Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Ma van az antirasszista világnap

Ma van az antirasszista világnapként is nevezett faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja, amelynek megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 69 békés tüntetővel végzett.
A világnap a világszerte erősödő és egyes embercsoportok társadalmi kirekesztését célzó folyamatok veszélyességére hívja fel a figyelmet. A határozat szerint a rasszizmus, az idegengyűlölet, mindenfajta olyan diszkrimináció, amely faji, etnikai, nemzeti hovatartozásra vagy vallásos meggyőződésre, nyelvi, kulturális különbségre épül, súlyosan sérti az emberi jogokat, s ezért minden törvényes eszközzel küzdeni kell ellene.

Március 21-én, a rasszizmus elleni világnapon szerte a világon megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen.

A világnap alkalmából pénteken adták át az Országházban a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által alapított Radnóti Miklós antirasszista díjakat.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman közleményében aláhúzta: március 21. arra figyelmeztet: "mindannyiunk felelőssége, hogy az emberek egyenlő méltóságát soha többé, senki ne vonhassa kétségbe bőrszínük, származásuk alapján", és az országgyűlési biztos abban bízik, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, "akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat".

Vasárnap a fővárosi Gödör Klubban beszédekkel és zenével emlékeznek a világnapra, és tiltakoznak a faji megkülönböztetés ellen.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Otaku 2010. március 21. 18:01
  „mia baj a rasszizmussal egyébként?
  Ezek a lilaködös antirasszisták, kik nagy mellénnyel hirdetik az ún. "egyenlőséget" (mily bizarr idea), azok szívesen beköltöznének egy gettóba, ugye?

  Ugye?”
 • 40. dodó 2010. március 21. 17:17
  „Cigány rabszolgatartók vitték Kanadába - a cigányokat: 2010. március 21. 16:40

  Az Ontario tartományban fekvő Hamilton város helyi lapjának szombati száma szerint a kicsábítottaknak hazudniuk kellett a magyarországi állapotokról, otthon maradt családjaikkal zsarolták őket, fizetést nem kaptak, a szociális segélyt helyettük mások vették fel. A cigány rabszolgatartó maffia a cigányokat használta ki.
  Emberkereskedelem gyanújával folyik a vizsgálat a magyarországi cigány származású banditák, Kolompár Attila (máshol József) Karádi Ferenc és Dömötör Ferenc ügyében, akik legalább hat embernek azt ,,tanácsolták", hazudjanak a bevándorlási hatóság alkalmazottjainak.
  Sandra Antonianni, a vád képviselője, Dömötört a közvetlen és távolabbi családtagokból álló cigány maffia vezetőjének tartja. Szerinte számos cigányt Magyarországról Kanadába csábítottak azzal, hogy jól fizető munkát kapnak, jó körülmények közé kerülnek. Ehelyett rémes körülmények között voltak kénytelenek lakni, és arra kényszerítették őket, hogy ingyen dolgozzanak. Ugyanakkor helyettük mások vették fel a szociális segélyeket.

  A névtelen nyilatkozó elmondta: nyár végén érkezett Kanadába, előzőleg egy ,,barát barátja" kereste fel, aki azzal áltatta, hogy csak a repülőjegyet kell megvennie, ami már első néhány hét keresetéből visszajön neki. ,,Meglesz a heti 500 kanadai dollár (azaz 90 ezer forint) " - biztosította a ,,barát barátja". Amikor megérkezett, minden másképpen történt. Útlevelét elvették, és utasították, adja be menekültkérelmét, és jelentkezzen szociális segélyre. Megmondták mit mondjon, amikor a hatóságok meghallgatják: ,,beszélj az elnyomó Magyar Gárdáról, próbáld felnagyítani a magyarországi rasszizmust."( hvg.hu)”
 • 39. dodó 2010. március 21. 17:04
  „"A Jobbik előretörése a köztársaság bukásához vezethet" - bárcsak igaza lenne a cigánynak

  A szélsőséges és cigányellenes Jobbik megerősödése és esetleges választási sikere egyet jelent a harmadik Magyar Köztársaság válságával - jelentette ki Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke Budapesten vasárnap sajtótájékoztatón.
  A cigánybűnöző, aki független jelöltként maga is elindul a Borsod megyei Edelény körzetében az országgyűlési választásokon, úgy fogalmazott: egy hónapon belül "az <moderálva> párt akár 70-80 mandátuma révén demokratikus felhatalmazást kaphat, hogy szélsőjobboldali, rasszista programját képviselje a parlamentben".
  (MTI nyomán)”
 • 38. Akela 2010. március 21. 16:59
  „-----> persze hogy nekik van mert egymás közt osztogatják a díjakat!”
 • 37. ferdzso 2010. március 21. 14:45
  „Szerintem, ma kevés gárdista ünnepel e miatt , pedig ők csak két dolgot utálnak: A rasszizmust, meg a másságot,(romát, "komcsit",zsidót.../mit is szoktak még mondani?/), szóval:ez nem az ő ünnepük.Mégis ők a tisztalelkű, igaz magyarok, a többi, az csak, smafu!”
 • 36. igaz1017 2010. március 21. 13:46
  „Melyik a rasszista világnap?”
 • 35. Ahmadinejad 2010. március 21. 12:51
  „:) csak ennyi telik nekem kommetre:)”
 • 34. achilleus 2010. március 21. 12:50
  „29. hozzászólás zoltankis 2010.03.21. 12:07
  "Emlékezünk, igen. A mai harmadik "magyar" köztársaság úgy harmadik, hogy az első az 1919-es kommunista terrorkormányzat."

  Nem egészen: Az Első Magyar Köztársaságot (Károlyi Mihályét) döntötte meg a Kun Béla féle TanácsKöztársaság proletárdiktatúrája, a Második Magyar Köztársaságot döntötte meg a Rákosi NépKöztársasága, ha ez a harmadik, ezt még nem döntötte meg senki, de az első kettőt a kommunisták intézték el.”
 • 33. krisztoballit 2010. március 21. 12:29
  „26. thebest

  Antiszemitizmus? Röhög a vakbelem! Azok az emberek ne papoljanak nekem kirekesztés elleni küzdelemről akik 60 éve rátelepítettek egy műállamot egy olyan népcsoportra, amely másfél évezrede gazdája annak a földnek és a mai napig is páratlan kegyetlenséggel gyilkolásszák le őket? Nekik szabad? Miért?
  Az itthoni elvtársaik meg kimennek őket ünnepelni az utcára, és szurkolnak az ártatlan anyákat és gyerekeket lemészároló gyilkosoknak, hogy hajrá izrael! Tudod, az általad említett "antiszemitizmus" csak egy okozat aminek súlyos okai vannak, és éppen ezért a szó jelentését elveszti.”
 • 32. dodó 2010. március 21. 12:26
  „A cserbenhagyó gázoló, egy cigány vezető pár napja még lőfegyverrel tüzelt
  2010. március 21. 10:35

  Ugyanaz a cigány vezető a gyanúsítottja egy múlt szombaton, Sormáson elkövetett cserbenhagyásos halálos gázolásnak és egy csütörtöki, az egyik rigyáci kocsma előtt elkövetett lövöldözésnek. A rendőrség hallgat az ügyről, nem tudni, a cserbenhagyó miért maradhatott szabadlábon a lövöldözésig.
  HunHír (Szolgai-pólók)

  A HavariaPress úgy tudja, március 13-án történt a halálos baleset a Zala megyei Sormáson: egy száguldó Volkswagen Passat halálra gázolt egy fiatal kerékpárost, majd az autós elhajtott a helyszínről.”
 • 31. dodó 2010. március 21. 12:11
  „Megtagadta az EP-képviselő a rászízmus elítélését

  A Jobbikra nagyon nagy mértékben (rakétaszerű népszerűség-növekedés, a tavalyi EP-választásokon 14%) hasonlító Igaz(i) Finnek (Perussuomalaiset) vezetője, Timo Soini, igen karakánul, megtagadta, hogy aláírja az eredetileg a svéd kisebbség pártja, az RKP (a Zöldek mellett a leggennyesebb, legszélsőbalosabb formáció) által útjára bocsájtott antirasszista, az idegenellenességet elítélő kiáltványt.

  Érdekes, hogy ebben az ügyben sem indult felháborodott rágalomhadjárat az Igaz Finnek ellen, Timo Soini, ill. pártja nem lett nemkívánatos személy Brüsszelben. Most ez hogy is van? Ezek szerint Brüsszel magasról tesz arra, hogy egyes EP-képviselők ,,rászísták"? Akkor vajon mi az alapja annak a balliberális-fajvédő propagandának, hogy Magyarország teljesen elszigetelődik, ha a Jobbik hatalomra kerül? Nem, nem fog - ahogy Soini-t sem nyilvánították persona non grata-nak az Európai Parlamentben, a Jobbikkal sem tudnak majd mit kezdeni. Egy kicsit majd ugatnak, náciznak a médiumaikban a balliberálisok - de ezen kívül, szerencsére, nem sokat tehetnek.”
 • 30. szilléri 2010. március 21. 12:11
  „1. hozzászólás flexsnake 2010.03.21. 07:25

  ,,A tüntetők kövekkel dobálták a katonákat, akik az útjukat állták, amikor egy zsidó telep felé közeledtek."
  Jaj szegény palesztínok, hát mit vártak? :D
  Sortűzet a csőcselékre :D

  Szóval : a cigány ellenesség rasszizmus ! Palesztin lelőni ???????????????????????
  <moderálva>”
 • 29. zoltankis 2010. március 21. 12:07
  „Emlékezünk, igen. A mai harmadik "magyar" köztársaság úgy harmadik, hogy az első az 1919-es kommunista terrorkormányzat.”
 • 28. Zigeuner 2010. március 21. 12:07
  „Rasszista világnap mikor van?? Az jobban érdekelne.”
 • 27. dodó 2010. március 21. 12:00
  „Szavazz Kolompár Orbánra, és a haza fényre derül!

  Legyen Kolompár a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlamenti elnök!

  Sokkal több segélyt a rettegő cigánnak! Ingyér mindent! Játíkgípet, lakást, fuxot, gyóccert, viperát, Audikat, Béemvíket! Eltörölni a rendőrsígeket, a gárdákokat és a rászistákokat!
  Ingyér aggyák a samurálykardot! Több samurájj, nagyobb közsbiztonyság!”
 • 26. thebest 2010. március 21. 12:00
  „Békét mindenkinek! Amíg 1 ember rasszista, addig 1 másik is, mert ha valakit utálnak az kölcsönös! Ezen nem lehet változtatni, az emberek ilyenek! Belőletek meg nem kérek, rohadt antiszemiták! <moderálva>”
 • 25. ak-47 2010. március 21. 11:56
  „Ez a tanacskoztarsasag unnepe volt a multrendszerben....Nyilvan a komcsi leszarmazottaikhoz kotodik ez a nap is Khon Bela a.k.a Kun Bela (magyarositva)!!!! ;)”
 • 24. dodó 2010. március 21. 11:48
  „Végre! Van már ilyen nap is!
  Most már csak olyan gyakran kell megemlékeznünk róla mint a holkauszt áldozatairól!”
 • 23. TELSTAR 2010. március 21. 11:27
  „Namármost, hogy a németeknek tele van a .... a törökökkel, a franciáknak az arabokkal, a <moderálva> az afrikai és romániai bevándorlókkal, akik történetesen nem székelyek, és mindezen dolgoknak elég explicit módon hangot is adnak - abban mi a rasszizmus?

  Szóval, ez pont olyan, mintha mondjuk az V. század elején az ókori Rómában tüntetéseket szerveztek volna a vandálok és gepidák jogainak érdekében...”
 • 22. krisztoballit 2010. március 21. 11:19
  „Akkor emlékezzünk meg a mai napon Horák Nóráról, Szögi Lajos tanár úrról, Marian Cozmáról, és még számos nevet tudnék említeni, hogy a hétköznapi esetekről ne is beszéljünk, a szórakozásból kötözködő cigányokról, stb.
  Illetve emlékezzünk meg azokról a palesztinokról, akiknek a negyvenes évek végén a cionisták elvették a földjeiket és azokról is, akik attól kezdve egészen a mai napig is áldozatul esnek az izraeli terrornak.
  A jelen helyzet cselekvésre szólít minket! Mindenkinek szebb jövőt kívánok!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partiztak a Cozma-gyilkosság gyanúsítottjai

A Cozma-gyilkosság gyanúsítottjai közül többeket pénteken kiengedtek az őrizetből, ezért a Veszprém melletti település lakosai hatalmas ünnepséget rendeztek a tiszteletükre. Tovább olvasom