Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Gyurcsány továbbra is jótékony célokra fordítja a fizetését

Gyurcsány Ferenc jelenleg a három közéletben betöltött funkciója után - miniszterelnök, pártelnök, parlamenti képviselő - összesen bruttó 1.656.000 forint jövedelmet kap, amiből befizet minden adót és járulékot, a nettó összeget pedig - ahogyan eddig is és ezután is - különböző karitatív szervezeteknek utalja át - reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő a közjogi méltóságok fizetésemeléséről szóló pénteki újsághírre.
A Népszava pénteki számában számolt be arról, hogy havi másfél millió forintnál is többet kapnak majd jövőre a közjogi méltóságok a kormány és a közszolgálati szakszervezetek közötti, a közszféra 2008-as béremelésére vonatkozó megállapodás értelmében. Az öt közjogi méltóság - a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke - juttatása a mindenkori miniszteri alapilletmény két és félszerese. A minisztereknek automatikusan jár az öt százalékos emelés, így a közjogi méltóságok illetménye is ennyivel emelkedik - írja a lap.

Daróczi Dávid elmondta: a miniszterelnök fizetése jelenleg bruttó 1.435.500 forint havonta. Gyurcsány Ferencnek a törvény szerint kötelező felvennie a pénzt, de ezt az elejétől kezdve minden hónapban át is utalja jótékonysági célokra. Miniszterelnökként megilleti őt a 13. havi juttatás is, amit szintén az utolsó fillérig karitatív szervezeteknek utal át. A külföldi utazások idejére járna napidíj is a kormányfőnek, de ezt a jogszabályok szerint nem kötelező felvennie, így Gyurcsány Ferenc nem is teszi - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A miniszterelnök a 2006-os parlamenti választások óta parlamenti képviselő is, de miniszterelnöki juttatásaihoz hasonlóan a honatyaként neki járó havi bruttó 220.800 forintot - amit hasonlóan a kormányfői fizetéséhez kötelezően fel kell vennie - is karitatív célokra fordítja. Ezen felül semmilyen más juttatást nem vesz fel parlamenti képviselőként, így nem tart igényt az adómentes költségtérítésre sem - jelentette ki Daróczi Dávid.

A kormányszóvivő hozzátette: Gyurcsány Ferenc a Magyar Szocialista Párt elnöke is egyben, de úgy állapodott meg a párt vezetőivel, hogy egyáltalán nem kér fizetést. A jövő évi változtatások értelmében egyébként a képviselői fizetések 220.800 forintról 231.900 forintra nőnek, míg a miniszterek alapbére 600.600 forint lesz, így a miniszterelnök fizetése várhatóan 1.501.500 forintra nő.

Olvasóink írták

 • 7. S.Grandpierre Cecília 2007. december 09. 08:57
  „Ne játssza meg a mártírt. ÉBREDJÜNK MÁR FEL! a MI PÉNZÜNKBŐL JOTÉKONYKODIK A tISZTELT gYURCSÁNY úR?
  Az országot teljesen csődbe vitték és még felveszik a fizetésüket? Ne segélyeket osztogassanak, és jotékonykodjanak! Tisztességes munkát és fizetést, megélhetést az országban! Szerintem az egész jövedelmét fel kellene ajánlania és még egy még fontosabbat, a lemondását, a többi haverral együtt!”
 • 6. dondongó 2007. december 07. 20:54
  „Gyurcsány Úr napi 300 ezer forint jövedelmet húz munkásai kizsákmányolásából, évi bevétele meghaladja a 100 millió forintot.”
 • 5. FERGIE 2007. december 07. 15:14
  „Van neki a mi összerabolt pénzükből mit jótékonykodni!”
 • 4. radenkó 2007. december 07. 14:08
  „Én is jótékonykodnák ha ennyi pénzt keresnék munka nélkül.”
 • 3. radenkó 2007. december 07. 14:08
  „Én is jótékonykodnák ha ennyi pénzt keresnék munka nélkül.”
 • 2. krucifix50 2007. december 07. 13:27
  „Igaza van Lappland ! A kispofájú Orbán a felvett fizetéséből tett szert említésre sem érdemes vagyonára !Nem akarom én védeni egyiket sem de kíváncsi lennék a véleményére 4 év múlva ,mikor valószínű Orbán fog uralkodi !”
 • 1. Lappland 2007. december 07. 12:55
  „Most könnyen játsza a bazári majmot a lopott,csalt, illegálisan ,erkölstelenül/pl.ÁFA visszatérítés/felvett pénzekkel.Ha mindezeket vissza kellene fizetnie,nem lenne ilyen nagypofájú.Tudom,a magyar törvények alapján elévült a vizsgálhatóság,így könnyen röhög mások arcába.Abban bízom, hogy saját párttársai ássák már a sirgödrét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankautomatástól vittek el több tízmilliót

Bankautomatástól vittek el több tízmillió forintot az éjjel egy győri élelmiszerbolt előteréből. Az… Tovább olvasom