Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Itt a kormány jövő évi adójavaslata

Elkészült a kormány 2010-es adójavaslata, amely tartalmazza többek közt az értékalapú ingatlanadó bevezetésének módját, az szja alsó sávhatárának 5 millió forintra emelését, és az EVA-kulcs ötszázalékos növekedését.
A tervek szerint a személyi jövedelemadó alsó sávhatára 5 millió forintra emelkedne és a mostani 18 százalék helyett 17 lenne az alsó kulcsa - értesült az MTI. A felső kulcs 36-ról 32 százalékra csökkenne. A 2010-es adócsomag tartalmazza azt is, hogy a jelenlegi 25-ről 30 százalékra nőne az EVA-kulcs.

Új, értékalapú ingatlanadót úgy vezetnék be, hogy az erről szóló első bevallást jövő tavasszal kellene benyújtani. A tervek szerint az önkormányzatok sorolnák be az ingatlanokat területi alapon, viszont megteremtenék annak a lehetőségét, hogy aki nem ért egyet a megállapított értékkel, kérhessen az ingatlanára más értékbecslést. Az értékbecslők körét az állam határozná meg. A tulajdonosok erről a listáról választhatnának, de az értékbecslés költségét saját maguknak kellene állniuk. Ezzel a megoldással az Alkotmánybíróság korábbi aggályát küszöbölnék ki.

A tervek szerint a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, azt "feljegyeznék", és az örököst terhelné. Az állami intézmények, egyházak teljes egészében mentesülnének e teher alól.

Az ingatlanadó bevezetésénél figyelembe veszik azt is, hogy korábban a luxusadó fizetése alól a nagyértékű ingatlan tulajdonosai számára kiskapu lehetett volna a társasházzá alakítás, hiszen a lakások ezzel már az értékhatár alatt maradtak volna. A mostani javaslat a 10 és 30 millió forint közötti ingatlanoknál is jelentős állami bevétellel számol, vagyis ez a megoldás nem lesz járható út.

A távirati iroda értesülései szerint MSZP-frakcióval a részleteket kedden ismerteti Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter. A törvénymódosítás 20-án kerülhet a kormány elé és június első hetében tárgyalhatnák a parlamenti bizottságok.

Olvasóink írták

 • 13. trixi11 2009. május 12. 10:11
  „szöszi
  Kicsit elhamarkodott vagy! Mátyás Királyunk idején voltak a legkeményebb adók! Még füstadót is szedett!”
 • 12. szöszi 2009. május 12. 08:40
  „MEGHALT MÁTYÁS, ODA AZ IGAZSÁG!!!”
 • 11. szöszi 2009. május 12. 08:38
  „Dögöljenek, rohadjanak meg!
  A szüleim nyugdíjasok. Ha meghalnak, és öröklök, el kellene adnom a panel lakásom, hogy kifizessem belőle a szüleim felhalmozódott adóját, amit már leadózott pénzből építettek?? Felhúztak egy házat évekkel ezelőtt, míg bírtak dolgozni, most a frankó nyugdíjrendszernek köszönhetően kapnak egy életnyi munka után 60 ezer nyugdíjat. Király. Ha mondjuk 10 év múlva meghalnának (bár ne adja a jó isten) , felhalmoznak évi 300 ezret, 10 év alatt 3 millát, + a kamat ugye, mert hát biztos lesz az is természetesen. Én az akkor már alig 5 millát érő lepukkant panellakást amiben lakunk, adjam el, hogy kifizessem a szüleim felhamozott adóját, marad nekem 2 milla, amibő még adózzak be, aztán oda egy lakás ára. Költözök a szüleim házába, amire a semmi keresetemből nem tudok kifizetni 300 ezret semmiképp, mikor 30 ezret sem tudok megspórólni havonta!!! És? Adjam el azt is és vegyek belőle X panelt??? Jézusom, ez már tűrhetetlen. Mi vagyunk birkák idióta Magyarok, hogy ezt tűrjük, mert ugye itt a fórumokon nagy a pofánk, de kiállni már nem merünk az utcára lázadni!!!! Mi akkora hülye birkák vagyunk, hogy hagyjuk hogy azt csináljanak velünk ebben az orszában amit akarnak a tetvek!!!”
 • 10. Birodalmi 2009. május 12. 07:38
  „persze...sőt mindenki levegőt vesz, azt is adóztassuk meg! mire fel fizessek a saját pénzből (adózott) megvett (akkor is adózok) házam után? mert nyomja a földet? 3 as adóztatás nem semmi...köszönjük meg az mszp re szavazóknak, megcsinálták..igen..igen , igen lala...”
 • 9. DMagóg 2009. május 12. 07:22
  „A munkahely teremtéshez termelés, a termeléshez fizetőképes kereslet kell.

  A termelőtőke tulajdonosok kapzsisága, és a hatalom (pazarló, tolvaj) pénzéhsége a fizetőképes keresletet, a fogyasztást, azaz a termelést, a munkahelyeket csökkenti.

  Tíz csóró venne 10 kg (1-1 kg magyar) gyümölcsöt, de nincs rá pénze, az egy gazdagnak lenne pénze, még a 10 kg-ra is, de, Ő meg nem tud annyit megenni.

  Kereslet lenne, csak nem fizetőképes. A 13. havi nyugdíj elvonása révén a nyugdíjas lemond a gyümölcsről, a termelő becsődöl, a munkahelyek megszűnnek.

  A példában a gyümölcs behelyettesíthető bármely termékkel, a 13. havi nyugdíj, bármely más megszüntetett, vagy csökkentett, megsarcolt jövedelemmel. Ha mindezt megpróbáljuk még uniós szinten is értelmezni, ég furcsább képet kapunk.”
 • 8. maradando 2009. május 12. 01:38
  „22-es csapdája! Megszűnt az öröködési adó !De,ha nyugdijas szűleidtöl örökölsz :a"feljegyzett"ingatlanadót az örökös fizeti ki ! - Már ha tudja!-A kör bezárult!/Gondolom mig az adó összegét nem fizetik ki záros határidőig,se nem értékesithető se nem örökölhető/ Érdekes lesz.”
 • 7. Mignon 2009. május 11. 23:19
  „Kedves 6. "rvil"!

  Idezet; "...polgari engedetlensegi mozgalmat szervezek..."

  Csak lassan!

  Terrorista szervezetben, bünszövetsegben, elöre megfontolt szandekkal elkövetett tettek, szervezkedese
  vagy annak tamogatasa, letrehozasa,
  "büncselekmeny"-nek szamitanak!!
  :):):)”
 • 6. rvil 2009. május 11. 23:10
  „szóval a jól megadóztatott fizetésemből épített szintén jól megadóztatott házam után még ingatlan adót is fizessek?????Fizessen akinek két anyja van!!!polgári engedetlenségi mozgalmat szervezek ha bevezetik!!!!menjenek már a picsába,hogy így ellehetetlenítik az embert!!!!!”
 • 5. Mignon 2009. május 11. 23:08
  „Cselac!
  Nekem is tetszik a 3.-ik hozzaszolas!
  :):):)

  Me ne csak sekrenyere, a templomokra adozzon az a papja, ha van mibü.......!
  Mög akko mindenkinek haza is lönne...!

  Jajjjjj!

  A röhögestöl, faj az oldalam!!!!

  Ez, jomögaszonta.”
 • 4. cselac 2009. május 11. 22:54
  „Mi az a sekrestényer?

  De jó lenne, ha az emberek le is tudnák írni, amit kigondolnak, az oktatás színvonalát mutatja sok hozzászólás minősége.

  Látszik a nagy siker az euró árfolyamán...

  Ez is elkezdte az el lehet menni dumát: "akinek nagy lakása van, annak lehet kisebbe menni."”
 • 3. szunyi 2009. május 11. 22:41
  „Csak egy hülyeség.
  Egyházaknak nem. Ez baromság, mert a püspök, plébános a saját (egyház által fenntartott sekrestényere stb) házára adózzon.
  Ne adózzanak a templomokra.
  Pár év múlva minden 1 milliárd felletti ház egy egyház tulajdona lenne.”
 • 2. PipiczGabor 2009. május 11. 22:17
  „Javasolnam meg a fustadot mint Matyas idejeben, igy ugye tobb bort sikerul a nekik lehuzni az emberekrol.Duborog a gazdasag lefele.Ahoz mindig volt elegendo bor a politikusuk pofikajan hogy a nepet nyuzzak, de a gazdagoknak egyetlen szepremenyu politikai part sem ment neki.Egyebkent en egy fityinget sem adnek a partoknak tarsa el oket a tagsagi dij es akkor meg finom voltam.”
 • 1. cselac 2009. május 11. 21:54
  „Marhaság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliós szja-határ

A hat százalékot is meghaladhatja a magyar gazdaság csökkenése, azonban ha így lesz, akkor sem… Tovább olvasom