Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Elfogadták a jövő évi költségvetést

Jövőre a költségvetés hiánya a GDP 2,94 százaléka, 687 milliárd forint lesz. Az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott költségvetési törvény rögzíti azt is: jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács, helyett új, háromtagú testület jön létre, új jogosítványokkal, titkárság nélkül.

Az Országgyűlés 257 igen és 119 nem szavazat mellett fogadta el a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt.

A törvényt 218 fideszes, 37 KDNP-s mellett két független képviselő - Molnár Oszkár, Pősze Lajos - szavazta meg; 58 szocialista, 44 jobbikos, 15 LMP-s és két független - Ivády Gábor és Szili Katalin - voksolt nemmel.

A képviselők döntöttek, hogy kérik az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését.

A jogszabály kimondja: a 2011. évi költségvetés bevétele 13.151 milliárd forint, kiadása 13.838 milliárd forint, hiánya pedig 687 milliárd forint, ami eredményszemléletben a GDP 2,94 százalékának felel meg.

Az országos nyugdíjbiztosítási alap 3.074 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel nullszaldós lesz.

Az egészségbiztosítási alap bevétele 1.370 milliárd forint, kiadása 1.459 milliárd, hiánya 88,6 milliárd forint.

Az általános tartalék összege jövőre 90 milliárd forint, igaz, e tételnek új neve lesz: rendkívüli kormányzati intézkedések.

A kamatkiadások előirányzata 1.052 milliárd forint a törvény szerint.

A magánnyugdíjpénztárakból származó bevétel két soron jelenik meg a költségvetésben. A Nyugdíj Alapba a magán-nyugdíjpénztári átlépők vagyonát átvevő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból 434,3 milliárd forint bevétel származik, a központi költségvetésbe 94,5 milliárd jut.

A pénzintézetek különadója a 2011-es bevételi előirányzatban 187 milliárd forint, az ágazati különadókból betervezett bevétel 161 milliárd forint.

Képviselők ülnek a teremben, miután 257 igen és 119 nem szavazat mellett elfogadták a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt. MTI Fotó: Földi Imre
Képviselők ülnek a teremben, miután 257 igen és 119 nem szavazat mellett elfogadták a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt.
MTI Fotó: Földi Imre

A végkielégítésekre kiszabott 98 százalékos különadóból a kormány1 milliárd forint bevételt vár a teljes 1.363 milliárd forintos szja előirányzaton belül. A büdzsé a 2011-ben induló egykulcsos szja-rendszerre épül.

A jövő évi költségvetés rendelkezik arról is, hogy 2011-ben jelenlegi formájában megszűnik a Költségvetési Tanács - az erre betervezett 835,5 millió forintot elvonták -, és új, három tagú, új jogosítványokkal rendelkező tanács jön létre titkárság nélkül.

A büdzsé 22 milliárd forintot biztosít arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket.

Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé előző tervezetében lévő összeghez képest, a Fidesz így 1,05 milliárd forinthoz, az MSZP 521,3 millióhoz, a Jobbik 448 millióhoz, az LMP 249 millióhoz, a KDNP 232 millió forint támogatáshoz jut.

A költségvetési vita során megszavazott módosítások a legnagyobb átrendezést a fővárosi és megyei kormányhivatalok létrehozásakor eredményezték. Ezek működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés. Az összeget az elfogadott módosítás megemeli 80 milliárd forinttal.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a költségvetési expozéban elmondta: a büdzsé három alapfeltételezésre épül: jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos inflációval számol és azzal, hogy "nem romlik a külső világ".

Matolcsy György szerint a büdzsé fordulatokat indít be: az államadósság mértéke jövőre 79-80 százalékról 78 százalék körüli szintre csökkenhet; sikerülhet egyszerre bővíteni a fogyasztást, a beruházásokat és a foglalkoztatást; a jövedelemcentralizáció 3 százalékkal csökkenhet, az adócentralizáció pedig 36 százalékra mérséklődik.

A jövő évi költségvetés három fő eszköze a szigorú költségvetései politika, az adóreform és a szerkezeti reformok.

A nemzetgazdasági miniszter a hosszú távon szükséges lépések között említette egymillió új munkahely létrehozását, azon belül "minél előbb minél többet". Elmondta: az egymillió új munkahely mintegy ezermilliárd forint többletet eredményezne a költségvetésben, ami "rendbe tehetné" a jelenleg 900 milliárdos hiányt mutató állami nyugdíjkasszát.

Matolcsy György rögzítette: a mindehhez elengedhetetlen szerkezeti reformokat a kormánynak jövő év kora tavaszán - konzultációkat követően - ismertetnie kell, "ezt várja saját lelkiismeretünk, az egész világ, az Európai Unió".

A tervezetthez képest nőtt a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiánya és felére csökkent a 2013-as elsődleges egyenlegcél: a törvény szerint a 2012-es belső tételek hiánya legfeljebb 5.356,090 milliárd forint lesz (eredetileg 4.940,450 milliárd forintot terveztek), 2013-ban az elsődleges egyenlegcél 245,593 milliárd forint lesz a tervezett 499,629 milliárd forint helyett.

12:06 - Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót

Egyebek mellett ezt a rendelkezést is tartalmazza az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott törvény módosítása. A felmentési idő 2 hónap lesz.

A fideszes Kósa Lajos és Kovács Zoltán által előterjesztett, a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt 256 igen, 116 nem mellett fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz és a KDNP képviselői és a független Pőzse Lajos voksolt igennel, nemmel szavazott a három ellenzéki frakció, a fideszes Kövér László és két független képviselő: Ivády Gábor, Szili Katalin.

A jövő év január 1-jén hatályba lépő törvény kimondja: a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti.

A parlament a törvény sürgős kihirdetését kérte az államfőtől.

Korábban írtuk:

Megkezdte ez évi utolsó ülését az Országgyűlés csütörtökön délelőtt. A képviselők döntenek a 2011. évi költségvetésről.

A Ház csütörtöki ülésen várhatóan 13 törvényjavaslatról lesz zárószavazás, ezek közül az utolsó a 2011-es költségvetésről szóló voksolás.

Zárószavazás lesz egyebek mellett a közalkalmazottak, illetve a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosításokról.

Dönthet a Ház a sztrájktörvényről, a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvények módosításáról, az egyes energetikai témájú, a sportról, a társasházakról, a cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításáról, a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról, a szociális törvények módosításáról, a Bethlen Gábor Alapról szóló törvényjavaslatról.

Szintén szavaznak a Magyar Távirati Iroda létrehozásáról szóló határozati javaslat módosításáról is.

Az Országgyűlés február 14-én kezdi majd a tavaszi ülésszakát.

A képviselőknek január 3. és 31. között kell beadniuk a vagyonnyilatkozatukat; ezek február 1-jétől lesznek nyilvánosak.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Hannibal-ante-portas 2010. december 25. 00:52
  „,,Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a >>jobboldaliság<< címkéjével ismert különös valamit: a tudatot, hogy ő, mint >>keresztény magyar ember<< előjogokkal élhet a világban... Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme... Amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet". Ezt is írta Márai: ,,el kell menni innen, mert ezen a nyelven cigánynál is rosszabb fajzat beszél... inkább hebegve és süketen halódni valahol, mint ezzel az erkölcstelen, tolvaj, gyáva, kapzsi, kegyetlen néppel vitatkozni". (MÁRAI SÁNDOR) Ha ma bárki ilyen hangot merészelne megütni bármelyik magyar lapban, az illetőt lehazaárulóznák, lebitangoznák, lezsidóznák, hónapokig tartó hajsza folyna ellene a kurzusmédiában, a címe s a telefonszáma megjelenne bizonyos portálokon - és holnap a médiahatóság akkora bírságot vetne ki a lapra, hogy belegebedne.

  vagy Bibó István írása:

  ,,Ha... össze akarjuk foglalni a tapasztalatoknak azt a sorát, melyet az üldözött zsidóság a magyar társadalomról megélt, akkor azt kell megállapítanunk, hogy a rosszindulat, részvétlenség, korlátoltság és gyávaság vonásai azok, amelyek mint legélesebb és legkeserűbb tapasztalatok kirajzolódnak. Hiába vált 1944 nyarára világossá, hogy rég nem a zsidók gazdasági térhódításának visszaszorításáról van szó... s hogy az ország tömeggyilkosok szövetségesévé vált... az átlagos, a középen álló emberek mindenféle emberséges és bátor megnyilatkozásának a lehetőségét továbbra is lehetetlenné tette... az ország politikai vezetőinek szégyentelen, félrevezető viselkedése"

  Ők leírhatták minden retorzió nélkül gondolataikat.
  Kiváncsi vagyok T. Narancsfalók, hogy amikor hatályba lép a törvény (mert a báb Köztársasági Elnök alá fogja írni, erre kétség se legyen...), akkor az előbbi idézetekhez képest mennyire "fajsúlyos" kérdésekben fognak szankcionálni???
  Ha valaki ezekhez hasonlót ír, akkor minimum lezsidózzák, lehazaárulózzák, komunistázzák stb....”
 • 28. Hannibal-ante-portas 2010. december 25. 00:43
  „A médiatörvénnyel kapcsolatban már számtalanszor vélemény formáltam.
  Nádiposzáta! Neked annyi az IQ-d (ha nem tudod mi az, majd leírom), mint amennyi egy Nádiposzátának....
  Teljesen egyetértek más szerzőkkel, akik bírálták a médiatörvényt.
  Íme néhány példa....:

  ,,A hazának nincsen háza, / Mert fiainak / Nem hazája (...) / Neve szégyen, neve átok: / Ezzé lett magyar hazátok." (Az ország háza). Ha ma írná ezt Vörösmarty, sértené-e az országot, annak parlamentjét, továbbá annak többségét?

  ,,Erre a kormányra nemhogy az országot, de a kutyámat se bíznám." Ha ez utóbbit ma publikálná Petőfi (Buda várán újra német zászló! című művében írta), vajon megsértené-e vele a kormány fejét, minisztereit és államtitkárait?

  ,,Honfitársaim nem is sejtik, mily gyengék, tudatlanok, sőt rosszak. A dicsőség útjára vezérelni lehetetlenség volna őket... És a hazának legszebb nevei... semmirevalók a szónak egész kiterjedésében. Nem eszelős az... aki hazánknak ily rohadtságát elismeri... Annyira elromlottak mágnástársaink s nemeseink egyáltalában, hogy nem is érzik... mennyire elaljasodtak... Egy rohadt nemzet reformja élén állok, az ár ellen úszva." Széchenyi a törvény alapján mire számíthatna??

  ,,Az a gyalázatosságában is mulattató komédia, mely ez ország keserves parlamentjében tegnap lefolyt, bele fog kerülni a történelembe... Ilyen megríkató baromság megérésére mégsem voltunk berendezkedve, pedig elkészültünk mi már minden megérhetőre. Az immár legbalkánibb parlamentnek ez a botránya irtózatos, kegyetlen világosságot adott a mi szemeinknek... Szeretett úri véreim, Ázsia ordított fel tegnap bennetek. A nosztalgia, a nomád, baromi ember méla vágyakozása rohamba tört ki... Egy harsány szitok hallszik. Lengyel Zoltán kiáltott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr-országban evőkészlettisztító sem lehetne. Meg Leszkay úr, meg Rakovszky úr, meg a többi jól ismert idióta. És Vázsonyi egyfogatú kocsin futtat el ebből a komédia házból, hova bekerülni idestova erkölcsi halál lesz." (Menjünk vissza Ázsiába!) - Ady Endre cikke a Nagyváradi Naplóban... Ha a nevek helyett, ma más szerepelne (pl.: Szíjjártó???) mire számíthanta???

  Majd a médiahatság csak fideszes tagjaival eldönti....”
 • 27. Egyolvasó 2010. december 24. 07:13
  „Amit főztünk együk meg.”
 • 26. nádiposzáta 2010. december 24. 02:48
  „Magyarországi szoci tábor média terrorját szüntették meg az új média törvénnyel .

  Tulajdonképpen a média csinálta a nyugdíjak körüli katyvaszt, de arról nem írnak a sajtók hogy a magánnyugdíjpénztárak csak addig biztosítanak nyugdíjat a tagjainak még a befizetett pénzünk el nem fogy ,nem életfogytiglan tartó nyugdijba részesülnek , aki túl éli a befizetett összegeket befizetett pénzek kifogynak azután jövedelem nélkül maradnak öregkorukra a tagok,

  Ellenben az állami nyugdijak életfogytilgan tartóak.

  ""És mi történik, ha komoly részesedése lesz OTP, MOL, stb. részvényből?! """
  Ha átlépsz az állami pénztárba ,2011 április derekáig a magánpénztár kipostázza a lakásodra a nyereséget ,ha hiányod lesz az állam kiegészíti a tőkédet ,ne legyen hiányod ,kár ne érjen.”
 • 25. h65535 2010. december 24. 00:10
  „senkiházi fidesz! ezek kommunistábbak a komcsiknál!”
 • 24. scorpiosecret 2010. december 24. 00:02
  „Burkolt államosítás zajlik! A kormány nem a pénzt akarja kivenni a magán-nyugdíjpénztárakból...a részvények kellenek nekik!!! És mi történik, ha komoly részesedése lesz OTP, MOL, stb. részvényből?! Inkább nem is folytatom...
  http://atv.hu/video/video-20101223_szalay_berzeviczy_attila”
 • 23. TELSTAR 2010. december 23. 21:53
  „A lézerközpontról van újabb hír ??”
 • 22. Ebgondolat 2010. december 23. 20:37
  „21. hozzászólás maci52 2010.12.23. 20:31
  Köszi, maci!! Asszem ez az első dolog, amiben egyetértünk!!! :D”
 • 21. maci52 2010. december 23. 20:31
  „19.Ha Szegedről,Szegedi híreket akarsz olvasni akkor ne Délmagyart vedd meg!”
 • 20. Samy 2010. december 23. 17:44
  „Kandzsi Gyuri aszonta embörök,hogy lösz munkahely akkó lösz...ki köl rugni aki ugat oszt a jó emböröket bétönni..azokat mög nem köll nyílvántartani...éccerű ez...

  A nemzetgazdasági miniszter a hosszú távon szükséges lépések között említette egymillió új munkahely létrehozását, azon belül "minél előbb minél többet". Elmondta: az egymillió új munkahely mintegy ezermilliárd forint többletet eredményezne a költségvetésben, ami "rendbe tehetné" a jelenleg 900 milliárdos hiányt mutató állami nyugdíjkasszát.

  Nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is lehetőség lesz jövő évtől arra, hogy a munkáltató indoklás nélkül bocsássa el a munkavállalót.

  Oszt jó röndbe van téve mindön....csak néhogy mögelőzzük Albániát”
 • 19. Ebgondolat 2010. december 23. 17:27
  „Kérdezném a DMO illetékeseit, hogy miért vették le olyan gyorsan orbán 10 pontos büszkeségét??? A Botkával készült interjút is jól "eldugták"!!
  Persze Klaudia balhézása Szegeden még mindig címlapon van!! Sőt, már lassan két napja olvashatjuk, hogy valaki leugrott a román parlament páholyából!!!
  Hát, ha valahol "tisztogatni" kellene, az a DMO!!! Úgy látom, ez a dilettánsok gyűjtőhelye!!! Egy bulvár weboldal!!!”
 • 18. mitudomain 2010. december 23. 16:37
  „14. Evelyn_26: már rég aláírta az a bólogató Jancsi.. :)
  Ezért nincs értelme ennek az egész parlamentnek most. Hiába voksol az összes ellenzéki párt nemmel, nem ér el semmit. Ha kitalál valami őrületes baromságot fityesz, azt is megszavazzák..Diktatúra FTW ;)”
 • 17. rozator 2010. december 23. 16:34
  „Úgy emlékezem, a közvéleménykutatók is buktak már! Jó nagyot!(pl:2002)”
 • 16. frakk 2010. december 23. 16:27
  „A Népszabadság szerdai számában elemzi a közvélemény-kutató legfrissebb felmérését, amely szerint Orbán Viktor áll a népszerűségi lista élén 47 ponttal, míg Gyurcsány Ferenc tetszési indexe 21 ponton áll, de ezzel a lista utolsó előtti helyét foglalja el.
  A népszerűségi listán Orbán Viktort Schmitt Pál államfő és Kósa Lajos (Fidesz) Debrecen polgármestere követi.”
 • 15. rozator 2010. december 23. 16:12
  „Schmitt Pali motorikusan tökéletes, tehát aláírja!”
 • 14. Evelyn_26 2010. december 23. 15:51
  „13: majd Schmitt Pali visszaküldi megfontolásra.”
 • 13. rozator 2010. december 23. 15:23
  „Elfogadták? Micsoda meglepi!”
 • 12. Evelyn_26 2010. december 23. 15:20
  „Még egy kis leminősítés és lebőgés, aztán a kormány a Fidesz tagokkal az élen mehet a francos csodába! ELÉG VOLT BELŐLETEK!”
 • 11. papsajt 2010. december 23. 15:19
  „"Miért nem dobják össze maguknak a drága párttagok????"

  Ne viccelj! Csigát Pestre 5 forintért.”
 • 10. Lajos 2010. december 23. 14:55
  „Igazad van ladikos minden pártot tartson el a tagsága teljességge türhetetlen hogy kínkeservesen megkeresett fizetésünkből vastagon levont adóforintokból dőzsőljenek nem elég neik a havi két milla fizetés?
  Európában Usa-ban a tagok befizetéseiből tartják fenn magukat a pártok.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök hozzátartozóit is ellenőrzik a jövőben

A rendőrök hozzátartozóit is ellenőrzik a jövőben, nyilatkozniuk kell, hogy ehhez hozzájárulnak-e. A… Tovább olvasom