Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Meg akarják találni Amundsen földi maradványait

A norvég haditengerészet hétfői bejelentése szerint expedíciót indítanak, hogy megtalálják annak a 80 évvel ezelőtt eltűnt repülőgépnek a roncsait, amelyen a világhírű norvég sarkkutató, Roald Amundsen és még öt ember utazott.
A haditengerészet közleménye szerint az expedíció augusztusban startol abban a reményben, hogy Barents-tengeren előkerülnek a gép darabjai, valamint Amundsen és társai maradványai.

Roald Amundsen hajózott át először az Északnyugati átjárón 1903 és 1906 között. Az Északnyugati átjáró után az Északi-sark kezdte foglalkoztatni. Mikor tudomására jutott, hogy a brit Robert Peary és Frederick Cook 1909-ben elérték a sarkot, és a brit Robert Falcon Scott déli-sarki expedíciót szervez, megváltoztatta terveit. Nansen Fram ("Előre") nevű hajójával 1910-ben el is indult a Déli-sarkhoz.

Amundsen és társai 1911. október 20-án vágtak bele a nagy útba a sarkvidéken, és december 14-én, 35 nappal Scott előtt el is érték a Déli-sarkot. Amikor Scott és társai - rettenetes kínok közepette- megérkeztek oda, és meglátták a norvég zászlót, az amúgy is megviselt britek összeroppantak. Elindultak vissza a bázisukhoz, de az idő rosszabbra fordult és az egész csapat meghalt útközben. Amundsenék a kiváló előkészületeknek és a nagyszerű szánhúzó kutyáknak köszönhetően simán, szinte eseménytelenül teljesítették feladatukat. Mivel egyik expedíció sem vitt magával hírközlési eszközt, ezért a közvélemény csak 1912. március 7-én értesülhetett a Déli-sark felfedezéséről.

A "sors" azonban máskor mért csapást Amundsenre. A nagy felfedező 1928. június 4-én tűnt el. Umberto Nobile megmentésére indult repülővel, miután az olasz kutató Italia nevű léghajója lezuhant. Amundsen és társai holttestét sosem találták meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a brutális vecsési rablás újabb gyanúsítottját

Elfogták a brutális vecsési rablótámadás újabb gyanúsítottját. A 27 éves férfira hétfőn kora délután… Tovább olvasom