Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Leválhatnak a miskolciak és a tiszaújvárosiak a távhőről

Döntött az Alkotmánybíróság: a miskolci és a tiszaújvárosi önkormányzat jogtalanul akadályozta meg, hogy a lakók leváljanak a szerintük drága és pazarló módon működő távhőszolgáltató hálózatról.
Az Alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy a közgyűlés által hozott rendelet törvénysértő, ezért azt megsemmisíti. A rendelet lényegében azt tartalmazta, hogy azért nem lehet leválni a rendszerről és az olcsóbb gázfűtést választani, mert az növeli a légszennyezettséget. Az Alkotmánybírósághoz a megyei közigazgatási hivatal vezetője fordult, miután észrevételezte, hogy a képviselőtestületek nem változtatták meg a rendeletet, holott a döntés ellentétes magasabb szintű jogszabályokkal.

A vitatott rendelet szerint az "épületek fűtéséből származó levegőszennyezés növekedésének megakadályozása érdekében a távhőszolgáltatással ellátott épületeknél a rendszerről való leválás, és ezen épületek vagy épületrészek más, kis hőteljesítményű kazánokkal történő fűtése nem engedélyezhető". Az Alkotmánybíróság ezt a rendeletet érvénytelenítette. Az indoklás szerint helyi képviselőtestület nem alkothat olyan rendeleteket, amelyek ellentétesek magasabb szintű jogszabályokkal, ebben az esetben a távhőszolgáltatásról szóló törvénnyel.

Az egyik miskolci házban a lakók öt éve határozták el, hogy leválnak a távfűtésről. Mire az engedélyek nagy részét beszerezték, az önkormányzat rendeletet alkotott, amelyben megtiltották a leválást. Grenyó Károlyné közös képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta, a döntést követően nagy volt az elkeseredés volt a lakók között. Sokan azt mondták, ne törődjenek vele, vágják le magukat a távfűtő-hálózatról. Végül nem váltak le. Az Alkotmánybíróság mostani döntése azt jelenti, akár holnap beadhatnák a kérelmet, jó eséllyel elfogadnák azt.

A döntés két várost érint. A tiszaújvárosi önkormányzatnál nem nyilatkoztak. A miskolci városházán azt közölték, az önkormányzat eleget tesz az Alkotmánybíróság döntésének, és törli a rendeletet.

Az Alkotmánybíróság döntése nem vonatkozik automatikusan minden városra. Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: a határozatnak üzenete van az önkormányzatoknak. Nem hozhatnak olyan rendelkezéseket, sem távfűtésben, sem más ügyekben, amelyek felülírhatják a törvényt.

László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének alelnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, a távhő minden alternatívához képest árban is versenyképes, kivéve a gázfűtést, amely mesterségesen olcsóbb.

"Ez az energiapolitika miatt van így, mi ezt bíráljuk már tíz éve" - közölte az alelnök. A szövetség szerint az lenne az ideális, ha a nagyfogyasztók - például a fűtőművek - olcsóbban kapnák a gázt, mint a kisfogyasztók, így az egyébként környezetbarát távfűtés olcsóbb és népszerűbb lehetne.

Miskolcon - amíg lehetett - tucatnyi panelházban tértek át gázfűtésre. A lakók szerint ezekben a lakásokban a fűtésért most feleannyit fizetnek, mint a távfűtött lakásokban élők.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2009. február 27. 20:06
  „2. hozzászólás achilleus 2009.02.27. 19:52
  """""Az Alkotmánybíróság döntése nem vonatkozik automatikusan minden városra."""""" :

  Igen, ez motivált a kérdésem feltételére.

  Kemény sarc a távfűtés a kettős tarifa 2003 évi bevezetése óta.
  Nem lehet spórolni.
  Nem a szolgáltatás igénybevételének arányában fizetünk.
  A termál hőt lecserélték drága gázzal működő környezetszennyező gázmotorra, amit az alapdíjban most ránk vernek.”
 • 3. Mathiasking 2009. február 27. 19:54
  „APA! KEZDŐDIK! Véget ért egy fejezet! Básti elvtárs erre mit fog szólni? Szerintem foglalkozzon tovább a hobbijával, fényképezzen, azzal nem okoz kárt senkinek!”
 • 2. achilleus 2009. február 27. 19:52
  „Szerintem az ítélet általános érvényű, azaz Szegedre is vonatkozik. Annak ellenére, hogy itt kiforgatják a szóvivő szavait: /Az első mondat NEM idézet/ Úgy látszik, egy elftárs már a saját szájaíze szerint beszólt.
  "Az Alkotmánybíróság döntése nem vonatkozik automatikusan minden városra. Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta: a határozatnak üzenete van az önkormányzatoknak. Nem hozhatnak olyan rendelkezéseket, sem távfűtésben, sem más ügyekben, amelyek felülírhatják a törvényt."
  Az üzenet pedig ez::
  "Nem hozhatnak olyan rendelkezéseket, sem távfűtésben, sem más ügyekben, amelyek felülírhatják a törvényt."”
 • 1. SP 2009. február 27. 19:31
  „DM!
  Mi a helyzet Szegeddel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tekintse mindenki közös európai feladatnak a válságkezelést

Három javaslattal érkezik Brüsszelbe vasárnap a magyar kormány az európai vezetők informális… Tovább olvasom