Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kb. 30 ezer tanár sztrájkol ma az országban

A tanítási idő megkezdésével, azaz hétfő reggel nyolc órakor országszerte több száz iskolában elkezdődött a pedagógusok sztrájkja.
Az előzetes adatok szerint körülbelül 30 ezer tanár nem veszi fel a munkát néhány órára és további 20 ezren kék szalaggal szolidárisak kollégáikhoz, de tanítanak. A Pedagógus Szakszervezet (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakaszervezete (PDSZ) a Liga által szervezett általános sztrájkhoz csatlakozott.

A 86 ezer tagot tömörítő PSZ elnöke hétfő reggel a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy legutolsó információik szerint körülbelül 40 ezer tagjuk csatlakozott a Liga akciójához. Közülük 18 ezren vannak, akik konkrétan sztrájkolnak is, a többiek két szalag viselésével szolidárisak kollégáikhoz. Árok Antal elmondta azt is, hogy a legtöbb helyen kétórás a munkabeszüntetés, de van ahol ennél hosszabb ideig nem lesz tanítás.

A körülbelül 20 ezres tagszámú PDSZ becslései szerint szakszervezeti tagjaik közül nagyjából 10 ezren vesznek részt a sztrájkban, ez több száz intézményt érint. Kerpen Gábor, az érdekképviselet elnöke azt mondta, hogy a legtöbb intézményben két órára szüntetik be a munkát, az iskolák 20 százalékában azonban 6 órán keresztül, néhol pedig 8 órán keresztül is sztrájkolnak a tanárok. Az elnök leszögezte, hogy egyetlen gyermek sem marad felügyelet nélkül.

A hétfői, országos munkabeszüntetést a Liga Szakszervezetek kezdeményezték, tiltakozásul a tervezett egészségbiztosítási reform és a nyugdíjrendszer átalakítása miatt. A sztrájkhoz illetve a Liga célkitűzéseihez több szakszervezet, szövetség és civil szervezet is csatlakozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma szavaznak az egészségbiztosítási rendszerről

Hétfőn ülésezik utoljára ebben az esztendőben az Országgyűlés. A legnagyobb érdeklődés az… Tovább olvasom