Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Keddtől szigorú biztonsági öv ellenőrzés

Országos ellenőrzés kezdődik kedden a magyar utakon. A rendőrség a Nemzeti Közlekedési Hatósággal együtt ellenőrzi az autósokat. Az akció a TISPOL uniós közlekedés biztonsági ellenőrzés sorozathoz kapcsolódik.
Ezúttal - kedden, szerdán és csütörtökön - a biztonsági övek és egyéb biztonsági rendszerek - mint a gyermekülések - használatát ellenőrzik elsősorban a rendőrök.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használatában Magyarországon még mindig elmarad a régebbi uniós tagállamok mögött. Közúti balesetnél a halálos sérülések elkerülésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelt. Kutatások szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jelentősen növeli a halálos tragédiák, illetve a súlyos sérülések bekövetkezésének kockázatát. Életek ezreit lehetne megmenteni európai szinten, ha mindenki használná a biztonsági övet. A biztonsági öv használatának további elterjesztése - illetve annak kikényszerítése - nélkül a hazai és a nemzetközi közlekedéspolitikai célkitűzések nem teljesíthetők.

Az Európai Unió 2001-ben az úgynevezett "Fehér Könyvben" azt a célt fogalmazta meg, hogy 2010-ig 50 %-kal csökkenjen a közúti balesetben meghaltak száma Európában. Ennek alapvetően két fő területe van: a gyorshajtások visszaszorítása és a biztonsági öv használati arányának további növelése. Az európai kampány hazai végrehajtásakor a rendőrség együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársaival, akik a járművek műszaki állapotát, s az egyéb közúti közlekedéssel kapcsolatos szabályok megtartását ellenőrzik.

Tispol akciók egyébként évente többször is vannak: általában a gyorshajtók, az ittas vagy bódult vezetők, a buszok, nehéz-teherautók és a biztonsági övek használata van a célkeresztben.

Olvasóink írták

 • 4. 751510 2009. február 17. 09:25
  „Akkora a rend, hogy unalmukban azt sem tudják, mit csináljanak...”
 • 3. flexsnake 2009. február 17. 04:48
  „Nem a közlekedésiek feladata a közbiztonság, ők az utakat felügyelik. Mindenkinek megvan a saját dolga.
  3autósból 4 megbüntethető valami miatt, sajna ilyenek az arányok.”
 • 2. legal 2009. február 16. 23:10
  „Annyi minden szervezési teendője lenne mostanában a rendőrségnek a területi közrend megerősítése területén, nem kellene leállítani az autókat, hogy van-e és be van-e csatolva a biztonsági ővük, náluk van-e a családi irattár a biztosításról stb.”
 • 1. bespin 2009. február 16. 22:45
  „Tehát, EuroNCAP teszt minden megállított autósnak!
  65km/h-val falnak hajtás vagy övfeszítő piropatron és légzsák indítás elektromos impulzusokkal ,manuális eszközzel.
  Aki véraláfutás nélkül túléli, továbbmehet!

  Alap dolog, hogy használom az övet,aki nem az megérdemli!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szimpátiatüntetés a mohácsi rajztanár mellett

Csaknem százan gyűltek össze hétfőn késő délután Mohácson a templom előtti téren, hogy… Tovább olvasom