Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Gyurcsány csomagja az MSZP-nek és a kispártoknak kedvez?

A Nézőpont Intézet vasárnap közzétett gyorselemzése alapján a miniszterelnök közjogi csomagja főleg az MSZP és a kispártok számára lenne előnyös. A csomag életbe lépése után az 5 százalékot elérő pártok súlya megnőne a parlamentben, így nem véletlen, hogy mind az SZDSZ, mind az MDF a listás szavazás híve lett - közölte az Intézet.
Az elemzők szerint a kormányfő reformterve az MSZP-nek azért lenne előnyös, mivel a kormánypártnak nincs sok reménye a 2006-ban megszerzett 107 egyéni választókörzet megtartására.

Az átalakítás ezen kívül a parlamenten kívüli kispártoknak, így a Jobbiknak is előnyös volna: Gyurcsány Ferenc kezdeményezése alapján egy 199 fős parlamentben az 5 százalék elérése után akár 10 Jobbik képviselő is ülhetne. Közvetve tehát a kormányfő javaslata a jobboldali radikalizmus esetleges parlamenti súlyát is növeli, a Nézőpont Intézet elemzése alapján.

A javaslat várható ellenzéki visszautasítását nehezíti, hogy a választási rendszer átalakítása régóta várat magára, s a kormányfő javaslata a Fidesz által régóta szorgalmazott "olcsó állam" követelésének megfelel. Ide tartozik a képviselői fizetések lebegtetése, amely népszerűsége miatt nehezen visszautasítható az ellenzék oldaláról. Ugyanakkor a Nézőpont Intézet szerint ez a felvetés is mutatja, hogy a kormányfő nem a megegyezés szándékával ismertette elképzeléseit. A Fidesz ugyanis régóta követeli a miniszterek - akik a javasolt képviselői tiszteletdíj majdnem négyszeresét keresik - anyagi felelősségének bevezetését, de a kormánytagok fizetésének korlátozásáról a miniszterelnök elfeledkezett.

A Nézőpont Intézet szerint a javaslat támogatása egyébként nemcsak a Fidesz oldaláról lehet kétséges. A választókerületek annulálása ugyanis a pártközpontokat erősíti és a helyi pártszervezeteket gyengíti. A tisztán listás rendszerben a pártlista összeállítója dönthet egyedül arról, ki kerülhet be a parlamentbe. Márpedig az első közjogi csomag - a polgármesteri és a képviselői tisztségek összeférhetetlensége - megfúrása is mutatja, hogy a helyi érdekérvényesítés igen erős az MSZP-ben - olvasható az elemzésben.

Olvasóink írták

 • 2. achilleus 2009. február 02. 09:06
  „"Magyarország az egyetlen posztkommunista ország melynek 1főre jútó GDP-je az MSZP vezetés időszaka alatt mínusz növekedést produkált. Nem semmi teljesítmény."
  Hát még ha megnézzük az egy főre eső GDP vásárlóértékének alakulását, az aztán a brutális!!!!”
 • 1. comet 2009. február 01. 21:35
  „Fleto nagyon megijedt, most mindenkinek kedvez aki segíthet hogy a helyén mardjon, és nagyon úgy néz ki hogy be is fog jönni neki.
  Magyarország az egyetlen posztkommunista ország melynek 1főre jútó GDP-je az MSZP vezetés időszaka alatt mínusz növekedést produkált. Nem semmi teljesítmény.
  Ünepeink kordonosak lettek és már tojást se lehet dobálni. Holnap lehet hogy azt is büntetni fogják aki igazat mond.
  Csak hát ez kit érdekel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdasági intézkedések helyett hiteltelen közjogi javaslatok

Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc a parlamenti választásra vonatkozó választójogi… Tovább olvasom