Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Minden negyedik PB-gáz kereskedésben találtak szabálytalanságot

A palackos PB-gáz kereskedelmével foglalkozók negyedénél találtak szabálytalanságot a katasztrófavédelem munkatársai - ismertette a március elejétől május végéig a társhatóságokkal együtt folytatott országos vizsgálat eredményeit Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője csütörtökön Budapesten.
Az altábornagy elmondása szerint az átfogó akció célja az volt, hogy megelőzzék azokat a helyzeteket, amelyekben illegális tevékenységgel a lakosságot veszélyeztetik, illetve amikor a gyors haszon reményében megpróbálják kijátszani a jogszabályokat.

A negyedéves időszakban 3531 telephelyet ellenőriztek, ebből 898-nál találtak szabálytalanságot, többségük a tűzvédelmi előírásokat szegte meg. Illegális palacktöltés gyanúja hat, illegális forgalmazásé 19 helyen vetődött fel; 26 esetben tettek büntetőfeljelentést, és 300 helyen szabtak ki tűzvédelmi bírságot - mondta Bakondi György.

Az OKF főigazgatója az ellenőrzések tapasztalatai alapján a gázkereskedelemmel foglalkozó cégekkel kapcsolatos elvárásait megfogalmazva azt mondta: erősíteni kell az alvállalkozók szerződéseinek felülvizsgálatát, és szigorúbb követelményeket kell támasztani velük szemben.

Hatala József, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője azt mondta, az ellenőrzés a lakosság élet- és vagyonvédelmét is javította, de megjegyezte: a rendőrséghez csak a gázpalackokkal való visszaélés, csalás vagy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés kerül. Az altábornagy közlése szerint az idén hét esetben kellett vizsgálódniuk a rendőröknek PB-gázpalackokkal kapcsolatban; az országban elszórtan jelentkeznek ilyen bűncselekmények.

Arnold Mihály, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáz jövedéki termék. Elmondta, hogy Szabolcsban a tűzoltóság és a vámosok közös akcióban tetten értek egy férfit, aki az autójában lévő, házilag készített tartályon keresztül PB-palackokat töltött fel, a tulajdonában lévő területeken üregekben PB-termékeket találtak.

Az ellenőrző akció eredményét ismertető sajtótájékoztatón jelen volt a Mol Nyrt., a Prímagáz Hungária Zrt., a Flaga Gáz Kft., a Total Hungaria Kft. és a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. képviselője is. A hatóságoktól határozottabb együttműködést kértek, azt hangoztatva, hogy üzleti érdekük és vásárlóik biztonsága is ezt kívánja.

Arra kérték a vásárlókat, hogy csak biztonsági fóliával és hatósági jelekkel ellátott palackokat vegyenek, mert csak az ellenőrzött palackok biztonságosak, és néhány százalékos megtakarításért ne kockáztassák életüket, anyagi javaikat.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. július 21. 22:30
    „Azta hogy aggódnak a biztonságomért! Az aggódásuk helyett inkább adjanak a palackokhoz tömitőbetétet (mint az átkosban kérés nélkül tették) hátha nem robbanok fel.”
  • 1. Queenmargareth 2011. július 21. 18:40
    „nos igen, milyen régóta is megy ez? Milyen gyanútlanul vásárolják, cserélik ki az idős emberek???
    Könnyen rá lehet jönni, hogy mikor "nem igazi" az a PB-gázpalack tartalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új egyházi törvény - MSZP: máris elbukott a jogszabály

Az MSZP úgy véli, mivel alkalmazhatatlan, máris elbukott az új egyházi törvény, amelyet Schmitt… Tovább olvasom