Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Évente ötszáz ápoló megy külföldre dolgozni

Idén várhatóan már félezer ápoló megy külföldre dolgozni - mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) alelnöke hétfőn.
Kubányi Jolán szerint komoly a veszélye annak, hogy 4-5 év múlva nem lesz, aki ellátja a betegeket, mivel külföldre távozókon kívül sokan mennek nyugdíjba és nagyon kevés az utánpótlás is.

Az alelnök elmondta: évente 400 szakápoló végez az iskolákban, holott 1200-1500-ra lenne szükség. A szakma elöregedését jelzi, hogy évente több mint ezren mennek nyugdíjba, ami azt jelenti, hogy 8 éven belül 10 ezer ápoló fog hiányozni a rendszerből.

Míg 2006-ban "csupán" 100-150 egészségügyi szakdolgozó ment külföldre dolgozni, addig a becslések szerint idén már legalább 500-an keresnek boldogulást a határon túl. Kubányi Jolán szerint ez érthető, hiszen például összehasonlítva a magyar 70-90 ezer forintos átlagbéreket, az Egyesült Államokban havonta 600-700 ezer forintot kereshet egy szakápoló egy hónapban. Ráadásul míg az USA-ban 8-12 beteggel kell foglalkoznia egy szakdolgozónak, addig Magyarországon 50-60 beteget kell ellátnia, ráadásul 3 műszakban - tette hozzá.

Az alelnök szerint azért sem véletlen, hogy a magyar szakápolók közül sokan a külföldi munkavállalás mellett döntenek, mert az ötszörös béren kívül az állást ajánló, többnyire amerikai és dán cégek még nyelvtanfolyamokat, átképzési lehetőségeket is kínálnak. Sőt, gyakran az utazási költségeket is átvállalják, valamint a kinti lakhatási kérdésekben is segítséget nyújtanak.

Kubányi Jolán szerint a problémát csak úgy lehetne megoldani, hogy az egészségügyi szakdolgozóknak egy vonzóbb életpályamodellt vázolnak fel, ami nem csak a méltánytalan bérek megemeléséről szól, hanem szakmai továbbképzési lehetőségekről is. Garanciaként pedig mindezeket jogszabályban kellene rögzíteni. Hozzátette: ezekre a problémákra és kérdésekre már többször felhívták az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, de eddig semmi nem történt.

Magyarországon jelenleg körülbelül 90 ezer az egészségügyi szakdolgozók száma, közülük 60 ezer az ápoló.

Olvasóink írták

 • 4. Oszkár 2008. április 29. 17:18
  „Valaki már megint hazudik. Egyik nap az RTL Fókuszában egy 52 éves ápolónő arról panaszkodott, hogy a kora miatt nem veszik fel dolgozni.Hát ha valóban annyira kevés az ápolók száma, akkor miért nem adnak lehetőséget egy középkorú / életkorából ítélve nagy szakmai múlttal rendelkező/ hölgynek,hogy az állítólag külföldre menők helyett munkába álljon? Egyébként túldimenzionálják ezt a külföldi munkavállalást.Nagyon sokan vissza ia jönnek hamarosan, mert itthon még úgy gondolták, hogy elegendő az idegen-nyelvtudásuk, aztán kint rájönnek, hogy nem elég "csak" a latin nyelv ismerete, mert a kollégákkal s a betegekkel az adott ország nyelvén is tudni kell kommunikálni.Egy orvos ismerősöm most bútorozott haza. Szóval nem kell mindent elhinni!”
 • 3. Jo Bacsi 2008. április 21. 22:36
  „Duborog a gazdasag.”
 • 2. polgár 2008. április 21. 20:11
  „Mennek is, erre buzdított a miniszterelnökünk is, na nem ezért mennek, csak mert kint meg becsüllik a munkájukat, az igaz többet kell dolgozni és nehéz annak aki nem tud nyelveket, de meg fizetik !!!
  Hüüü Haaa ,már a média is felkapta a fejét az egészségügyünk helyzetére ?!?! Már nem a vizitdij hiánya a téma hanem az hogy nincs ember aki dolgozzon az egészségügyben...de lehet hogy ez sem lenne így ha meg marad a vizitdij nagy bevételként...?!”
 • 1. Pojke 2008. április 21. 19:14
  „Persze,hogy menjenek és mindenki akinek van egy kis bátorsága,hogy változtasson az életminőségén. Itt csak szivatnak folyton, igyhát el kell menni oszt jónapot ,én már megtettem és nem bánom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvitték a bombát Tiszatenyőről - újra járnak a vonatok

Elszállították a tűzszerészek a tiszatenyői vasútállomáson talált II. világháborús bombát, így újra… Tovább olvasom