Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kornai János nyolcvanéves

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 80. születésnapja alkalmából Közgazdász Életműdíjat adott Kornai János akadémikusnak (képünkön), amelyet a miniszterelnök jelenlétében Kádár Béla, az MKT elnöke nyújtott át a múlt héten Budapesten.
Kornai János sohasem hagyta magát befolyásolni izmusok által, szellemi függetlensége megőrzése mellett mindig a saját útját járta – jellemezte a kitüntetettet Kádár Béla. A világhírű közgazdászt, az amerikai Harvard Egyetem korábbi tanárát a Collegium Budapest emeritus professzorát méltatva elmondta: Kornai János a szocializmus teljes analízise után remélhetőleg most a kapitalizmus jellemzőit is képes lesz feltérképezni.

A Várakozások, közhangulat, realitás címmel tartott előadásának bevezetőjében Kornai János egy 2005-ben készült hazai közvélemény-kutatást kapcsán elmondta: a megkérdezettek 41 százaléka jobbnak ítélte a régi rendszert, azaz a szocializmust, miközben a kapitalizmusra 32 százalék szavazott. A válaszolók 27 százaléka egyformának ítélte a két rendszert.

A professzor előadásában felsorolt 40 olyan technikai innovációt – a frizsidertől a mobiltelefonig – amit a kapitalizmus hozott létre, miközben a szocializmus egyetlen civil találmányra sem volt képes, legfeljebb lemásolta azokat gyengébb minőségben.

Kornai János szerint a kapitalizmus másik, ugyancsak pozitív vonása, hogy ott az eladók versenye, azaz a vevők piaca valósul meg, szemben a szocializmussal, ahol a vevők mindig kiszolgáltatottak. A kapitalizmus rendszerspecifikus negatív vonása a munkanélküliség – fogalmazott Kornai, hangsúlyozva, hogy amíg a szocializmust a krónikus munkaerőhiány jellemzi, addig a kapitalizmust a krónikus munkaerőtöbblet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MÁV: törvénytelennek VDSzSz követelései

Törvénytelennek és teljesíthetetlennek nevezte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz)… Tovább olvasom