Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Gyöngyöspatára látogatott az ENSZ jelentéstevője

Gyöngyöspatára látogatott kedden az ENSZ rasszizmussal, etnikai diszkriminációval és idegengyűlölettel foglalkozó különleges megbízottja.
Githu Muigai találkozott a Heves megyei falu önkormányzati vezetőivel, a helyi romák képviselőivel, a gyöngyösi rendőrkapitánnyal és - mint fogalmazott - a polgárőrség szervezőivel is. A jelentéstevő azt mondta, egyelőre csak tájékozódik.

Az ENSZ jelentéstevője újságíróknak elmondta: nem azért választották ki Gyöngyöspatát, hogy valamiféle nyomozást folytassanak, hanem hogy megértsék, milyen események történnek a településen, és lássák, miként kezelik őket.

Hangsúlyozta: a világszervezet különmegbízottjaként független, pártatlan szakértőként kell fellépnie, semmilyen előítélet nem vezérli, és nem feladata megítélni, hogy mi jó, mi rossz.

A megbízott előbb a romákat képviselő vezetőkkel találkozott, majd a falu vezetőivel és a gyöngyösi kapitánnyal folytatott megbeszélést a polgármesteri hivatalban. Az ezt követő rövid sajtótájékoztatón Githu Muigai azt mondta: pillanatnyilag nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen értékelést adjon, javaslatokat, ajánlásokat fogalmazzon meg, vagy eldöntse, kinek mennyiben van igaza, de fontosnak nevezte, hogy meghallgatta az álláspontokat.

Kitért rá, nem csak a roma kisebbséggel kapcsolatos kérdések miatt van Magyarországon, foglalkozik a diszkriminációellenes tevékenységgel és a hátrányos helyzetben lévő csoportok társadalmi beilleszkedésével is.

Az MTI kérdésére, miszerint mennyire tartja hasznosnak, illetve elegendőnek a folyamatos rendőri jelenlétet Gyöngyöspata esetében, az ENSZ megbízottja azt válaszolta: ha a közrend felbomlik, a rendőrség feladata az, hogy helyreállítsa, amennyiben itt ez történik, az jó dolog.

Ha a rendőrség közreműködése szükséges a békés egymás mellett élés biztosításához, az már nem jó, az egészen más kérdés - tette hozzá.

Mint mondta, arról tájékoztatták, hogy a gyöngyöspatai problémák gyökerei szociális jellegűek.

Az ENSZ jelentéstevője gyöngyöspatai programjának zárásaként találkozott - mint mondta - azokkal, akik saját beállításuk szerint "polgárőrséget, védelmet biztosítottak" a helyi lakosság számára, ezen a találkozón az újságírók nem vehettek részt.

Az MTI úgy tudja, hogy az ENSZ-diplomata a Jobbik helyi szervezetének elnökével, Juhász Oszkárral találkozott.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben. Vona Gábor, a párt elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a faluban.

A Véderő elnevezésű szervezet április 22-24-ére a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta.

A tábornyitás tervezett napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.

A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, s a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

A kenyai származású Githu Muigai hétfőtől péntekig tartózkodik Magyarországon, látogatása első napján Budapesten megbeszélést folytatott Hóvári János külügyi államtitkár-helyettessel. A raportőr többnapos vidéki látogatást tesz, helyi civil szervezetekkel, polgármesterekkel, a rendőrség, illetve az ügyészség képviselőivel találkozik. A jelentéstevő genfi hivatalának korábbi közlése szerint Gyöngyöspata mellett Ózdra, Pécsre és Mohácsra utazik.

Az MTI úgy tudja, hogy az ENSZ-raportőr pénteken számol be a fővárosban a sajtónak magyarországi látogatásának tapasztalatairól.

Olvasóink írták

 • 9. valaki.bárki.akárki 2011. május 30. 19:57
  „Azt viszont még nem nagyon híresztelték, hogy mit mondott pénteken Githu Muigai. Csak ma a rádióban kaptam el egy kósza hírt, miszerint nagyon tetszett neki a Jobbik romákkal szemben elképzelt oktatás- és igazságügyi álláspontja!!! Ezt azonban soha nem fogják olyan vehemensem reklámozni sehol. "Húú hallgassuk el, nehogy túl sokan meghallják." Szerintem már megbánták azt is, hogy a rádióban elböffentették.”
 • 8. magyarock1 2011. május 25. 10:57
  „Ja, egy feka fogja megmondani a magyaroknak, hogy jogos-e az önvédelem a cigók ellen. Szép új világ.”
 • 7. ágimami 2011. május 25. 09:31
  „Nagyon rendes roma család a kertszomszédjaim. -Jónapot szomszédasszony!- Köszön rám. -Jó napot! -Maguk sem veteményeznek, csak gazt kaszálnak? Igen sajnos, mondom én. És maguk? Hiszen szintén nem hasznosítják a kertet! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ szomszédasszony, mindent kilopnak a cigányok.”
 • 6. zoltanszabo 2011. május 25. 08:55
  „Ez a jó ember inkább Kenyában vizsgálódna , mert szerintem ott is van elég probléma !
  Ha itt meghallgatta a cigányokat---remélem a magyar lakosságot is, akiket félelemben tartanak, akiket kifosztottak, ki raboltak !
  Az ENSZ ne csak itt vizsgálódjon, hiszen a világon egy országban sem szeretik ezt a népcsoportot !!!
  Inkább elvinné magával ezeket az ENSZ székhelyére, ott minden ott dolgozó örökbe fogadhatna egy-két családot !”
 • 5. bánki 2011. május 25. 00:23
  „Még létezik az ENSZ !

  Aki tudja a főtitkár nevét, meghívom egy sörre !

  Szocialista brigád !”
 • 4. dodó 2011. május 24. 22:02
  „"A külügyi tárca közlése szerint a világszervezet különleges jelentéstevője kettős céllal érkezett Magyarországra: egyrészt tájékozódik a magyarországi helyzetről, másrészt ismertetni kívánja a "társadalmi toleranciát erősítő és az integrációt előmozdító modelleket".
  A Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára ismertette a különmegbízottal Magyarország "roma integrációval kapcsolatos nemzeti és nemzetközi kezdeményezéseit", illetve céljait. Áttekintették a "roma közösség" társadalmi helyzetét, az ezzel kapcsolatos nehézségek összetett hátterét is.

  A Roma Sajtóközpont értesülése szerint a világszervezet jelentéstevője személyesen akar informálódni a magyarországi cigányok helyzetéről; Gyöngyöspatára, Hejőszalontára, Hajdúhadházra, valamint Ózdra, Hódmezővásárhelyre és Pécs környékére utazik el, hogy megismerkedjen a cigányság helyzetével (a cigányok által terrorizált magyarság helyzete természetesen nem érdekli). A különmegbízott csütörtökön és pénteken további konzultációkat folytat az illetékes minisztériumok vezető tisztviselőivel, és tárgyal Balog páterrel, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával."”
 • 3. alex007fl 2011. május 24. 19:48
  „Ezt a videót megmutatták-e neki:

  http://videa.hu/videok/hirek-politika/igazsag-a-ciganyokrol-YPVvhXk3pOq0sRhk#b

  Fáj az igazság, mi? Tudom, úgyis moderálnak, megint.....”
 • 2. queenmargareth 2011. május 24. 19:33
  „a Parlamentbe kellett volna menni bűnözés miatt”
 • 1. Jozsoci 2011. május 24. 18:44
  „A gyöngyöspatai bűnözési helyzetről tájékoztatták-e? Természetesen itt nem cigánybűnözésről van szó, hanem egyszerűen bűnözésről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát

Eltemették az Afganisztánban hősi halált halt Róth Orsolyát; a posztumusz hadnagyot családtagjai,… Tovább olvasom