Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Lázár: nincs más lehetőség

Lázár János szerint az alkotmánymódosításon és az Alkotmánybíróságra vonatkozó törvény megváltoztatásán, valamint a különadóra vonatkozó jogszabály újbóli elfogadásán kívül jelenleg nincs más lehetőség a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszaszerzésére.

A Fidesz frakcióvezetője ezt csütörtökön, Hódmezővásárhelyen jelentette ki. Lázár János jelezte: kész a tárgyalásra annak érdekében, hogy a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat ne érintse a különadó.

Csaknem hárommillió ember annak tudatában adta szavazatát az országgyűlési választásokon a Fideszre, hogy a párt, kormányra kerülése esetén vissza fogja szerezni az MSZP kormányzása idején állami és önkormányzati cégeknél "pofátlan" módon kifizetett több tíz millió forintos végkielégítéseket - mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Az ennek az érdekében tett első lépés nem állta ki az Alkotmánybíróság kontrollját, de ez nem a testület hibája, a jelenlegi alkotmányos berendezkedés mellett, nem születhetett más döntés. A Fidesznek azonban meg kell tartania az emberek felé tett ígéretét – indokolta a honatya, hogy egyéni képviselői indítványként miért nyújtotta be javaslatait.

Jelenleg csaknem egymilliárd forintnyi végkielégítésről van szó a Magyar Fejlesztési Banknál, a MÁV-nál, a BKV-nél. Ha nem oldjuk meg ezt a problémát "a szocialisták emberei az arcunkba fognak nevetni" – fogalmazott a frakcióvezető.

Az MSZP politikusai a "saját pénzüket védik" hiszen a kormányzati pozíciók és az állami, önkormányzati cégeknél betöltött posztok után milliós végkielégítéseket vesznek föl – mondta a politikus.

Lázár János hangsúlyozta, a törvénymódosításokat ideiglenes jellegű megoldásnak tekinti, a kérdést az alkotmányozás során tavaszig megnyugtató módon lehet rendezni. Hozzátette: szeretné, ha ezt mérlegelve az LMP újra részt venne az alkotmányozás folyamatában.

A képviselő kijelentette, kész a tárgyalásra annak érdekében, hogy a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat, többek között a pedagógusokat ne érintse a különadó.

A frakcióvezető közölte, kedd délelőttre hívja egyeztetésre a fideszes honatyákat és a KDNP képviselőit is, s bízik benne, meg tudja győzni politikustársait.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. fles2 2010. november 01. 06:56
  „6.klj_54
  Annál birkám a Magyar nép,mintsem megismétlődjék 56! ........Az tuti nem lesz!!!
  Ha eltűrtük az MSZP döntéseinek következményét,miért lenne ez másként a FIDESSZEL?”
 • 41. DMagóg 2010. október 30. 12:29
  „39. TomborBözse !

  A véleményem ugyanaz, amit tökéletesen leírtál!”
 • 40. KovácsPistike 2010. október 29. 23:39
  „39. hozzászólás TomborBözse 2010.10.29. 22:21
  Gondolj csak bele! Gyurcsánynak anno levelet írtak az értelmiségiek, hogy támogatják a "reformjait".
  Aztán jött Békesi a Horn-kormány pénzügyminisztere, aki állítólag szakember és Gyurcsány bejelentéseire a következőket mondta:
  "Épeszű ember ilyet nem mond."
  Aztán jött az államcsőd elkerülésére az IMF hitel felvétele.

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral és nem győzünk takarítani a madarak után.”
 • 39. TomborBözse 2010. október 29. 22:21
  „KovácsPistike!
  Ez mind igaz és nagyon szomorú, főleg azokra nézve, akiknek már a holnapjuk is bizonytalan. Iszonyatos összegek, melyet pofátlanul, törvényesen fel mertek venni. Persze ez nem tiszta pénz, ebből jutott a juttatónak is több esetben.
  De... marad a mostaniaknak is, nem kell izgulni. Majd legfeljebb nem kimutatható formában, de hogy ezt "megbosszulják" az biztos. Igaz 8 évig kicsit kevesebb jutott, de nem bízom abban, hogy Magyarországon a politikusok nem a saját zsebükre játszanak majd.
  Mossák kezeiket a hátunk mögött, mi meg úgy le vagyunk sz@rva, mint eddig voltunk.
  Mikor lesz olyan szinten a bér nálunk, hogy az árakkal versenyezni tudjon?? Erre is el kellene mozdulni. Soha nem mozdul meg a gazdaság, ha nincs fizetőképes kereslet. Illetve van, de az pár száz ember nem eszik meg annyi húst és kenyeret, amennyit meg tud venni. Az autóját sem cseréli le hetente, pedig lehet megtehetné.
  A többségre tessék odafigyelni, mert egyre nagyobb a baj.”
 • 38. KovácsPistike 2010. október 29. 20:32
  „"Enyhítjük a válságot, enyhítjük a terheket" (MSZP)

  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi 1 millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"

  "A nyugdíjas BKV-s humánpolitikai igazgató Szalainé Szilágyi Eleonóra, a 100 milliót kapott, 86,2 milliós végkielégítést, a 16,4 milliós titoktartási pénzt a 10,1 milliós prémiumelőleg mellé."

  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"

  "10 tuskó 3,2 millióért"

  "Klados Gusztávot, a 4-es metró projektigazgatóját havi 8 millió 190 ezer forintért alkalmazták."

  "Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetése havi 8 millió 11 ezer 800 forint."

  "A napokban távozott posztjáról Cselényi László a Duna Televízió elnöke, aki 49 millió forintos végkielégítést kap munkájáért."

  "70-80 millió forintos végkielégítéseket és 47 milliós bért is fizetett ki a BKV saját alkalmazottainak az elmúlt években."

  "Több mint 67 millió forint végkielégítést kapott távozásakor a MÁV-tól Kugler Flórián, aki négy évig volt a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettese."

  "Szamos Alfonz MÁV pályavasúti főigazgató 87 milliós milliós végkielégítéssel vigasztalódhatott."

  Győzik ezt a magyar adófizetők?
  Az EU-ban elhiszem, hogy Kovács László (volt MSZP-elnök, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa ) havi 5,3 millió forintos fizetésének a tizennyolcszorosát kitudták fizetni.”
 • 37. zoolii 2010. október 29. 15:45
  „Lázár a fidesszel együtt mindenkit hülyének néz. Egy pártízmilliós végkielegétés miatt a saját maguk hatalmát bebetonozni? Jánoskám, tudjuk mire megy ki a játék. És lassan az a nagyszerű 2/3 is megérti...!
  És most innen üzenem: ti a felhatalmazást nem arra kaptátok, hogy szétverjétek a demokráciát!!!”
 • 36. mosómasa 2010. október 29. 14:26
  „35. javítva: függetlenül”
 • 35. mosómasa 2010. október 29. 14:25
  „Szerintem jobban teszik politikusaink ( párttól füffetlenül), ha nem feszegetik a " jó erkölcs" fogalmát.”
 • 34. DMagóg 2010. október 29. 14:18
  „Jancsika!

  A háborgásod nem nyomja el, hogy a Te pofátlan költségtérítésedet is éppolyan jóerkölcsbe ütközőnek tartjuk!”
 • 33. TomborBözse 2010. október 29. 12:49
  „Sling-nek. 20-as hozzászólás.

  Ne ezt tette veletek a gyűlölködő politika! Az árok...

  2/3-al azt hiszitek tietek az oszág a hatalom, a dicsőség?? Ámen?? Db-ra kellene számolni: 2/3-ad hány fő is?? .. mert én nem vagyok szoci sem, de amit a Fidesz művel mostanság, minden csak nem demokrácia.

  Egyszerűen érthetetlen, hogy lehetnek emberek ennyire elfogultak, nincs a családodban, a barátaid között, aki nem FANATIKUS Fidesz-hivő?? Elküldöd őket az országból?? Mit képzeltek Ti??
  Majd ha nem azt látom, hogy egyik kutya, másik eb, nem látom (közvetlen közelről) a fideszes kis, - és nagyemberek korrupcióját, akkor megemelem a kalapom előttük. Addig nem!!!!”
 • 32. Szocifidesz 2010. október 29. 09:08
  „Ejtették a kellemetlenné vált ötmilliárdos légifotóbizniszt
  http://index.hu/belfold/2010/10/28/otmilliardot_sporolt_az_index_az_orszagnak/

  Felébredt a lelki ismeret?”
 • 31. Vahúr 2010. október 29. 09:01
  „Lázár = Erkölcs. Én hiszek neki! Áldott jó ember! Ezúton szeretném felajánlani az állampolgári jogaimat a kormánynak a gonosz korrupció elleni harcban. Tudom, hogy ez nem sok, de sajnos csak ennyit tudok adni. Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország! Végre elindultunk kifelé a mély fertőből ezzel a rendes keresztény állammal. Minden jobb lesz! Amen.”
 • 30. strangerrr 2010. október 29. 08:47
  „Amikor Lázár egy év alatt számla nélkül -bemondásra(!)- 18 milliót vett fel "költségtérítés" címén (ezzel rekorder lett a T. képviselők közül) az érdekes módon nem ütközött az Ő "jó erkölcsébe".”
 • 29. strangerrr 2010. október 29. 08:43
  „"A konkrét ügyről meg: a fene se érti, hogy néhány millió forintért miért éri meg szétrombolni a jogbiztonság érzését. Mit is nyernek az ,,emberek" azzal, ha a januártól kapott végkielégítések kétmillió fölötti részét be kell fizetni az államkasszába? Semmit. Azok, akik érdemtelenül kaptak végkielégítést, bíróság elé citálhatók, lásd Eleonóra asszony esetét. Aki meg a törvényben meghatározott módon kapta, annak járt, még ha jó erkölcsbe ütközött is a Fidesz szerint. Ja, ha már jó erkölcs: az például olyan, hogy ha van egy szerződésem, akkor betartom azt, amit abban vállaltam. Még akkor is, ha kellemetlen. Netán bántja az igazságérzete"”
 • 28. strangerrr 2010. október 29. 08:42
  „26. Basszus itt már rég nem a konkrét ügyről van szó. Hanem arról, hogy ilyet senki sem mert megtenni, mint ezek. Talán Stumpf elvtárséknak hiszel Te fekete- fehér világkéű:

  "Így ugyanis az a helyzet állt elő, hogy alkotmánytalan köztársaság vagyunk. A régi ócska kis papiros, értéktelen a Fidesz szerint, akkor cincálják, amikor csak akarják. Az tehát nem alapozza meg ennek az államnak a működését. Új még nincs. Csak egy-két fideszes vezető fejében. Ez viszont nem fér bele. Azoknak a sokat emlegetett embereknek bizony joguk van tudni, milyen rendszerben élnek, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, a parlamentre, az alkotmánybíróságra. Épp az a párt nem húzhat ilyeneket, mint a tegnapi, amely azzal kampányolt, hogy ,,a szocialisták a törvények fölé helyezik magukat". Meg azzal, hogy az orruk alá dörgölte, amikor semmibe vették az AB döntéseit. Nagyon helyesen tette ezt akkor a Fidesz. Ez a pálfordulás viszont a szavahihetőségüket kérdőjelezi meg. Az pedig, hogy mindez a nép nevében történik, sajnos a legnevetségesebb kommunista érv. Amit a Fidesz tesz, bármi legyen is az, egyenlő a népakarattal (ezért a népszavazás eddig olyannyira magasztalt intézménye is fölöslegessé vált)? Mindegy, hogy a konkrét ügyben a nép tényleg szereti ezt a különadót. Ha ugyanis a fenti logikát elfogadjuk, akkor el kell fogadnunk, hogy a Fidesz képtelen hibázni. Hiszen a hatalom a népé, a nép akaratát nem az intézmények, hanem a kétharmados többség képviseli, tehát még ha hibázik, sem hibázik. Nem riogatni akarok, de komolyan: ha van egy csalhatatlan, nem a törvények, vagy az alkotmány alapján működő (hiszen az rossz, nem képes megfelelni ,,az embereknek", ahogy Lázár mondta) pártunk, amely tehát magát a nagybetűs, alkotmány fölött álló Igazságot és Igazságosságot is a farzsebében tudhatja, mégis miért írjunk ki választásokat négy év múlva?”
 • 27. strangerrr 2010. október 29. 08:39
  „Azért az vicces, hogy vannak akik tényleg elhiszik, hogy ez a központosított rezsim nem korrupt. Bontják fel a rengeteg állami megrendelést/szerződést, legyenek azok bármilyen stádiumban és adják oda többszörös áron a csókosoknak.

  A 2/3-dal sokkal pofátlanabbul, talicskán hordják ki a pénzt, hiszen nincs kontroll, nincs Állami Számvevőszék, aki csak csúnyán néz rájuk, vagy nem bólogat elég sűrűn, már ki is van rúgva.

  Kivételesen egyetértek TGM-mel:
  "Evvel a rezsimmel az együttműködés képtelenség. Csak az engedetlenség, az ellenállás, az érintkezés kerülése lehetséges. Hosszú küzdelem várható, emiatt is indokolt a higgadt, hűvös hangvétel. Az ország ma nem nélkülözheti államát, ezt az államot azonban vissza kell szereznie a demokratikus politikai közösségnek: a népnek. A nép már elkergette a laza csibészek és a merev piaci dogmatikusok koalícióját. A vakhitű hatalommániákusokkal, a rendeleti kormányzás és a be nem jelentett kivételes állapot megszállottaival, a tekintélyelvű féldiktatúra ügyes, okos, rátermett manipulátoraival ez nem lesz ilyen könnyű - és én őszintén sajnálom mindazokat, akiknek most megint csalódniuk kellett."”
 • 26. nikyke 2010. október 28. 21:37
  „Léni: Látom Te is félted a pénzedet, jó neked, hogy féltheted, biztos van belőle elég. De sajnos van akinek nincs, és nem kell félnie, hogy elveszik 2 millió felett, és azt hiszem mi vagyunk többen. Nagyon szurkolunk sokan, hogy megtudják valósítani elképzeléseiket a Fideszesek. És visszamenőleg mindenkitől vonjanak vissza mindent, ami nem volt jogos. Már pedig az, hogy valaki 20 milliót kapjon, az akkor sem jogos, ha akkor valamikor jogosan kapta.”
 • 25. Szocifidesz 2010. október 28. 20:05
  „http://www.origo.hu/itthon/20101027-tobb-fideszes-nem-ert-egyet-az-ab-korlatozasaval.html
  lehet gondolkodni.”
 • 24. George58 2010. október 28. 19:19
  „18. Léni 2010.10.28. 17:47

  Bámulom ezt a beszűkültséget: Anyagiakban azért ne legyetek ide: fizessétek ki gálánsak a szoci paraziták pofátlanság csimborasszóját súroló végkielégítését. Akkor nem lesz ilyen sarc.”
 • 23. maci52 2010. október 28. 19:14
  „Az MSZP visszarakhatja a régi táblát,MSZMP ilyen nevekkel mint Kovács László elvtárs,Lendvai elvtársnő stb,és még ezek a megújulók.Szegény Mesterházy,előbb-utóbb diliházba kerül.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett a végzés az első vörösiszap-perben

A Mal Zrt.-nek 8 napon belül 10 millió forintot kell átutalnia egy devecseri lakosnak. Tovább olvasom