Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Európa legbiztonságosabb tava lehet a Balaton

A Balaton néhány éven belül Európa legbiztonságosabb tava lehet, mert ilyen jellegű fejlesztésére csaknem 800 millió forintot terveznek elkölteni a közeljövőben - hangzott el szerdán a Balatonon, a Fonyód motoros fedélzetén tartott sajtótájékoztatón.
Ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy ezentúl is lesz minden szezonnak áldozata, mert az emberek felelőtlenek.

A sajtótájékoztatón közös mentési bemutatót tartott a vízirendészet, illetve a vízminető szakszolgálat. Egy vízbe borult vitorlás utasain segítettek, ezzel demonstrálva, hogy a riasztást követő néhány percen belül a tó szinte bármely részére eljutnak a mentőhajók. A Balaton már most is Európa egyik legbiztonságosabb tava, de még lehet fejlődni - mondták a szakemberek.

Pillanatnyilag két 50 milliós részprogram folyik: egy speciális, nagy teljesítményű mentőhajó beszerzése, és a parti önkormányzati strandok mentőtutajjal történő felszerelése. Később a viharjelző rendszert is szeretnék bővíteni, illetve fejlesztik a kommunikációs csatornákat is. Állami, illetve pályázati pénzekből 500-550 millió forintot terveznek fejlesztésre, 250 milliót pedig fenntartásra költeni - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Jamrik Péter, a Közbiztonsági Tanácsadó Testület Balatoni Régió elnöke.

Az idei szezon első áldozata egy ötéves kisfiú volt, aki eleinte a pajtásaival, majd egyedül horgászott a balatonszemesi kikötőben. A mólóról a három méter mély vízbe esett, és megfulladt. Tavaly csaknem 90 szülő kért segítséget a vízirendészettől, mert szem elől tévesztette a gyerekét. A legtöbben végül épségben előkerültek, de ez nem a felnőtteken múlt - mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság parancsnoka.

Sokszor a szülők sincsenek olyan vízbiztonság, úszni tudás birtokában, hogy segíthessenek saját gyermekeiken. Már azzal potenciális veszélyhelyzetet teremtünk, ha például a kikötőkben nem adunk karúszót vagy mentőmellényt a gyerekekre - tette hozzá az alezredes.

A legtöbb tragédia a part közelében, és szép időben történik a Balatonnál. Az áldozatok között alig van nő, csaknem 93 százalékuk férfi. Tavaly 17-en fulladtak a tóba, közülük 7-en vízibicikliről ugrottak, és egyetlen segélykiáltás nélkül elmerültek a vízben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a panasz a lakossági hitelekkel kapcsolatban

A tavalyi 5400 után idén várhatóan eléri a nyolcezret a panaszok száma a lakossági hiteltermékekkel… Tovább olvasom