Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Döbbenetesen nagy a HPV-fertőzött nők száma hazánkban

A vizsgált nők többsége fertőzött a méhnyakrákra hajlamosító HPV vírussal - ezt tapasztalta első éves működése alatt a HPV-centrum. Magyarországon évente csaknem 500 áldozatot szed ez a betegség.
Csaknem 600 nőnél végezték el a tesztet és az esetek több mint felében, a 16 és 25 év közöttieknél pedig 70 százalékban találták meg a fertőzést - mondta a Népszabadságnak Sobel Gábor, a II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán működő centrum vezetője. Ráadásul a fertőzöttek csaknem 70 százalékánál a magas kockázatú, úgynevezett rákkeltő típusokat találták. A legtöbb HPV-fertőzött nőnél egyébként nem alakul ki a méhnyakrák, de döntően ott a fertőzés, akiknél a daganatot diagnosztizálják - mondta a lapnak a centrum vezetője.

Magyarországon évente csaknem 500 áldozatot szed ez a betegség, pedig ha időben felfedezik, biztosan gyógyítható. Itthon mégis tízszer magasabb a méhnyakrák halálozási rátája, mint a fejlettebb európai országokban. Országszerte 16 HPV-centrum működik. Aki még nem fertőzött és megkapja a HPV elleni védőoltást, biztosan nem betegszik meg ményakrákban.

Olvasóink írták

 • 6. Rafi 2008. április 17. 23:24
  „Andy és Artúr! Mindkettőtöknek igaza van, de csak részben. Az észrevételeiteket össze kellene adni és orvosilag is alátámasztva ismeretterjesztő fórumokon hangoztatni. Ez az első lépés, a másik pedig az, hogy igenis, ha kell, akkor be kell adni az oltást. A harmadik pedig, hogy a fertőzésveszélyt (vírushordozókat) is kezelni kellene, hogy megszűnjék a veszély. Valójában ezt a három lépést egyszerre, párhuzamosan kellene folyamatosan csinálni. Csak abban bízhatunk, hogy a problémára rávilágító orvosok nem csak "farkast kiáltanak", hanem cselekedni is akarnak és tudnak is. Én ezért szorítok.”
 • 5. andy 2008. április 17. 00:43
  „Múltkori cikkben ha jól emlékezem 15 évet írtak a védettség kialakulásához....
  Másrészt Artur ki is az aki,fertőzéssel beteggé teszi a nőket?
  Lemondok az óbégatásomról s nyavajgásomról abban a pillanatban,amikor valaki kitalálja azt,hogy a fertőzést milyen úton-módon lehet megállítani!Az oltás az már a várható következmények ellen ajánlják,már ha egyáltalán segít!?Nem lehetne a fertőzésveszélyt kezelni,annál,ki ezt hordozza??”
 • 4. artúr 2008. április 16. 14:05
  „nem az oltás a megoldás, hanem a rendszeres nögyógyászati kontroll, magasabb korban is. ha a fertözés jelen is van, elkerülhetö a rákbetegség. ezt kellene sulykolni, nem csak oltásért óbégatni meg a szexuális erkölcs romlásán nyavajogni.”
 • 3. pk 2008. április 16. 13:23
  „És aki már megferőződött, aki túllépte azt a kort, hogy megkaphassa a védőoltást? Az nem érdekel senkit?”
 • 2. andy 2008. április 16. 10:30
  „Talán a szexuális nevelés,a szülők életvitele alapján a fiatalok is tanulhatnának...
  Nem az oltás a megoldás!
  Végigkellene gondolni,hogy pár 10 évvel ezelőtt miért nem volt tömegesen jelen e probléma?
  Oltás egy üzlet,nem is kis özlet!
  Így mindenki,ki oltást akar:fizet,mint a katonatiszt!
  Előbb-utóbb majd csak kitalálják,hogy mi az,ami változott,s erre is majd ajánlanak oltást,jó pénzért!”
 • 1. édesanna 2008. április 16. 10:19
  „Mivel az oltás nem támogatott, az az 500 nő továbbra is meg fog halni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány beszólt Kókának: 'De bátor az elnök úr!'

"De bátor az elnök úr!" - ezzel vágott vissza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kóka Jánosnak, amikor… Tovább olvasom