Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Megkezdi az Alkotmánybíróság a precedensjog áttekintését

Még októberben megkezdi az Alkotmánybíróság a "stratégiai kérdések" áttekintését, vagyis néhány alapvető ügyben megnézik és értékelik a rendszerváltás óta eltelt időszak gyakorlatát.
Azt vizsgálják, hogy a testület korábban milyen álláspontot alakított ki például a diszkrimináció ügyében és általában abban, hogy a precedens mit is jelent pontosan a magyar jogrendszerben. Ennek áttekintését és a nemzetközi joghoz igazítását az utóbbi időben többen is szorgalmazták. Bárándy Péter volt igazságügyminiszter például úgy látja, hogy bátorság azt állítani, hogy a társadalom a gyűlölködőt kiveti magából. Ezt a véleményt legutóbb nyáron fejtette ki az Ab, amikor megsemmisítette azokat a módosításokat, amelyek a gyűlöletbeszédet próbálták bizonyos keretek közé szorítani.

Az Alkotmánybíróság közben hétfőn megkezdi az Albert házaspár által útjára indított népszavazási kérdés tárgyalását. Emellett nyolcadszor tárgyalnak az alkotmánybírák a köztársasági elnök tavaly januári beadványáról, amelyben véleményt kért az érdekegyeztetésről hozott törvény egyes pontjairól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV: belátásra tudják-e bírni a szakszervezeteket?

Tárgyalásra hívta a szakszervezeteket keddre Kocsis István, a BKV vezérigazgatója. Lapinformációk… Tovább olvasom