Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Folytatódik a per: közszereplők-e az egyházi vezetők?

Hétfőn vitatott polgári eljárási jogi kérdések miatt újrakezdődött az a per a Fővárosi Bíróságon, amelynek tétje az, hogy közszereplőnek minősülnek-e az egyházi vezetők, nyilvánosságra hozhatók-e a velük kapcsolatos állambiztonsági dokumentumok?
A pert Kozák Dániel újságíró kezdeményezte még 2005-ben, mert amikor meg akarta ismerni a 4 nagy történelmi egyház több prominens vezetőjének aktáját, egyedül Bölcskei Gusztáv református püspök ismerte el, hogy ő közszereplő, márpedig ez feltétele az adatok hozzáférhetőségének.

A bírósági ügy alperesei: Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott országos felügyelője, Szebik Imre, az Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspöke, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia volt elnöke, Seregély István, alelnöke, Bosák Nándor és titkára, Veres András vitatják, hogy közszereplők lennének.

A Fővárosi Bíróság 2007.február 8-án hozott elsőfokú ítéletében kimondta, hogy közszereplőnek minősülnek a perbe fogott volt egyházi vezetők, és ki kell adni az állambiztonsági levéltárban őrzött rájuk vonatkozó dokumentumokat. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla formai okokból hatályon kívül helyezte és új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróságot. A hétfői tárgyaláson az volt a kérdés, hogy Kozák Dániel késve adta-e be a keresetét vagy sem? Mivel ennek eldöntése a bonyolult jogi háttér miatt hosszabb utánjárást és elemzést igényel, a pert a bíróság elnapolta. Így később derül majd ki, hogy a pert megszüntetik-e, vagy mégis folytatják.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. március 31. 15:43
    „Naná, hogy köz szereplők a saját híveik kötött! De csak is ott!Amint elhagyják a "birodalmukat" ahol vezényelnek a hivaiknak, akkor ép olyan polgár mint a hétköznapi ember! Vanatkozik rájuk minden olyan törvény, ami a többi embertársára! Ez ennyire egyszerű!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: bársonyosabb reformpolitikára van szükség

A miniszterelnök szerint az MSZP szombati országos pártértekezletének tanulsága az, hogy… Tovább olvasom