Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Elfogadta a parlament a pálinkatörvényt

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló önálló törvényt. Ötpárti támogatással született meg a jogszabály.
Benne van egyebek mellett az, hogy csak az itthon termett gyümölcsből megfelelő eljárással készített gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, amelyhez cukorral javított cefrét nem használtak fel. A Pálinka Nemzeti Tanács pedig 13 fős, tagjai az agrárpolitikáért felelős miniszter kéri fel erre a posztra, és megbízatások 3 évig tart.

2004-ben az Európai Unió elfogadta, hogy Ausztria négy tartományán kívül csak Magyarország használhatja a pálinka szót termékeire. Vagyis a pálinka azóta hivatalosan is hungaricum. Az érintettek 2004 óta szorgalmazták, hogy a pálinka gyártását és forgalmazását, illetve a különböző tiltásokat törvényi szinten szabályozzák.

Az új törvényben nem csak azt szabályozzák részletesen, pontosan milyen nedűt nevezhetnek pálinkának vagy törkölypálinkának, milyen segédanyagok használhatóak fel a készítésükhöz, hanem az is benne van, hogy ezeket az italokat ízesíteni, színesíteni, édesíteni sem lehet. Ha az előírások közül akárcsak egyet is nem teljesítenek, akkor az adott innivalót már csak párlatnak hívhatják, pálinkának nem. Ha pálinkát és törkölypálinkát kevernek össze, akkor ezt sem nevezhetik már pálinkának, hanem csak szeszesitalnak - még akkor sem, ha egyébként más nincs az elegyben a két italon kívül.

A törvényben pontosan leírják, mi a kisüsti pálinka, az érlelt pálinka, az ópálinka és az ágyas pálinka.

A Pálinka Nemzeti Tanácsnak az általános megfogalmazás szerint az lesz a feladata, hogy segítse az ital előállításának, származásának, minőségének és eredetvédelmének egységes szabályozásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását. A testület tagjai közül két embert az agrárminiszter, egyet az adópolitikáért felelős miniszter, 10-et pedig a szakmai szervezetek jelölnek. Az agrárminiszter kéri fel őket, és 3 évre szól a megbízatásuk. A tanács tagjai maguk közül választják meg az elnököt.

A tanács feladata lesz egyebek mellett a Nemzeti Pálinkastratégia kidolgozása, illetve az italhoz kapcsolódó több éves marketing terv készítése. A tagjainak a kulturált pálinkafogyasztás érdekében is fel kell lépniük.

Az ötpárti előterjesztéssel készített pálinkatörvényt 359 igen és 1 nem szavazat mellett, 2 tartózkodással fogadta el hétfő este az Országgyűlés.

Olvasóink írták

 • 4. 751510 2008. november 04. 09:20
  „Hál´ istennek, végre megvan a törvény...”
 • 3. rde 2008. november 04. 08:01
  „Ez aztán a sürgős törvény ez kell a gazdasági válsághoz.”
 • 2. k 2008. november 04. 06:33
  „Hol oda át?”
 • 1. piskóta 2008. november 03. 22:59
  „Azt sem tudjátok szerencsétlenek mi a pálinka.Nem is ittatok ti még igazi pálinkát.Nem baj, törvényetek már azért van. Ehhez értetek:törvényt alkotni,regulázni,megfélelmíteni,feljelenteni.Az igazi pálinka odaát van,ha valakit érdekelne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a tüntetés a szlovák nagykövetség előtt

Rendben befejeződött hétfőn este fél nyolckor a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációja a… Tovább olvasom