Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Kampány indult a biztonságos fürdőzésért

Kampányt indítottak a biztonságos fürdőzésért, a vízi balesetek megelőzéséért, valamint az életmentés ismereteinek az elsajátításáért a mentők és a fővárosi fürdők üzemeltetői.
A nyár végéig tartó akció programjait Budapest három legnagyobb strandján tartják, főként gyermekek számára.

A kampányt az Országos Mentőszolgálat és a Budapesti Gyógyfürdők Zrt. összefogásával azzal a céllal indították el, hogy baj esetén bárki azonnal szakszerű segítséget tudjon nyújtani - mondta Győrfi Pál, a mentők szóvivője a pénteki, a vízből való kimentést imitáló bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón.

A Dagály strand hullámmedencéjénél tartott kampánynyitó rendezvényen bemutatták, hogyan kell szakszerűen kimenteni egy fuldoklót, megkezdeni az újraélesztést, és a mentőszolgálat hogyan látja el a balesetet szenvedőket.

Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője azt mondta: a római, a csepeli és a Dagály strandon zenés és szórakoztató programok keretében tanítják meg főként gyermekeknek, mit kell tenniük baj esetén, és a résztvevők a mentőszolgálat munkatársainak segítségével sajátíthatják el a szakszerű újraélesztést.

Gorove László, az OMSZ főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet a biztonságos fürdőzésre, azt hangsúlyozva, hogy kizárólag a strandokon vannak segélynyújtó helyek, ezért ahol tilos, ott az emberek ne fürdőzzenek.

Győrfi Pál utalt arra, hogy az elmúlt napokban több ember meghalt a folyókban, tavakban: egy 21 éves férfi a Miskolc környéki Csorba-tóba, egy 40 éves kesznyéteni férfi a Sajóba, egy 40 éves férfi a nudista strandon a délegyházi tóba, egy 16 éves fiú pedig a Tiszába fulladt bele. A héten történt halálos balesetek közül a legdrámaibbnak a Hegyeshalom közelében történt esetet nevezte; ott egy hétéves ikerpár fulladt bele a Stettini-tóba.

Az OMSZ szóvivője megjegyezte, hogy több tucat olyan baleset is történik, amikor a mentők vagy a közelben tartózkodók meg tudják menteni a fuldoklót, illetve azt sikerül újraéleszteni. A kampány ötletgazdája, Pintácsi Viktória énekes egy másfél éves kisfiú kerti gyermekmedencés balesetét említette, akkor a család egyik tagja élesztette újra a kisgyermeket.

A statisztikai adatok szerint évente mintegy 300 ember, köztük csaknem 60 gyerek fullad vízbe Magyarországon, többségük május és szeptember közepe között. Az esetek fő oka a tiltott helyen való fürdőzés, a szabályok megszegése és az időjárási viszonyok figyelmen kívül hagyása. Az áldozatok többsége 30 év feletti felnőtt, illetve férfi.

A Duna magyarországi szakaszán évente 60-80 ember fullad vízbe, közülük 10-15-en fürdőzés közben vesztik életüket. Az idén már több mint húsz ember fulladt bele az ország legnagyobb folyójába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartálykocsi füstöl a Kislőd-Városlőd vasútállomáson

A MÁV szakemberei elhárították a veszélyt, a szerelvény hamarosan továbbindul célállomása felé. Tovább olvasom