Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Évente 70 milliárd forint hálapénzt adnak a magyarok

A magyarok évente 73,4 milliárd forint hálapénzt adnak az egészségügyi ellátás különböző szintjein jobb ellátásban bízva - derült ki a Patika Egészségpénztár és a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége a Corvinus Egyetem marketing tanszékének munkatársaival közösen készített felméréséből, amelyet kedden ismertettek Budapesten.
Az 2.200 ember megkérdezésén alapuló kutatásból kiderült, hogy kórházakban adták a legtöbb hálapénzt, a legkevesebbet a gyógyszertárban "hálálkodtak" az emberek. A kutatók megjegyzik, hogy a patikai hálapénz a kisvárosok lakóira jellemző inkább, legalább is ők többet fordítanak ilyen célra.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. neso 2009. augusztus 20. 14:04
  „31. Szívesen meghallgatnálak majd, mikor már pár éve dolgozó orvos leszel (feltéve, ha itt maradsz az országban), hogy hogyan boldogulsz, hogy tudsz családot alapítani, hogy tudod fizetni a számláid. Vagy hogy mennyit túlórázol, hogy ne legyenek anyagi gondjaid. Persze, hogy nem a pénzért lesz orvos valaki, de pont azért kéne jobban megfizetni ezt a szakmát, hogy ne ez legyen a legnagyobb gond az életében, hanem csak a szakmával törődjön. Nagyon rendes dolog nem elfogadni a hálapénzt (én sem teszem), de ennek nemcsak anyagi vonzata van, hanem a te szakmai fejlődésedet is erősen fogja befolyásolni, attól természetesen függetlenül, hogy elfogadod-e vagy sem. De ezt majd úgyis meglátod, mikor odakerülsz.
  Remélem nem vagy nagyon idealista, mert úgy vettem észre, hogy ők az elsők, akik végül elhagyják a pályát. Túl gusztustalannak találják (és az is), hogy a szakmaiság az ehhez hasonló dolgok miatt háttérbe szorul.
  Sok szerencsét a pályádhoz.”
 • 31. rhyyy 2009. augusztus 20. 08:46
  „ez az egész hálapénz ügy a betegekkel kezdődött. Ők szoktatták rá az orvosokat, és azok meg éltek a lehetőséggel.
  Én speciel ellenzem a hálapénzt, mert az orvos kap fizetést, még ha keveset is.
  Azt az elvet vallom, hogy ha valaki sokat akar keresni, akkor menjen közgazdásznak, jogásznak vagy bkv igazgatónak:), de ne orvosnak. Az orvos elsődleges célja ne a nagy pénzek akasztása legyen már!!!!
  (egyébként néhány év múlva én is orvos leszek majd:))
  a másik meg hogy a hálapénz azt fejezi ki, hogy mennyire hálás vagyok az orvosnak, aki meggyógyított, mennyire törődött velem stb. De akkor ezt hogy lehet előre elkérni??? Sőt hogy lehet kérni???? A pincér se kér előre 1000 ft borravalót, csak mert kihozza az ételt.
  az orvosok közt is nagy az eltérés, hiszen a szülészek akasztanak a legtöbbet, meg a sebészek. Más szakon dolgozók meg alig.

  Ja és persze kérdem én? HOGY A FENÉBE SZÁMOLTÁK KI A 73 MILLIÁRDOT???????????

  megkérdeztek 2200 embert (gondolom pesti pénzes, mindig fizetőt...) és felszorozták 10 millióra? gratulálok, ez ám a nagy felmérés.”
 • 30. ukk-mukk-fuck 2009. augusztus 19. 22:57
  „orbán viktor vezénylő tábornok úr azt mondotta volt, hogy: "az emberek egészsége nem üzlet":-))))

  orbán kommunistái egyesüljetek!”
 • 29. aranka2 2009. augusztus 19. 20:54
  „Nem lenne sokkal tisztességesebb a vizitdíj?”
 • 28. katarakta 2009. augusztus 19. 14:57
  „Csutka,te azért jársz orvoshoz mert mindenáron hálapénzt akarsz adni? Érdekes én az utóbbi hónapok műtétein ezt nem tapasztaltam.Ha kérdezik ki az orvosod azt kell mondani hogy nincs, és akkor kapsz egyet. Ez ennyire bonyolult.Ne demonizáljuk már az orvosokat kérem, szerintetek azért mennek orvosnak mert fáj a foguk a hálapénzre vagy azért mert gyógyítani akarnak? Jó lehet hogy a blikk ezt írja de azért na..”
 • 27. csutka 2009. augusztus 19. 13:58
  „17 utópia!
  Én most ugyanebben a cipőben járok,mint te.Nekem is műtétre kellene mennem. Ajánlott a háziorvosom egy sebészt.Szégyeltem neki mondani nincs pénzem orvost fogadni.Bementem a sebészetre a beutalóval az első kérdés az volt ki az orvosom.Szépen hazasétáltam. Nehogy már sajnáljam a dokit mert 90000-et visz haza.Nekem 47000 a rokkantnyugdíjam.5 éve korházból korházba járok több műtétem volt és akkor még dolgoztam tudtam adni hálapénzt.Mára feléltem a tartalékaimat.Nem megyek műtétre majd ha valahol összeesek majd visznek.”
 • 26. achilleus 2009. augusztus 19. 13:36
  „Valamiből meg kell élni ....
  2009-08-19 12:08
  Hónapok óta nem kapnak fizetést az orvosok
  Május óta nem kapnak fizetést a kiskunfélegyházi háziorvosi ügyeletért a szerződéses orvosok. Az önkormányzat 3 éve szervezte ki a szolgáltatást, a mintegy 30 alkalmazottat foglalkoztató magáncég pedig arra hivatkozik, hogy a városvezetés május óta nem fizeti ki nekik a kiegészítő támogatást, az OEP-től kapott normatíva pedig nem fedezi a költségeiket. Kiskunfélegyháza szocialista-liberális vezetése 2006-ban szervezte ki a háziorvosi ellátást. A magáncéggel kötött szerződésben az önkormányzat vállalta, hogy az OEP-től kapott normatív támogatást havonta 2 millió forinttal kiegészíti. Már többször előfordult, hogy csak csúszással utalták át az összeget, de most már több mint 3 hónapja egyáltalán nem tudnak a cégnek fizetni.”
 • 25. nemecsekerno_007 2009. augusztus 19. 13:30
  „24. tüsök 2009.08.19. 12:15

  Az addig rendben volna, csak azt már nem dönthetem el, hogy fizetek-e TB-t és mennyit. Valamint azt sem dönthetem el, hogy azt kinek fizetem. A saját TB számlámra vagy a közösbe.

  Csupán ennyi a probléma amin oly könnyedén átlibbentél.

  :)”
 • 24. tüsök 2009. augusztus 19. 12:15
  „Az emberek eldöntik adnak vagy sem.Nem értem miért kell ezen problémázni.Az viszont undorító,hogy ha előre közlik veled fizetsz,vagy meghalsz.”
 • 23. nemecsekerno_007 2009. augusztus 19. 11:41
  „22. theseus 2009.08.19. 11:16

  Ez netto demagógia, mindamellett egyénileg meg lehet érteni az orvosokat, azokat is akik hálapénzből (is) élnek.

  Egy kezdő orvos úgy tud előrejutni, hogy beáll a szamárlétra aljára és szorgalmasan lapátolja a sz*rt, nyalja a s*ggeket és dolgozik látástól mikulásig 90 nettóért. Ez még nem is lenne baj, de ha tehetségesebb mint a főorvos akkor sem juthat előbbre. Akkor pláne. Bizánci típusú, hierarchikus rendszer ez (is) túl sok ember érdekelt a rendszer fenntartásában. Ha a most még kezdő orvos is bejut a "puncsosok" közé, ő sem akar majd változtatni főleg mert akkor már családja is lesz és így tovább. Ezt a kört egyszer kéne megszakítani, akkor egy pár ember sz*pna és utána lehetne más a rendszer. Eddig egyik politikus sem merte ezt (sem) bevállalni.

  21. neso 2009.08.19. 11:03

  Két választásod van
  1. elindulsz a szamárlétrán, aztán majd egyszer te is "puncsos" leszel és érezni kezded a rendszer előnyeit, de akkor már nem akarsz majd változtatni rajta főleg ha család is lesz. :)
  2. kimégy külföldre

  Ezért támogatom a rezidens rendszert, de nemcsak az orvosoknál. Aki kifizeti a diplomáját az mehet ahova akar. Persze ehhez piacképes diplomák kellenek :) Sok főiskolát, egyetemet be lehetne zárni :)”
 • 22. theseus 2009. augusztus 19. 11:16
  „Mindenki annyit ad, amennyit akar, nem kötelező, csak a magánrendelésen kell.
  Lassan odajutunk, hogy örülhetünk, ha lesz még itthon orvos, aki gyógyítani fog állami intézményben, úgyhogy jobb nem heccelődni. Aki irigyli tőlük a pénzt, az előbb végezze el az orvosit, utána meg dolgozzon betegek között, állandó súlyos felelősséggel a vállán.

  Ma kétfelől nyírják az egészségügyet: egyre kevesebb állami forrás, mellette a hálapénz elleni kampány. Hagy haljon a magyar.”
 • 21. neso 2009. augusztus 19. 11:03
  „Azt, hogy valaki ragaszkodik egy orvoshoz, pl. szülészhez, hogy mindig ő vizsgálja, a szülésre akármikor, akár az éjszaka közepén jöjjön be, igenis meg kell fizetni. Más kérdés, hogy ezt legálisan kéne.
  Hogy az ellátást követően, hálából ad a beteg pénzt, vagy egyéb ajándékot, azért meg már ne tegyük felelőssé az orvosokat.
  Undorítónak találom az előre elkért pénzt, az "ott a sarkon a bank, lehet felvenni kölcsönt" típusú beszólásokat, ez ellen kéne fellépni, és nem általában a hálapénz ellen, mert ez egy kicsit összetett probléma. Egy jó részéről igenis a betegek tehetnek. Sokan elhiszik, hogy nem kapják meg a megfelelő ellátást, ha nem fizetnek. Sokan azt hiszik, hogy x.y. professzor tudja csak őket ellátni, mert hát olyan sok jót hallottak róla a szomszédoktól, és ha eleget fizetett, észre sem veszik, hogy pl. a sebész főorvos-professzor-istenségnek már remege a keze, de hiúságból nem hagyja abba.Láttam pár műtétet, szülést, és a legügyesebbek, legbecsületesebbek az én szemembe mindig a 30-40-es korosztály, sőt valahol a friss szakorvosok voltak. Akikre egyébként jellemző, hogy nem fogadják el a hálapénzt, nemhogy kérnék!!!
  És vannak olyan betegek, szülők, akik azt hiszik, hogy különleges jogokat megvehetnek pénzzel. Na tőlük el sem szabad fogadni, mert ha utána az ember úgy kezeli őket, mint bárki mást, mélységesen fel vannak háborodva. Ja, és ha valaki azon háborog, hogy magánorvosnak kellett fizetnie, mert egyébként úgy kezelik, mint bárki más állampolgárt, akkor azt csak sajnálni tudom az ostobaságáért. Pontosan ezért vannak magánorvosok, és az azért olyan drága, mert nem TB finanszírozott. Aki ezt sem képes felfogni, ne kommenteljen.
  A hálapénz nem elfogadásáról meg annyit, hogy nekem szabályosan meg kellett küzdenem egy nénivel, amikor 200 forintot akart adni, úgy kellett visszatömnöm a zsebébe és elfutnom. És mindez persze nekem volt megalázó. Mindig megalázó, ezért a próbálkozást is utálom. Sokkal jobban esik az ellátást követően kapott kis ajándék, üdvözlőkártya, ami nem kerül sokba, csak figyelmesség. Na, az ilyen nagyon szívet melengető tud lenni.”
 • 20. babocska 2009. augusztus 19. 10:44
  „Mi van olyan esetben amikor a doki mütét előtt megmondja,hogy nála ennyi a tarifa.Ha nem tudja azt az összeget adni,akkor azt mondja neki keressen magának másikat aki majd megmüti.Én az életben még egyszer jártam úgy,hogy vittem a boritékot,méghozzá ablakost,hogy lássa is a benne lévő összeget,a közeli hozzátartozóm volt bennt.Mikor meglátott azt mondta:Mi az mindenhova boritékkal jár? s visszaadta a boritékot.Ort volt nővér is aki megreklamálta,mert Ő hivatásból az és kikéri magának,hogy neki adjanak.A Másik meg idősebb az hetekig köszönte a gesztust.Mindenki úgy van vele,hogy nem ,hogy talán illik adni,de ezzel valaki vissza is él.A nővérek akik igazán elllátják a betegeket megérdemlik,mert azok viszik a munka dandárját,s a fizetésük nem annyira közelit az elvégzett munka dijazásához.Van kórházi tapasztaltom,mert lassan már itt a városban mindegyik intézményben voltam,kivéve a pszichiátriát,de remélem azt kikerülom.Azt elmondhatom tapasztalatból 76-tól egyre jobban leromlik az ellátás,ahogy tellnek az évek,úgy egyre rosszabb.Most meg főleg!”
 • 19. kisemberke 2009. augusztus 19. 10:02
  „A 13.hozzászólónak üzenem...azért ne sajnáld már szegényeket ennyire. Fogalmad sincs mennyit keres egy sebész.plussz mennyi hálapénzt kap még emellé, ja és még magánrendel ahol semmit nem tesz csak vizsgál és ezért 7500 ft-ot tesz el minimum.azután meg berendeli a szakrendelésekre (rtg,uh stb.)amit ugyebár fizetünk a tb-ből és vár a beteg min 1 hónapot a vizsgálatra.eljön a műtét ideje és utánna a vaskos boríték amiért olyan kedves volt az orvos.Tudod... pénzért bármire képesek.Nem kérdezik a beteget honnan szedi elő a pénzt csak adja, mert különben nem tud megélni itthon és akkor külföldre megy inkább. óóóó szegények.A rezidensek meg valóban keveset kapnak de előbb-utóbb ha lehetségük van rá sajna ilyenekké válnak.Tisztelet a kivételnek.(ja én is eü-ben dolgozom csak az ágytálhordó rétegben már 12 éve.)ezért az ellenszenv ennyire. bocsi.”
 • 18. Moolnaar 2009. augusztus 19. 09:54
  „16, Szurkehalyog! Teljesen igazad van!!! Nem a halapenz ami botranyos, hanem a "mezei" orvos fizetesek. A TB meg vicc, a lakossag jo nagy resze nem fizet semmilyen TB-t, de ellatasra jogosult ilyen-olyan alapon (mert hatranyos helyzetu es kirekesztett!). Nem höbörögni kellene, hanem amikor az orvosok tuntetnek mellejuk allni es kiallni az erdekekert, sajatert es az övekert is!!! Amig nem lesz össznepi összetartas a politikusok egymas ellen tudjak heccelni a jonepet, ezt megtanultak a komcsiktol.”
 • 17. utopia 2009. augusztus 19. 09:44
  „6. .suhym.
  Ha valaki ragaszkodik egy orvoshoz oké, de ne hozzák olyan helyzetbe, hogy ragaszkodni kelljen! Nekem például epekő műtétre van szükségem, a háziorvostól vártam én kis naiv a beutalót a sebészetre. Beutaló helyett, közölték, hogy keressek magamnak egy sebészt. Ismerősök által elkezdtem a keresést, kiderült nem elég a sebész az altató orvost is fizetni kéne ilyenkor. Visszamentem a háziorvoshoz és kértem a beutalót, mivel nincs 50-100eFT-om ilyen célra arról nem is beszélve, hogy rendesen lehúzzák a fizetésemből a TB-t.”
 • 16. katarakta 2009. augusztus 19. 09:43
  „Amíg egy rezidens orvos 90000 forintot visz haza addig az egészségügy is borravalós lesz..És a szoclib lúzerek megoldása erre a kérdésre? Kötelezzük a rezidenseket szegénységre, az intézetek kontójára, akiknél ráadásul már hónap közepén elfogy a műtétekre a pénz..

  15.Maximálisan igazad van, egy bírónővel beszélgettem a minap és ő mondta hogy elege van abból hogy fizeti a TB-t és mellette még a magánorvosnak a pénzeket, mert a normál ellátásban egy padon ül, egy elbírálás alatt a huszadik L. J.-val, aki életében semmilyen járulékot nem fizetett..”
 • 15. nemecsekerno_007 2009. augusztus 19. 09:23
  „14. Carlo 2009.08.19. 08:59

  "adózik e ezután valaki 1 fillért is"

  ezt ugye viccbôl kérdezed?!

  Ilyen az "ingyenes" egészségügy. Én fizetôssé tenném a körzeti orvoson és körzeti fogorvoson kívül az egész hóbelebancot. Magán TB számla, az állami TB havonta 4-5 ezer Ft.

  Közpénzen fenntartott intézményben, közpénzbôl vett eszközökkel, közpénzbôl finanszírozott diplomával adómentesen keres az orvosok kb. 20-30%-a így.

  És ilyenkor egyébként az szokott jönni, hogy dehát a politikusok is lopnak, meg a BKV meg mindenki. Ez is igaz, azokat is s*ggbe kéne rúgdosni, de mi egy eléggé birkoid népség vagyunk. Ha megkapjuk a napi betevônket akkor kussolunk. Így vagyunk szoktatva.

  1,5 millió ember tart el 10-et, ne csodálkozzon senki és ennek a 1,5 milliónak van a legkevesebb beleszólása abba hogy ki, hogyan és mire költi ezt a pénzt amit ôk megkeresnek az országnak. (Audi, MOL, Flextronix, stb)
  Miheztartási problémáink vannak emberek. Kádár agymosógépe jól m?ködött :(”
 • 14. Carlo 2009. augusztus 19. 08:59
  „évente 73,4 milliárd forint hálapénzt adnak

  csak tudnám, hogyan számolták ezt ilyen "pontosan" ki
  adózik e ezután valaki 1 fillért is
  a 300 Ft-os viziitdíj meg sokallva volt”
 • 13. KaszaOne 2009. augusztus 19. 08:54
  „Valamiből az orvosoknak is élni kell, még jó hogy nem menekült el mind.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tarthat avatást az új Magyar Gárda Mozgalom

A bíróság szerint a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombatra tervezett ünnepélyes eskütétele… Tovább olvasom