Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kiszabadult a börtönből Tánczos Gábor

Csaknem tíz börtönben töltött év után vasárnap kora reggel szabadult a fővárosi Kozma utcai börtönből - feltételesen - a körmendi gyerekgyilkosság miatt elítélt Tánczos Gábor.
Egyelőre édesanyjához költözik, Körmendre. A nő azt kérte a rendőröktől, hogy lehetőség szerint gyakrabban járőrözzenek majd házuknál, nehogy bárkit baj érjen. A városban élők közben nem szívesen beszélnek a szabadulásról, legalábbis az újságíróknak. Abban azonban egyetértenek, hogy Tánczos Gábornak nem lesz könnyű élete.

Tánczos Gábort 1999-ben ítélték el a körmendi gyerekgyilkosság miatt 13 évre. A városban 1998-ban gyilkoltak meg egy 11 éves kislányt. Tánczos Gábor másnap önként jelentkezett a rendőrségen. Az akkor 19 éves fiatalember azt mondta, hogy a gyilkosság feltételezett időpontjában ő éppen abban a társasházban járt egy barátjánál.

Hamarosan tanúból elsőszámú gyanúsítottá vált. Beismerő vallomást tett, később azonban azt visszavonta. Az ítéletet egyetlen tárgyi bizonyítékra alapozta a bíróság: Tánczos Gábor ruházatán az áldozat ruhájából származó szövetdarabokat találtak.

Ez pedig a bíróság szerint csak úgy történhetett, hogy találkozott az áldozattal. Volt olyan szakértő aki azt állította, hogy hanyagul kezelték a bizonyítékokat, ráadásul a gyilkosság helyszínén nem találtak rá utaló nyomokat. A kislány ruhája alatt talált haj ugyanis nem Tánczosé, mint ahogy az ajtón talált füllenyomat, és a kislány körme alatti bőrkaparék sem.

A Fővárosi Bíróság büntetés-végrehajtási bírája múlt novemberben úgy döntött, hogy jó magaviselete miatt Tánczos feltételesen szabadlábra kerülhet, a döntést azonban az ügyészség megfellebbezte. Arra hivatkoztak, hogy szabadulását közfelháborodás kísérné.

A bíróság végül január elején döntött: Tánczos vasárnap kijöhet a börtönből. Mivel eredetileg csak 2011. áprilisában szabadulhatott volna, így addig szigorú szabályok vonatkoznak rá. Kapcsolatot kell tartania például egy pártfogó tiszttel, akinél bizonyos időközönként valamilyen formában jelentkeznie kell.

Tánczos Gábor a szabadulása után édesanyjához megy vissza Körmendre. A városban szinte mindenki erről beszél, ám legtöbben még most sem tudják eldönteni, hogy bűnös-e, vagy nem. Abban mindenesetre az emberek egyetértenek, hogy nehéz élete lesz.

A helyi polgármester szerint csak a férfin múlik, hogy Körmend visszafogadja-e. Tánczos Gábor ügyvédje úgy tudja, hogy a férfi édesanyja már egyeztetett a rendőrökkel, hogy gyakrabban járőrözzenek majd házuknál. Ezt azért tartja szükségesnek, nehogy olyanok jelenjenek meg náluk, akik veszélyt jelentenek a családra. Tánczos édesanyja már tíz éve küzd fia szabadságáért, a következő éveket pedig arra szánja, hogy bebizonyítsa: ártatlanul ítélték el.

Tánczos egyébként később Ausztriába akar menni ahhoz a nőhöz, akivel már jó ideje levelezik. Egyelőre azonban kérdéses, hogy erre van-e lehetősége, míg feltételesen van szabadlábon a következő bő három évben. Ügyvédje szerint a szabálysértési törvény nem tiltja, hogy külföldre menjen, az útlevél törvény pedig nem vonatkozik rá, hiszen uniós tagállamba személyi igazolvánnyal lehet utazni. A meggyilkolt kislány szülei már rég elköltöztek Körmendről. Ők kerülik a nyilvánosságot: csendben gyászolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fradi szurkolók tüntettek a a Pénzügyminisztérium előtt

Több száz Fradi szurkoló gyűlt össze szombaton délután 2 órakor a Pénzügyminisztérium épülete előtt.… Tovább olvasom