, a VDSzSz helyi vezetője. Borsodban 150-200 vonat nem indult el reggeltől a sztrájk miatt. A szerelvények nem közlekednek. Mindössze néhány motorvonat indult el Tiszaújvárosba, Ózdra, Hidasnémetibe.

Nem tudtak megegyezni hétvégén

A vasúttársaság cégei a hétvégén sem tudtak megegyezni sem a munkaügyi kérdésekben, sem a még elégséges szolgáltatásról. A MÁV közben megállapodott a Volánbusszal és szóban a BKV-val is, hogy az érvényes MÁV bérlettel rendelkezőket a sztrájk ideje alatt ingyen szállítják. A MÁV Zrt. vezérigazgatója, Heinczinger István vasárnap törvénytelennek és teljesíthetetlennek nevezte a VDSZSZ követeléseit. A tárgyalások hétfőn délelőtt 11-kor a MÁV Zrt.-vel, délután 4-kor pedig a MÁV Starttal folytatódnak

A VDSZSZ azért kezdett már pénteken munkabeszüntetésbe, mert a vasúttársaságokkal nem tudtak megállapodni két követelésük teljesítéséről. A vasúti szakszervezet egyrészt azt szeretné elérni, hogy a MÁV Cargo privatizációjából befolyó profit egy részét, vagyis dolgozónként nettó 250 ezer forintot fizessenek ki a MÁV többi cégénél dolgozók számára. A másik követelésük, hogy a MÁV-tól kiszervezett dolgozók tavaly júliusig visszamenőleg 10 százalékos béremelést kapjanak. Mindkét követelésük teljesítésére - állításuk szerint - szóbeli ígéretet kaptak a korábbi gazdasági minisztertől, Kóka Jánostól.

Olvasóink írták

 • 11. Barbapapa 2008. február 04. 10:10
  „Cic ha elolvasnád értelmesen az írásokat,rájönnél hogy ez már nem a sztrájkrol szól eddig sem az volt a lényege, hanem a hatalmi harc hogy ez a kis h..ler visszakerüljön a hatalomba,valószínű hogy fogytán a családi kassza??a papának juttatot kőbányák meg a feleség Tokaj hegyalja szölők nem hoznak eleget ,szerintem kissebb lábon kellene élni a familiának nemde????????????????????? az ország érdekeit a sok szarja után előre kellene venni,ha valamikor tényleg szeretne megint a húsosfazék közelébe kerülni,amiből azóta is lakmároznak az egész familiával. EZELÖTT (jakb-)MOST MEG megint egy jóakaronk aki öszefekszik a "kedves barátaim-mal" szerintetek mit várhatunk "ugye csupa jóóóóóóóóóóóóóóót”
 • 10. cic-mic 2008. február 04. 09:12
  „nemértem

  Nem arról írtam,hogy a sztájkcélokkal egyet kell érteni,hanem arról, hogy az érdekérvényesítő képesség szerintem nem rossz dolog.”
 • 9. skorpio21 2008. február 04. 08:58
  „Nem irígykedni kell,hanem keresni más közlekedési lehetőséget!
  Úgy is visszafelé felylődik a vasút,így meg akár ne is lenne!
  Majd,ha eljut oda a vasút,hogy úgy kell az utasokat visszacsalogatni,akkor lessz rendben a vasútügy!”
 • 8. nemértem 2008. február 04. 08:58
  „cic-mic
  A hülyeségre nem irígy az ember.olvasd el Enikő mit írt.Milyen alapon sztrájkolnak???
  csonakos!Akkor volt veszteséges a MÁV,amikor az egész állami tulajdonban volt.”
 • 7. cic-mic 2008. február 04. 08:51
  „Az a bajotok,ha ti "sztrájkolnátok" az a kutyát sem érdekelné.Irigyek vagytok,velem együtt...”
 • 6. Barbapapa 2008. február 04. 08:30
  „Holnaptol én is sóperolni fogok,nekem is emelkednek a költségeim, sajnos én nem háríthatom át másra mivel a saját gazdaságomba dolgozom, nem igazán értem mijen címen követelnek nagyedmilliót???? evel a hozzáálásal bárki bármijen indokkal követelhet bármennyit!! ez már nagyon hasonlít a Jakabféle gazdakörös (gazdakóros)politikai mocsokra mert azoknak sincs köze a parasztokhoz ,mint ez is egy tartsunk be a kormánynak minnél roszabb nekünk annál jobbbbb ugye oldal, igaz közbe tönkreteszik az országot (ez a jövőképetek??????????orsos!”
 • 5. nemértem 2008. február 04. 08:24
  „Minek a vasút egyáltalán?????????????????????????
  LEGYEN több autóbusz és megoldódik a gond.:)
  Tök hülyék ezek?Mit akarnak egyáltalán?Ilyen a világban sincs,amit ők akarnak!!!:s”
 • 4. csonakos 2008. február 04. 07:57
  „Privatizálták a villanyt, a gázt, a vizet! Ezt mind mi építettük a saját erőnkből és pénzünkből, majd le kellett mondani a szolgáltatók javára.
  Követelem az államtól, hogy a privatizációs bevételekből adjon 2500000 Ft-ot családonként akik befizetők voltak! Ennek legalább van alapja mert mi teremtettük meg! De ezek a hólyag vasutasok az állam pénzét az-az, az adófizetők pénzét herdálják! Semmit nekik! Azonnal magánkézbe az egészet és akkor megnézzük, hogyan sztrájkolgatnának! Munkás, a munkással szúr ki mert az urak kocsival járnak!”
 • 3. skorpio21 2008. február 04. 07:48
  „Csak egy ötlet: ha újra indulna a vasúti közlekedés,akkor az utasoknak kellene sztrájkolni a pontosabb menetidőkért,vagy a tisztább,kultúráltabb kocsikért! Kíváncsi volnék,mit lépne erre a vasút!
  Utasok!Nektek is vannak jogaitok!”
 • 2. skorpio21 2008. február 04. 07:41
  „Ha kibír a vasút ennyi sztrájkot,ennyi bevétel kiesést,igazábol nincsenek is rászorulva a béremelésre!Vagy lehet,hogy nekik abbol van a bevétel,ha nem dolgoznak?Érdekes ez a sztrájktörvény is,nem lehetne őket korlátozni,hogy ők ne korlátozhassák az ország közlekedését ennyi ideig?
  Többször gondoltam már rá,hogy én is sztrájkolok,de mindég elvetettem a gondolatot,mert felkopna az állam,ha arra várnék,hogy ezért nekem többet fizetnek!
  Enikő!Ha nem fizet a főnököd,jelentsd be,hogy határozatlan időre beszünteted a munkát,majd,ha megegyeztek a részedben,újra dolgozni fogsz!Figyeld meg milyen képet vág a főnököd hozzá!:)))”
 • 1. Enikő 2008. február 04. 07:24
  „Atya világ, elmegyek vasutasnak. Főnököm eladta az egyik házát, amit a vállalkozásának bevételéből vásárolt, kérem a részem belőle, hisz énis a cégnél dolgozom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten fogják gyártani az Aids-tapaszt

Az év első napjaiban mérföldkőhöz ért a közvélemény által leginkább Aids-tapaszként ismert… Tovább olvasom