Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egymilliárd forintnyi műkincset lopnak el évente

A kábítószer- és fegyverkereskedelem után az illegális műkincs-kereskedelem bonyolítja le a legnagyobb forgalmat a feketepiacon.
Magyarországon évente körülbelül hét-kilencszáz, műkincsekkel kapcsolatot bűncselekmény történik, melyek kárértéke megközelíti az 1 milliárd forintot - mondta el Vukán Béla alezredes, a műkincsvédelmi alosztály vezető főtanácsosa a BÁV Aukciósház Mesélnek a műkincsek sorozatának legutóbbi előadásán.

A szakember szerint a leginkább veszélyeztetett helyzetben a magángyűjtők vannak. A statisztikák azt mutatják, hogy a műkincsek felét tőlük viszik el. Ez évi 4-500 lopást jelent. A tolvajok ugyanis egyre okosabb és szemtelenebb módszereket alkalmaznak. 2004-ben például több tízmillió forint értékű, itáliai és flamand festők munkáit, kandallóórákat és egy gondolaszéket loptak el, míg gazdájuk nyugodtan nézte a televíziót. Máskor a tolvajok múzeumi szakembernek, áramszolgáltató vagy gázszolgáltató munkatársainak adták ki magukat.

A templomok és a kisebb vidéki múzeumok, emlékházak szintén célpontok, mert az ott található értékes műtárgyak ellenére a biztonsági berendezések elavultak, vagy egyáltalán nincsenek, 2002-ben a Vizsolyi Biblia is könnyű prédát jelentett a tolvajoknak, hiszen csak egy zárat kellett felfeszíteniük az ország egyik legbecsesebb, ennek ellenére üvegvitrinben őrzött muzeális könyvéért. A rendőrség eredményes munkájának köszönhetően azonban a Károli Biblia egy év múlva előkerült. Legtöbbször azonban örökre elveszhetnek az ellopott kulturális javak. Szintén nagy kárt okoznak az illegális régészeti feltárásokat végzők.

Vukán Béla szerint a nemzetközi rendőri együttműködés, a nyilvánosság ereje és az értékesítés figyelemmel kísérése nagyban segíti a hatóság munkáját. A magángyűjtők is hozzájárulhatnak az illegális műtárgy-kereskedelem visszaszorításához azzal, ha saját értékeikről - saját maguk számára - házi leltárt készítenek rövid leírásokkal, és a tárgyak digitális fotóival. Ha a tárgyakat ellopják, a dokumentáció nagyban segíti a műtárgy felkutatását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5,3 százalékos emelkedéssel nyitott a BUX kedden

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 5,3 százalékkal emelkedett a hétfői záró értékhez képest. Az OTP papírok 5,8 százalékkal, a MOL árfolyama 8,29 százalékkal növekedett. Tovább olvasom