Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Egyre csökken a házasságkötések száma

Még soha nem volt olyan alacsony a házasságkötések száma, mint az elmúlt évben. Csaknem egy tizeddel vannak kevesebben azok, akik kimondták a boldogító igent.
Ezzel szemben pedig egyre többen tesznek apasági nyilatkozatot az önkormányzatoknál, vagyis nő a házasságon kívül született gyerekek száma.

A kevés házasság kötésre azonban sok válás jut. Az élettársi kapcsolatok száma 10 év alatt a duplájára nőtt. Nő a házasságon kívül született gyerekek száma is. Ma minden harmadik gyerek így jön a világra.

Az a tendencia, hogy a munka világába való átmenet bonyolulttá válik és sokszor bukásokat is tartogat, ez kitolja a fiatalkort egészen a 30-as éveken túlra 30-35 éves korig és ugyanakkor a hagyományos felnőtté válás kereteit, vagyis a szülői háztól való elköltözés, illetve a gyerekvállalás és a megházasodás is későbbi korban történik meg - ezzel magyarázza Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem ifjúságkutatója.

A szakember azt mondja, hogy jövőre, ha elismerik az élettársi kapcsolatokat is, még inkább lecsökken majd a házasságkötések száma.

Olvasóink írták

 • 7. Pannotian 2008. április 29. 15:35
  „A dolgok megtörténnek, ha meg kell történniük. A sok tanulás és a sok munka mellett észre sem vetted, hogy ha nem is pasiztál, mégis érzelmeket ébresztettél valakiban, akit észre sem vettél.
  Miközben a tanulás töltötte ki az életed, és egyik végzettséget a másik után szerezted, olyan magasra jutottál, hogy nem érhet el az aki érted szeretne élni. Ebben a tekintetben a tudás kétélű fegyver. Van, hogy azt vágja meg, aki azt élesíti.”
 • 6. tothgy 2008. február 12. 18:25
  „Aki korán férjhez ment, azoknak ez a helyzete. Aki meg nem, az azután várhat -"még a végén szűzen halunk meg"- a legkomolyabban, várhatunk arra, hogy az eleje elváljon.
  Engem nem támogatott se férj, se apa - sőt hárafelé - "minek az, úgyse lesz belőled semmi!"-és én láttam el a háztartást is munka mellett és hétvégente iskola - mikor is értem volna vagy érnék rá pasit szerezni? Folyamatosan le kell mondani róluk, ha találkoznék is szimpatikus férfiúval az "utam" során, azok miatt, akik korán lefoglalták őket. Még gyerek mellett is könnyű bevállalni sokmindent, ha minden más feltétel elég biztonságot nyújt. De olyan levelezős társam is volt már, aki azért járt folyamatosan iskolába, hogy ne legyen otthon addig se, a gyereknevelési Kft-ként működő házasságában.”
 • 5. utopia 2008. február 12. 06:24
  „Vannak olyanok, akik a házasság, munka, gyerek mellett levelezőn, estin, végezték az iskolájukat, most is van a környezetemben, nem is egy anyuka pici babával, aki főiskolára jár, dolgozik, és vezeti a háztartást. Ja lehet, hogy csak egy diplomát szerez. Én magam is ezen, csoporthoz tartoztam. Anyagilag minket sem támogatott senki és iszonyú fárasztó volt az éjszakai tanulás, de az anyaságról nem mondtam volna le semmi pénzért! Férjemtől pedig nagyon sok segítséget kaptam.(később egy betegség miatti műtét miatt már, nem is szülhettem volna!)”
 • 4. szederszem 2008. február 12. 00:28
  „Ne haragudj, én 36 vagyok, kilátásban sincs se pasi, ebből pedig gyerek se fog születni úgy lehet 40 évesen sem. És nem karrierista vagyok, de érettségi óta folyamatosan dolgozom és tanulok, mert annak idején még nem volt tömegképzés, nappalin - a mai harmincasok nagyrészt Munka! mellett tanulhattak tovább, előbb szakképzések, főiskola, egyetem, nyelvtanulás, szép sorba, megint egyetem - és minden befektethető pénzem az iskoláimban vannak - nem adtak ingyen semmit, és nem volt pasi (se a papa nem tette) aki mindezt finanszírozza. Nemtúlrég költöztem el otthonról, nagyrészt hitelből, amit törleszteni is kell, mégis ki fizetné rajtam kívül??? És mégis hogyan élnék meg? Még valamit: az anyuci sem főzhet sajnos már nagyon régóta rám...Érdekből meg ha eddig nem tettem, ezután sem fogok összeállni senkivel! A fiatalkori házasságokról meg megvan a véleményem! A legkevesebb, hogy "nem is éltek együtt házasságkötés előtt" - de tegye próbára a saját erejét előtte mindenki, és ismerje meg legelőször is saját magát - mielőtt a másikat próbálná. Vagyis szülje meg előbb saját magát mindenki - azután jöhet az igazi párválasztás, és gyerekvállalás. Ha körülnézek majd minden levelezőn tanult barátnőm társtalan - mi sokat fektettünk be - energiát, pénzt - egy pasi pedig legyen több nálunk, hogy felnézhessünk rájuk. Csak így lehetünk mi nők szerelmesek. Vagy ma nem erről szól a párkapcsolat???”
 • 3. Mese 2008. február 11. 22:15
  „az elöbb kifelejtettem,elnézést,még ahhoz írtam volna,hogy kitolódik 30-35éves korra,a szülői házból való "kirepülés",gyermekvállalás,stb. Nem tudom,de én valahogy nem tudom elnézni egy nőnek,ha 40évesen,vagy afölött vállalja csak az első babát,mert a karrier és a PÉNZ ugye...”
 • 2. Mese 2008. február 11. 22:13
  „igazad van,házasságpárti. Sokan úgy házasodnak össze,hogy elötte nem éltek együtt,pedig úgy ismerszik meg igazán a másik. Ami ,még hiányzik,az a tolerancia és a türelem,megértés,a legkisebb probléma és rögtön válnak a párok,vagy nem érik fel ésszel,hogy meg kéne beszélni,inkább húzzák-halasztják,megcsalják a másikat. A biztonság mellett,így lesz igazi család a család :)”
 • 1. házasságpárti 2008. február 11. 19:56
  „A házasság biztonságot nyújt mindkét félnek,de főleg a gyermeknek. Baj akkor van, ha nem összeillő emberek kötötték,nem ismerték meg előtte egymást.
  1 év együttélés kellene a házasságkötés előtt, s ha kiállja a próbát, akkor kell megkötni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részben jogellenesnek nyilvánították a VDSZSZ sztrájkját

Jogellenesnek nyilvánította a 10 százalékos béremelést célzó VDSZSZ sztrájkot hétfőn a Fővárosi… Tovább olvasom