Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Ez az MSZP népszavazási kezdeményezésének a kérdése

Mesterházy Attila pártelnök benyújtotta hitelesítésre az MSZP korábban bejelentett népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottsághoz.
Mesterházy Attila az MSZP június 18-i kongresszusa előtt jelentette be, hogy az ellenzéki párt népszavazást kezdeményez a visszamenőleges hatályú jogalkotás megtiltása érdekében.

A csütörtökön hivatalosan is benyújtott népszavazási kezdeményezés kérdése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy új jogszabálynak az érintettekre nézve hátrányos rendelkezését a jogszabály hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan ne lehessen alkalmazni?"

Mesterházy Attila indoklása szerint a visszamenőleges hatályú törvénykezési tilalmat a Fidesz-KDNP pártszövetség az MSZP indítványa ellenére a 2010. november 16-án elfogadott alkotmánymódosításakor nem volt hajlandó az alkotmányban rögzíteni. Nem tartalmazza ezt a kötelezettséget illetve korlátot Magyarország új alaptörvénye sem.

A törvényen alapuló juttatások 98 százalékkal történő megadóztatása, a befizetett magán-nyugdíjpénztári tagdíjak államosítása, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak átmeneti idő nélküli megszüntetése, a rokkantnyugdíjasok juttatásainak veszélybe kerülése mind-mind olyan lépések, amelyek súlyosan sértik a jogbiztonságot - írja az MSZP elnöke.

"A szavazók nem erre adtak felhatalmazást, ezért a népnek, az embereknek közvetlenül kell erről véleményt nyilvánítaniuk, és adott esetben megálljt parancsolni az ilyen gyakorlatnak" - véli Mesterházy Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták egy rablássorozat és egy betörés gyanúsítottjait

Elfogták egy rablássorozat, valamint egy nagy értékű betöréses lopás gyanúsítottjait a nyomozók… Tovább olvasom