Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Lehallgatási ügy: kifogásolt rendőri eljárás

Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin, a Fidesz volt titokminisztere is felhívta az országos rendőrfőkapitányt a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatásai kapcsán.
Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin, a Fidesz volt titokminisztere is felhívta az országos rendőrfőkapitányt, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott a megfigyelési botrányba keveredett UD Zrt. telephelyein - derül ki abból a feljegyzésből, amit Bencze József írt szeptember 11-én Draskovics Tibor igazságügyi miniszternek és amit Daróczi Dávid kormányszóvivő bocsájtott a Független Hírügynökség rendelkezésére szerdán. Demeter Ervin szerint csak azt mondta el Bencze Józsefnek, amit másnap a nyilvánosságnak is.

A feljegyzésben Bencze József leírja, hogy szeptember 10-én tett feljelentést az UD Zrt. ellen a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója lőfegyverrel való visszaélés és más bűncselekmény miatt és még aznap hat helyszínen házkutatást is tartottak a Nemzeti Nyomozó Irtoda munkatársai, ahol szervereket és adathordozókat foglaltak le.

Bencze József beszámolója szerint másnap délelőtt telefonon felhívta Csányi Sándor, aki azt kifogásolta, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy amennyiben az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál. A feljegyzés szerint a rendőrfőkapitány azt válaszolta, hogy a panaszt az illetékes ügyészség bírálja majd el.

Szintén szeptember 11-én délután fél négy előtt Demeter Ervin is felhívta Bencze Józsefet. A fideszes politikus a feljegyzés szerint kifejtette, hogy "a rendőrséget olyanra akarják felhasználni, ami nem a rendőrség dolga." Ez az ügy a közérdeklődés középpontjába fog kerülni, és a következő hónapok arról szólnak, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek, valamint azt sem érti, hogy az egyik helyszínre miért 15 kommandós ment házkutatásra."

A feljegyzés szerint Bencze válaszában elmondta, hogy a hatóságok a törvényesség keretein belül végzik a munkájukat, a panaszokat pedig az ügyészség vizsgálja.

Az országos rendőrfőkapitányt a dokumentum szerint végül nem sokkal háromnegyed négy után Jakab Géza nyugalmazott dandártábornok is felhívta, aki "a Csányi Holding lefoglalt szervereinek jogosságát vitatta azzal, hogy az UD Zrt. csupán őrizte a területet", ahonnan azokat lefoglalták. Jakab szerint a lefoglalás miatt hatalmas gazdasági kár keletkezik, amit a rendőrségre hárítanak majd.

Bencze József Jakab Gézának is ugyanazt válaszolta, mint Demeter Ervinnek.

Demeter Ervin a Független Hírügynökségnek úgy reagált: csak azt mondta el Bencze József főkapitánynak, amit szeptember 12-i sajtótájékoztatóján. Demeter hangsúlyozta: mivel azt gondolják, hogy "Szilvásy György és bandája" az ellenzéki pártot akarja megvádolni azzal, hogy megbízásukból gyűjtött adatokat a Nemzeti Nyomozó Iroda látókörébe került vállalkozás, ezért erről tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt is. A Fidesz volt titokminisztere a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott: azért beszélt Bencze Józsefnek a Dávid Ibolya elleni adatgyűjtésről egy nappal korábban, minthogy azt az MDF elnöke bejelentette volna, mert "kormányzati holdudvarhoz közeli újságírók tájékoztatták erről", mint ahogyan ezt szeptember 12-i tájékoztatóján is elmondta.

Az SZDSZ még nem döntött, kezdeményezi-e vizsgálóbizottság létrehozását

Nem dőlt még el, hogy kezdeményezi-e az SZDSZ parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását a lehallgatási ügyben. A kérdésről hétfői frakcióülésén tárgyal a képviselőcsoport. Gulyás József ügyvivő szerdán a Független Hírügynökségnek azt mondta, ha a vizsgálóbizottság működéséhez érdemi várakozást lehetne fűzni, már kezdeményezte volna annak létrehozását. Kétségei vannak ugyanakkor, hogy a mai viszonyok között van-e ennek értelme, ezért is szeretné, ha a kérdést a frakció vitatná meg.

Gulyás József szerint az azonban már most látszik, hogy nem mehet el a politika és az igazságszolgáltatás sem a kérdés mellett. Mint mondta, közérdek, hogy kivizsgálják; ki, illetve kik, kiről és kinek, kinek a megrendelésére, milyen céllal gyűjtött , gyűjtöttek adatokat, és azokat mire használták fel.

Az azonban, hogy egy vizsgálóbizottság érdemi segítséget nyújthat-e a kérdések megválaszolásában, a liberális politikus szerint kétséges, több korábbi parlamenti vizsgálóbizottság, így például az olaj-ügy, a Nyírfa ügy, illetve az Együtt Egymásért Alapítvány kapcsán létrehozott bizottságok esetében ugyanis az volt a tapasztalat, hogy nem feltétlenül tárták fel, illetve tisztázták az általuk vizsgált ügyeket. "El szeretném kerülni, hogy poltikai célok kiszolgálásával, egy rossz színjátékok adjon elő a Parlament. Az ügyben így is sok a tisztánlátást nehezító nyilvánvalóan tudatosan adagolt információ, vagy dizinformáció" - fogalmazott Gulyás József.

A politikus szerint ugyanakkor ha a megrendelői oldalon politikus állt, tudva, hogy az információ szerzés módja nem törvényes keretek között zajlik, ráadásul, ha ez az illető egykori kormányzati tisztséget viselt titkosszolgálati területen, akkor nem bújhat ki a felelősség alól, le kell vonnia a szükséges konzekvenciákat - utalt a politikus azokra a kijelentésekre, amelyek szerint Demeter Ervin fideszes politikus is érintett a közelmúltban kirobbant lehallgatási botrányban.

Csányi Sándor munkatársa, Emődi Annamária a hír megjelenése után a következők közlését kérte a Független Hírügynökségtől: Csányi Sándor nem rendelkezett és nem rendelkezik sem közvetett, sem közvetlen tulajdonrészzel az UD Vagyonvédelmi ZRt-ben.

Olvasóink írták

 • 5. exe 2008. szeptember 27. 02:53
  „pénzéé megvesznek mindenkit...”
 • 4. tisztahiszti 2008. szeptember 25. 17:36
  „A dúsgazdag Kádárörökösök villogtatják a nemzettel szembeni pénzen vett és tartott hatalmukat.Az éves 4 milliárd jövedelemmel ezek az urak a társadalom felett állnak és morognak az istenre is mert a az ő székükön ül a mennyországban.
  A nemzet szégyenei.”
 • 3. ezek már csak ilyenek 2008. szeptember 25. 09:24
  „Átvette a kenőpénzt az APEH-vezető
  Elbocsátották az APEH vagyonosodást vizsgáló osztályvezetőjét, miután rajtakapták, hogy kétmillió forint kenőpénzt vett át. Az összeget a Magyar Hírlap szerint a volt rendőrfőnök, Bodrácska János, az MSZP-közeli Reál-Véd vezetőjének fia adta át azért, hogy egy vállalkozó ellen ne induljon vagyonosodási vizsgálat.
  Mindkettőjüket őrizetbe vették, a hírek szerint részletes beismerő vallomást tettek. Az APEH felülvizsgál minden olyan ügyet, amelyben az osztályvezető döntése alapján annak ellenére nem indult eljárás, hogy indokolt lett volna.”
 • 2. Border 2008. szeptember 24. 16:01
  „Ha ez valóban megtörtént Csányi és Demeter és Jakab úr részéről akkor ez igen komoly gondot jelent, hiszen mindkettő hatalmával élve igyekezett befolyásolni az eljárást. Kérdem, ezekután mit tett az ügyészség? Szerintem semmit, ami komoly gondokat jelent. Ezért mértek nagyobb korrupciós szintet. Ezt egy egyszerű polgár csinálta volna, komoly büntetést kapna. Mint látjuk itt van a korrupció melegágya.”
 • 1. cyt 2008. szeptember 24. 15:41
  „A Kossuth Rádió reggeli Krónika c. műsorában "tragikomikus" volt hallgatni a kérdező riporter és a titokminiszter csevegését. Elképesztő, micsoda politikai maffiózás folyik ma kishazánkban. ELKÉPESZTŐ!!! Felfoghatatlan, micsoda összefonódások vannak a normális demokráciákban FÜGGETLEN állami szervek között a mai Magyarországon. FELFOGHATATLAN a káosz, ami itt uralkodik. Egyre világosabb, hogy ennek békés úton nem lesz vége....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették Kaiser Ede életfogytiglanát

Az ügyész a döntés ellen fellebbez, a védő házi őrizetet kér. Ezután elkezdődött a most 33 éves… Tovább olvasom