Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Ismét habzik a Rába, de most nem az osztrákok miatt

Újra habzik a Rába. Az elmúlt napokban a nicki gátnál, vagyis az osztrák határtól csaknem 100 kilométerre észleltek habképződést a folyón. A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy ezúttal nem Ausztria a bűnös. A környezetvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el.
A nicki műgát Répcelak közelében csaknem 100 kilométerre van Szentgotthárdtól, ahol az osztrák bőrgyárak szennyezése miatt évekig habzott a Rába. A fényképek szerint a folyó még most sem tiszta.

A szakemberek szerint azonban a nicki gátnál jelentkező habzás okát inkább Magyarországon, és nem Ausztriában kell keresni. A helyi környezetvédők laboratóriumi vizsgálatokat kértek.

Dóczi Attila, a RÁBA-Műgát és Térségéért Egyesület elnöke azt mondta, hogy az egyesület javasolta a környezetvédelmi hatóságoknak, hogy a magyarországi részt is szakaszosan vizsgálják, tehát szűrjék ki azokat a befolyásokat, ahol szennyeződés érkezik a Rábába a magyarországi szakaszon.

A minták elemzése még tart, de az már kiderült, hogy a nicki gátnál a víz szervesanyag-tartalma viszonylag magas.

A környezetvédelmi miniszter is azonnali vizsgálatot rendelt el a habzás miatt. A legkorábban jövő hét elejére derülhet ki, hogy Magyarországon kik és pontosan mivel szennyezik a Rábát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre hazánkban is alkalmazhatják az őssejtterápiát

A héten nyílt meg a kaposvári Seffer és Renner magánklinika területén egy őssejt-kutató… Tovább olvasom