Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Megújuló energiák a seregélyesi erdei iskolában

Nap és talajenergiát hasznosító berendezésekkel szerelik fel a seregélyesi erdei iskolát. Nemcsak gazdaságosabbá teszik a működtetését, hanem a gyerekeknek szemléltetni is tudják azok működését.
Keop pályázaton 80 millió forintot nyert az iskola, amiből az épületet is felújítják, fejlesztik az oktatási eszközöket, egy madármegfigyelő tornyot építenek és geológus-emlékparkot alakítanak ki. A felújítás tavaszra elkészül.

A meglévő napkollektorok mellé talajkollektorokat építenek ki, amelyek a föld hőmérsékletét hasznosítják. A napkollektor felesleges energiáját időnként a talajkollektorban keringő folyadék melegítésére is felhasználják, így már biztos, hogy teljesen kiválthatják a meglévő gázfűtést. Egy napelemet és szélkereket is felszerelnek, amelyek a villamos energia termelésébe segítenek be. Az új energiaforrások segítségével nemcsak gazdaságosabbá teszik az épület működtetését, hanem a gyerekeknek is szemléltethetik a megújuló energiákat - mondta a Független Hírügynökségnek Zsombók András, a projekt vezetője.

Az erdei iskola épületét is felújítják, továbbá egy madármegfigyelő tornyot építenek, és geológus-emlékparkot alakítanak ki. Itt, az országban fellelhető kőzetek bemutatása mellett a magyar geológusoknak állítanak emléket. Az iskola eszközeit fejlesztik, köztük kerékpárokat, kenukat vásárolnak, fogyatékkal élő gyerekek szüleinek, tanárainak tanfolyamot indítanak.

Az erdei iskola a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Kiop pályázatán 80 millió forintot nyert. A támogatói szerződést várhatóan októberben aláírják, utána megkezdődik a munka, amely a tervek szerint tavaszra befejeződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kokain a gyomorban: drogfutár bukott le Ferihegyen

A gyomrában 84 grammnyi, becsomagolt kokainnal akart bejutni Magyarországra a napokban egy nigériai… Tovább olvasom