Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Megszűnt a kullancsirtás az országban

Az Európai Unió szerint ugyanis az emberekre is káros lehet az eddig használt permetszer. Új módszer egyelőre nincs.
Új módszer egyelőre nincs, pedig 2 év alatt megsokszorozódott a kullancsveszélyes területek száma Európában. A fertőzéseket terjesztő kullancsok pedig már a belvárosi parkokat is ellepték - számolt be az RTL Híradó.

Papírkullancsokkal figyelmeztetik a fertőzésveszélyre az utazási irodák azokat, akik idén nyáron Ausztriába a foci Eb-re utaznak. Közép-Európában ugyanis 10 százalékkal több a kullancsveszélyes terület, mint egy éve.

A parkokban tavaly nyáron még irtották a kullancsokat. Az Unió szakemberei szerint viszont a permetszer veszélyes lehet az emberre, ezért betiltották a 31 éve használt szert. Más módszer viszont egyelőre nincsen.

Pedig a hosszú meleg nyarak és az enyhe telek miatt évről évre egyre több a kullancs - ezért a kiskertekben is vigyázni kell.

A kullancsok terjesztette betegségek ellen csak oltással lehet védekezni, de a szérumok egyre drágábbak. Van olyan, amelyik tavaly óta majdnem a háromszorosára drágult, mert a gyártó lemondott az állami támogatásról. Ha egy 4 tagú család az olcsóbb szert választja, a háromlépéses oltás akkor is körülbelül 24 ezer forintjukba kerül.

Budapest parkjaiba - a szakemberek szerint - idén nyáron már nem lehet kullancsriasztó nélkül jönni, mert a kutyák és macskák a belvárosba is behurcolták a vérszívókat.

Olvasóink írták

 • 8. raffy2 2008. május 21. 22:09
  „na ez szép,és így menjen az ember túrázni?31 évig nem volt veszélyes,most hirtelen az lett.ez érdekes.”
 • 7. sevenof9 2008. május 20. 13:02
  „a kutyank kapott lyme-kor ellen oltast. embernek nem jar?”
 • 6. BabaYaga 2008. május 20. 10:41
  „A kullancsok természetes ellenségei között valóban vannak darazsak is, mégpedig a Ixodiphagus-ok, amiknek a neve is tulkeppen kullancsevot jelent. Leggyakrabban a Ixodiphagus hookeri-t említik, a Magyar Hírlap is ezzel kapcsolatban cikkezett, akkor lett ismertebb a faj. A darazsak a kullancs testébe helyezik el a petéiket, a kikelő lárvák pedig belülről felfalják azt. A darázzsal kapcsolatban nekem nincs tudomásom hazai kutatásáról, pedig az oroszok már a 40-es években is végeztek szaporításukra kísérletet. A hazai kipusztulásra szerintem nincs bizonyíték, mondjuk nem is zárható ki, de a faj az egész világon elterjedt. Lehetséges lenne még bizonyos gombafajok bevetése is, ezek is megfelelő módon pusztítják a kullancsokat. Amerikában elsősorban a gazdaállatok (szarvas, rágcsálók) kullancsmentesítésével próbálkoznak.”
 • 5. BabaYaga 2008. május 20. 09:00
  „A kullancsok terjedésének okát még nem tudjuk pontosan, sokak szerint a felmelegedéssel függ össze, de azért tény. A védőoltásos okoskodás viszont teljesen felesleges a cikkben, mert védőoltás csak a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz) ellen van, ami igen ritka megbetegedés, a jóval ismertebb és elterjedtebb Lyme ellen nincs. Itt csak a megelőző védekezés segíthet, a zárt öltözet, esetleg riasztókenőcs (aminek hatásossága/egészségre ártalmas volta megkérdőjelezhető), a túra, séta, kerti munka utáni testvizsgálat, és a gyors szakszerű eltávolítás, ha mégis belénk fúrta magát. A többi megbetegedést (pl Tibola) még diagnosztizálni se mindig sikerül, védőoltást meg végképp nem lehet ellenük kérni.”
 • 4. hehe 2008. május 20. 08:53
  „Egyszer egy hasonló cikkhez hozzászól itt egy hozzáértőnek tűnő valaki....
  és annyit mondott, hogy nem kellett volna hagyni kipusztzlni középeurópában valamilyen darázsfélét amit a kullancsok természetes ellenségei....
  Talán ha elkezdenék az újrahonosításukat akkor vegyszer nélkül több eredményt lehetne felmutatni....”
 • 3. sevenof9 2008. május 20. 02:14
  „minden vegyszer káros. még a NaCl is. Kockázat-hasznosság...”
 • 2. Filkó 2008. május 20. 00:16
  „A DDT-t is évtizedekig használták, mire rájöttek, hogy káros az emberi szervezetre.”
 • 1. ankusz 2008. május 19. 23:45
  „Fasza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négymilliárdos áfacsalást lepleztek le

Több mint 4 milliárd forintnyi áfát csalt el egy tízfős magyar bűnözői csoport. Tovább olvasom