Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Megnégyszereződött a bejelentett munkaerőigények száma februárban

Februárban a munkáltatók csaknem 95 ezer munkaerőigényt jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, ez a januári közel négyszerese, az előző év februárinak is több mint kétszerese - ismertette a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb munkaerő-piaci adatait az MTI-nek Gedeon András, a hivatal szóvivője.
Gedeon András kiemelte: az állásokat februárban leginkább az ipari, építőipari és a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokban kínálták.

A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből és Budapestről érkezett az NMH honlapján közzétett adatok szerint.

Az újonnan bejelentett állások 11,5 százalékához a foglalkoztatók nem igényeltek támogatást, míg 88,5 százalékát valamilyen támogatási forma keretén belül kínálták. Az előző hónaphoz képesti arányeltolódás oka, hogy míg januárra visszaesett a támogatott állások száma, addigra
februárra jelentős növekedés történt ezen a területen. Tavaly februárban ez az arány 29,5 és 70,5 százalék volt.

Februárban az újonnan bejelentett nem támogatott állások száma 10.900 volt, ami 11,9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt, az egy évvel korábbinál viszont 18,9 százalékkal kevesebb.

Gedeon András kiemelte: a múlt hónapban a nyilvántartott álláskeresők zárónapi száma 646.700 volt. Pozitív tendencia, hogy előző év azonos hónapjához képest 4 százalékkal, csaknem 27.000 fővel csökkent a számuk - mondta. Januárhoz képest februárban kismértékben, 0,3 százalékkal ugyancsak csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

A szóvivő hozzáfűzte, hogy megtört a regisztrációba belépők számának növekvő tendenciája. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 30,4 százalékkal volt több a nyilvántartásba belépők száma. Nőtt azoknak az álláskeresőknek a száma, akik már felkeresik a munkaügyi központokat, kirendeltségeket és együttműködnek a munkaügyi szervezettel, miáltal az inaktívak száma csökken - hangsúlyozta Gedeon András.

Az NMH adataiból kiderül, hogy a tartósan regisztrált álláskeresők száma januárhoz képest 0,1 százalékkal csökkent, és 23,8 százalékkal esett vissza 2011 februárjához képest. A tartós álláskeresők 58,1 százaléka egy-két éve van a nyilvántartásban, de a két éven túliak aránya is meghaladja a 40 százalékot.

Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva továbbra is 14,6 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7 százalék. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított
mutató értéke 0,6 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb februárban.

Februárban 52 cég 2.600 munkavállalót érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be, ez az előző hónaphoz csökkenés, az előző évhez képest viszont növekedés.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2012. március 16. 09:54
    „Két ok van. Az egyik a fokozott NAV-razzia, a másik pedig az, hogy februárban érkezik meg a munkaügyi központokba a foglalkoztatási támogatások pénzalapja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezési hivatal indul júniusban Magyarországon

Magyarország az EU-n belüli külkereskedelem és a keleti kapcsolatok bővítésén keresztül, illetve a gyógy- és a termálvízkészletre, a termőföldre, az élelmiszeriparra és a szaktudásra alapozva lehet sikeres. Tovább olvasom