Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Elindult a Kisalföld receptversenye!

A beküldött finomságok közül zsűri választja ki havonta a legjobbat, amelyek könyvben is megjelennek majd.

„Receptverseny lesz a Kisalföldben." Pető Istvánt ezzel az egyszerű mondattal kerestük fel, és máris széles mosoly ömlött el az arcán.
A megye egyik legismertebb vendéglátósa, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke nem csupán szakmájának tekinti a vendéglátást, de hobbijának, élete egyik értelmének is. Kisujjában vannak a receptek, szinte minden szakácskönyvet ismer, és maga is nagy receptgyűjtő.

Pető István
„Azok a receptek, amelyeket a családokban hagyományosan, nemzedékről nemzedékre főztek meg, sokkal kifinomultabbak, mint azok, amelyeket steril konyhákban álmodnak meg divatszakácsok. Ez utóbbiak is kitűnőek és finomak, de a hagyományos ételekkel nem összemérhetők. Ezért is tartom fontosnak, hogy az ország minden tájegységéről összegyűjtsük a családok receptjeit. Magam már régóta foglalkozom ezzel, és most, hogy a Kisalföld egy ilyen gyűjtemény mellé áll, csak azt mondhatom, ennél nemesebb ügyet elképzelni sem tudok, már ami a konyhát illeti" – mondja Pető István, majd örömmel ecseteli, hogy a Kisalföld mint tájegység miért van szerencsés helyzetben az ételeket, az ízeket tekintve.

Ahol az útvonalak összefutottak

„A Rábaközben, Sopron környékén, a Szigetközben, és ide értem még a Csallóközt is, összefutottak a kereskedelmi útvonalak. Ezt megelőzően pedig olyan sokfajta nép lakta e tájat, hogy számba venni is nehéz. A mai konyhánk mindennek nyomát, nyomait viseli. Megtalálható itt a szláv ízek harmóniája, a sváb konyha, a franciás könnyedség, a magyaros vadság is. Ettől lesznek különlegesek az itt főzött ételek."

Hova küldheti?

Receptjeiket a Kisalföld szerkesztőségébe, a 9022 Győr, Újlak u. 4/a. címre, vagy a bizalmasan@kisalfold.hu e-mail címre várjuk.
 Bővebb információ a versenyről egész évben kérhető a 96/504-444-es vagy a 96/504-461-es telefonon.

Könyv születik

A gasztronómiai szövetség elnöke szerint nagyon élesen elválnak egymástól a különböző tájegységek konyhái. Ezért is kell erőt és energiát nem kímélve összegyűjteni minden megyében az ott megtalálható családi recepteket. És ha lehetőség adódik rá, könyvben kiadni őket.
„Legyünk őszinték. Napjainkban nagyon sok összeollózott szakácskönyv jelenik meg. Ezek szépek, látványosak, de sok értelmük nincs. Ugyanazt találjuk mindegyikben. Amikor azonban az olvasók, a Kisalföld olvasói leveszik a polcról otthon a nagyi füzetét, anyu kiskönyvét és abból elkészítenek valamit, akkor olyat főznek, amely túlmutat a felszínes receptek használatán. Ők ilyenkor a hagyományt, a konyhai hagyományokat ápolják. Ezekre a receptekre van elsősorban szüksége a versenynek. Ezeknek kell végre megjelenni összegyűjtött formában."

Az olvasó mindenképpen nyer

Pető István véleménye szerint a receptbeküldőknek már az jutalom lesz, hogy nevük ott fog szerepelni a könyvben, és azt megelőzően a Kisalföld Bizalmasan rovatának oldalain. Ám ennél a kiírók még tovább szeretnének lépni. Havonta kihirdetik a hónap menüjét, és ezek a menük egy hónapig szerepelni fognak győri, soproni, csornai és mosonmagyaróvári éttermek étlapján. A legjobb menüt beküldő értékes konyhai felszerelést, valamint kb. tízezer forint értékű ebéd- vagy vacsorameghívást kap az éttermektől.

Fontos az eredetiség

„Az olvasókat azzal segíthetjük, hogy évszakonként, ünnepenként javaslatot teszünk majd, milyen ételekre koncentráljanak. Ám a versenyben nem lesznek megkötések. Ha valaki úgy érzi, hogy éppen a téli disznótoros időben szeretne egy fogyókúrás levessel nevezni, megteheti. A bírálatnál az számít majd, ki milyen eredeti recepttel állt elő."
Az versenyre beérkező, az olvasók szája íze szerinti összes receptet elhelyezzük internetes oldalunkon, és a Pető István által vezetett zsűri választja ki hónapról hónapra a legjobbakat, azokat, melyeket el lehet készíteni és étlapon lehet tartani. A zsűri egyébként külön figyelmet fordít arra, hogy ne szakácskönyvekből kivágott receptek vigyék el a pálmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom