Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egyre kevesebbet vásárolunk

Az ország gazdasági helyzetét rövid- és középtávon is pozitívabbnak ítéli a többség. A megkérdezettek továbbra is 23 százaléka nem rendelkezik semmiféle megtakarítással, fele soha nem venne fel hitelt.
A GfK Hungária komplex Fogyasztói Bizalom Indexe a Fogyasztói Várakozások Indexével együtt emelkedett a második negyedévben szemben a Vásárlási Hajlandóság Indexszel, mely csökkenő tendenciát mutatva 2002 óta a második legalacsonyabb szinten áll. Az első negyedévhez képest a család reáljövedelmére vonatkozó várakozások romlottak, ugyanakkor csekély mértékben, de nőtt a hitelfelvételt elutasítók aránya.

Enyhén – 4,3 ponttal – emelkedett a GfK komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) az előző negyedévhez képest. Az FBI jelenlegi értéke 147,1 pont, ám ezzel még mindig alacsony szinten áll. A javuláshoz az ország elkövetkező 12 hónapban és 5 évben várható gazdasági helyzetének kedvezőbb megítélése járult hozzá. Előbbi 15, utóbbi 7 százalékpontot javult az előző negyedévben mértekhez képest. A tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság csökkent; a háztartások saját pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése pedig nem változott jelentős mértékben.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) az előző negyedévhez képest jelentős - 11,2 pontos - javulást mutat és 162,5 ponton áll, ezzel szemben a Vásárlási Hajlandóság Indexe (VHI) csökkent, mindössze 129,9 pont, ami a második legalacsonyabb érték 2002 óta.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest nem változtak: továbbra is a megkérdezettek 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére.

Elsuhannak a boltok előtt a lehetséges vásárlók
Elsuhannak a boltok előtt a lehetséges vásárlók

Az inflációs várakozások ugyanakkor nem mutatnak kedvező képet. Az előző negyedévhez, azaz 2008 márciusához képest 6 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik növekvő árakra számítanak: ez a csoport most 93 százalékos arányt képvisel megközelítve a 2006 júniusi mélypontot, amikor is hányaduk 95 százalék volt. A megkérdezettek átlagosan 10,8 százalékos inflációval számolnak.
A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest negatív irányba fejlődtek. A válaszadók 59 százaléka vallotta, hogy a következő 1-2 évben az inflációtól elmaradó mértékben fog nőni a jövedelme, 24 százalék szerint az inflációval megegyező és mindössze 7 százalék szerint pedig az inflációnál nagyobb mértékben fog emelkedni a fizetése.

A válaszadók fele saját bevallása szerint soha nem venne fel hitelt, mely arány csekély növekedést mutat a korábban több időszakon keresztül stagnáló értékhez (53 százalék) képest. A hitelfelvételhez az időpontot nem tartja megfelelőnek a válaszadók 36 százaléka. A megkérdezettek 54 százaléka számít növekvő hitelkamatokra a következő 12 hónapban, amely hányad nem változott jelentősen a 2008 márciusi értékhez viszonyítva.

A megkérdezettek továbbra is 23 százaléka nem rendelkezik semmiféle megtakarítással, 49 százalék szerint pedig nem megfelelő az időpont a megtakarítások felhasználására (arányuk kismértékben emelkedett az előző időszakhoz képest).
A tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv csökkent: a márciusban mért 55 százalékkal szemben most 51 százalék gondolja úgy, hogy alkalmas az időpont háztartási eszköz vásárlására. A csökkenő vásárlási kedvet a válaszadók főként a magas árakkal indokolják.

Autóvásárlást a válaszadók 42 százaléka találja időszerűnek az elkövetkező 12 hónapban. Ez az érték 8 ponttal magasabb, mint az előző negyedévben. Az autóbeszerzéssel szemben felhozott legfőbb ellenérv továbbra is a magas fenntartási költség, melynek hátterében valószínűleg a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak állnak.

Olvasóink írták

 • 6. egyszeru polgar 2008. július 09. 19:11
  „Mas cikkek kapcsan is szobakerult, nem az olcso az olcso. Ritkabban es kevesebbet kell vasarolni, de jo minosegut. Kulonben csak a kereskedok penztarcajat dagasztjuk!!!! Ez persze nem feltetlenul a draga markaju termekek vasarlasat jelenti. Mindenbol a leginkabb celnak megfelelot kell beszerezni. Nem ritkan fordul az sem elo, hogy neves markaju darab is silany minosegu. A nyugati gazdasagban mindig is igy vasaroltak az emberek, mert igy lehet sporolni. Na nem a szupermilliomosokrol beszelek, akik mindent megengedhetnek maguknak.”
 • 5. Mil 2008. július 09. 18:39
  „Ez egy nagyon is örvendetes hír. Vissza kell fogni a fogyasztást.”
 • 4. che 2008. július 09. 18:06
  „Az igaz hogy egyre rosszabb a gazdasagi helyzetunk, az is igaz viszont hogy az embereknek eleguk van a 200 szazalekos kamattal rendelkezo hitelekbol, lassan de biztosan (hala Istennek) kezdenek ki abrandulni a rossz minosegu, olcso es mergezo elelmiszerekbol, a domping ,egyszer hasznalatos ruhazati cikkekbol ,tehat ritkabban es jobb minosegu arut vasarolnak, megfontoltabban. Legalabb is remellem hogy igy van...”
 • 3. ennyi 2008. július 09. 16:53
  „Érdekes, hogy most és 2022-ben legalacsonyabb az index!!!
  Mintha azóta lenne Ferike és csapata...
  Remélem még mindig akad olyan ember, aki o...an kielégítené,bizos s ez elszomorító....................”
 • 2. ciroka 2008. július 09. 16:43
  „"....felük soha nem venne fel hitelt."
  felük az újságíróknak egyáltalán nem beszéli a magyar nyelvet.... :)”
 • 1. k 2008. július 09. 16:02
  „A hitelel még mélyebb pontra kerül az ember, ha pl 1milliós hitelt vesz fel az ember akkor 1,5-2 milliót kellene vissza fizetnie!
  Meg így nehéz is lesz meg élni ha csak a kiadásokat emelik gázár villany víz stb... a minimálbér meg még mindig nem érte el a 100ezres álom(ígért) határt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelik az illegális szemetelőket Gárdonyban

Évente több millió forintos kárt okoznak a szemeteléssel az üdülőtulajdonosok a gárdonyi… Tovább olvasom